Muscadet is een wijngebied in het uiterste westen van de Loirestreek. De wijngaarden liggen in de omgeving van de stad Nantes. De enige wijn die voor de appellation Muscadet in aanmerking komt is wit en gemaakt van de druif muscadet, oftewel ‘melon de bourgogne’. Uit deze oude naam blijkt dat de druif oorspronkelijk uit de Bourgogne komt.

Muscadet Sevre et Maine met glas

Muscadet sur lie

Binnen de 36oo hectare die de Muscadet streek beslaan zijn er drie speciale appellaties waarvan de Muscadet Sèvre et Maine met zijn 8,800 hectare wellicht de bekendste is. De appellation Muscadet Coteaux de la Loire is 200 hectare groot, de Muscadet Côtes de Grandlieu 300 hectare. Alle drie mogen ze op hun etiket ‘sur lie’ zetten. Dat is een wettelijke benaming waarmee aangeven wordt dat de wijnen na de gisting niet zijn overgestoken op een nieuw vat, maar dat ze enige tijd in contact blijven met hun bezinksels. Dat sediment bestaat uit onder meer resten van gistcellen. Dit proces geeft de Muscadet ‘sur lie’ zijn frisse karakter en zijn soms heel lichte koolzuurpareling.

Loire streek Via Loire Valley Wines press download

Muscadet Sèvre et Maine

De wijn die ik in mijn glas heb is de Muscadet Sèvre et Maine sur Lie 2016 van LaCheteau. Hij dankt zijn naam aan de twee riviertjes die de wijngaarden doorkruisen: In de neus tropisch fruit, limoen, perzik, walnoot en een zilt zeebriesje. Sappig en rond in de mond met een minuscuul tinteltje en frisse zuren. ‘Als een verkoelend regenbuitje op een warme dag’, zo omschrijf een van mijn medeproevers deze wijn. Een treffende vergelijking.

lacheteau-muscadet-sevre-et-maine-sur-lie

“Tropisch fruit, limoen, sappig en tintelfris” 
A-W 8/10
Importeur: DGS wijn. Te koop bij de wijnspeciaalzaak ca. € 7,95 

De wijn is heerlijk als aperitief, maar ook bij uitstek geschikt bij alles wat uit de zee komt. Fruits de mer, mosselen, een heerlijke dorade...

LINKS:

Meer over wijnen uit de Loire regio: check de website van Loire Valley Wines 

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!