Ook benieuwd hoe het er bij een Mundus Vini Tasting aan toe gaat? Ik neem je even mee. Zondag 23 februari was alweer de laatste dag van de 26ste editie van deze belangrijke Mundus Vini Spring Tasting. Gedurende 6 dagen werden door 268 juryleden uit 54 verschillende landen rond de 7.500 wijnen uit 45 landen geproefd en beoordeeld. 

Netwerken

Op de luchthaven van Frankfurt worden we met water, frisdrank, fruit en snacks opgewacht door het organiserende team van Mundus Vini. Zodra er een clubje compleet is vertrekken de minibusjes naar de hotels in Deidesheim, een ritje van zo’n 5 kwartier. Mijn hotel is het Steigenberger hotel, net buiten het centrum van Deidesheim, met wijngaarden voor de deur. In de hotelkamer ligt een map met info klaar. Wat ik heel leuk vind (en nog niet eerder bij een competitie heb meegemaakt), is de lijst met namen van alle proevers, hun werk/website en het nummer van het juryteam waarin iedereen is ingedeeld. Nuttige info voor netwerken. Én het snel vinden van de juiste jurytafel morgen!

Steigenberger hotel Mundus Vini

Mundus Vini, meer dan punten

Op de eerste avond vindt voor het diner een introductie en uitleg plaats voor de juryleden die voor het eerst deelnemen. Wat de Mundus Vini tastings onder meer bijzonder maakt is, dat de jurering nog met ‘pen en papier’ gaat, in plaats van met de moderne tablets. Daarnaast moeten er niet slechts punten worden gegeven, ook moeten er veel andere zaken worden beoordeeld. Beoordeeld moeten worden de ‘neus’, aroma’s, houtgebruik, harmonie, complexiteit, potentieel etc.  Elk vakje moet aangekruist worden. Dat wil je wel nauwkeurig doen, zodat degene die de wijn inzond er iets mee kan. Er moet daarnaast redelijk snel worden gewerkt. Dat leek lastig voor de nieuwe juryleden, maar bleek later geen problemen op te leveren.

Wijnen met 85 punten of meer krijgen zilver, met 90 of meer goud
en de absolute top krijgt ‘grand gold’ met 95 punten of meer.

Mundus Vini winnaars proeven

Na de uitleg is het tijd voor gezelligheid. Onder het genot van bier (en sekt) aan de bar ontmoeten juryleden die eerder hadden deelgenomen elkaar, nieuwe proevers stellen zich voor, oude vriendschappen worden aangehaald en nieuwe gemaakt. Er heerst een heel gezellige, informele sfeer. Een uitgebreid buffet van zeer goede kwaliteit volgt, waarbij wijnen uit verschillende landen ter keuring open staan die vorig jaar in de ‘medailles’ waren gevallen tijdens de Mundus Vini tastings. Ik maak het niet al te laat, want de bus naar Saalbau zal de volgende ochtend al om 8 uur vertrekken.

Mundus Vini diner eerste avond

Calibration wines

De proeverijen vinden plaats in de ochtenduren waarbij de juryleden vooraf de keuze hadden om alle zes dagen deel te nemen of alleen aan het eerste of tweede deel. Ondergetekende koos voor het eerste deel. De proeverijen vinden plaats in het prachtige theater- en congrescentrum Saalbau in Neustadt an der Weinstraße. Na een heerlijk ontbijt arriveren de twee bussen met juryleden bij Saalbau. Kort wordt nog even de gang van zaken uitgelegd en dan gaan we van start. Mijn juryteam bestaat uit een dame uit Engeland en drie heren: een uit Duitsland, een uit Mocedonië en een uit Australië. De laatste is onze juryvoorzitter. Op de eerste dag zijn er twee ‘calibration wines’. Deze twee doen niet mee in de competitie, maar zijn ‘ijkwijnen’ die we proeven om ‘in te komen’ en om te bekijken of we als jury een beetje op 1 lijn zitten. Dat laatste blijkt redelijk het geval, dus gaan we over tot het echte werk.

Mundus Vini dag 1

De eerste proefochtend

Totaal proeft mijn team deze ochtend 43 wijnen. We beginnen met Sauvignon Blancs met niet meer dan 4 g/l restsuiker. Dan volgt een flight van Blanc de Noirs (bijzonder!). De volgende en laatste twee zijn flights van tempranillo/aragonez blends. We zijn als een van de eerste teams klaar en gaan met de eerste bus mee terug naar het hotel voor een mooie lunch.

“Dit jaar werden dit jaar de meeste wijnen ingezonden door Italië (1.747), gevolgd door Spanje (1.543), Frankrijk (819), Portugal (724) en Duitsland (620)”

Een van de leuke dingen van een internationale proeverij is dat je op een leuke manier veel mensen leert kennen. Mits je natuurlijk steeds aan een tafel (en in de bus) aanschuift bij nieuwe mensen. Zo leer ik wijnprofessionals (en hun verhalen) kennen uit Ierland, Colombia, Zuid-Afrika, Roemenië, Australië, Bulgarije, Californië en nog veel meer interessante (wijn)landen.

Weingut Reichsrat Von Buhl

De middag en avond zijn vrij. Ik heb een afspraak gemaakt om 16 uur bij Weingut Reichsrat Von Buhl. Een van mijn medejuryleden uit Noorwegen is heel enthousiast en gaat graag met me mee. We worden ontvangen door exportmanager Monika Schmid die ons gedurende 2,5 uur rondleidt door de kelders en ons prachtige wijnen laat proeven. Een uitgebreid verslag daarover komt snel online! Na deze proeverij, en de enerverende proeverij van de ochtend, willen we het niet laat maken dus schuiven genieten we van een ‘early dinner’ bij Leopold, het restaurant van Weingut Von Winning.

Mundus Vini Von Buhl

Proefochtend twee

Dag twee van de tasting ligt er op ieders tafel een nieuwe map met de te proeven wijnen en een lijndiagram waarop te zien is hoe jouw scores van de vorige dag staan tegenover die van je medejuryleden. Leuk om te zien dat wij niet steeds helemaal op 1 lijn stonden, maar onze keuzes geen gekke dingen lieten zien. Vandaag proeven wij eerst één ‘calibration wine’ gevolgd door flights van, Pinot Blancs, Antao Vaz’s, Cabernet Sauvignons, Merlots en Montepulciano’s. Totaal 47 wijnen.

Sake masterclass en diner

Na de lunch is er even vrij. De meesten gaan even aan het werk op hun kamer, maar ook wordt afgereisd naar wijnbedrijven of een bezoekje gebracht aan de hotelsauna. Ik kies voor het eerste, immers: ‘business goes on’! Rond 17 uur worden we in de lobby verwacht voor een ritje naar het Kurparkhotel in Bad Dürkheim, waar voor de liefhebbers een Sake masterclass is voorbereid. Ik ben heel benieuwd, want heb net bij Simon Hofstra mijn diploma WSET Level 1 in Sake behaald. Het is een leuke basis (maar wel een beetje ingewikkelde) masterclass, gepresenteerd door Mayuko Morooka, International Sake Sommelier en mede-eigenaar van het Japanse Sake restaurant & bar J’epoca in Frankfurt. Na de ontvangst met een sparkling Sake proeven we 4 verschillende Junmai sake’s. Om mij heen hoor ik niet al te enthousiaste reacties op sake als product, maar als ze bij het diner worden geschonken dat op de masterclass volgt wijzigen herzien velen hun mening. Sake en vis: een top-combinatie!

Mundus Vini Sake

Dag 3: rosé of…

De derde dag is een wisseldag waarbij de eerste juryleden vertrekken en nieuwe aankomen. Maar eerst moet er nog geproefd worden. Voor ons team betekent dat een flight van Pinot Grigio rosé’s, droge Muskats, Cabernet Sauvignons en Garnacha’s. Bij de eerste flight ontstaat een discussie: beoordelen we de wijnen als rosé (met vooral tonen van rood fruit) of als Pinot Grigio (met vaak meer geel fruit). Daar zou dan een ander juryformulier voor geprint moeten worden. Mijn mening (en die van de meeste van mijn mede-juryleden) is te kiezen voor beoordeling al seen  rosé: de wijnen zijn immers ingezonden in de categorie rosé. Dat gaan we doen. Prof. Dr. Ulrich Fischer (member of the board, die de eerste twee wijnen mee proefde omdat een van onze juryleden verlaat is) komt ons later melden dat voor dit type wijnen volgend jaar een aparte categorie wordt gemaakt: ‘Gris de Gris’. Totaal 45 wijnen deze (voor mij) laatste ochtend.

Mundus Vini rose 1

Wandeling door de wijngaarden

Omdat ik pas de volgende dag vroeg in de ochtend vertrek heb ik de middag nog om ‘iets’ te doen. Zat werk te doen online, maar de wijngaarden roepen. We zijn immers in een wijngebied: de Pfalz. En dan moet je natuurlijk wel even met je voeten in de wijngaarden staan. Vanuit het hotel is het een korte wandeling, dus hoppa, op pad! Ik geniet ervan met een grote G. Een korte impressie in het filmpje hieronder.

De avond wordt doorgebracht bij Hofgut Ruppertsberg van Weingut Dr. Bürklin-Wolf, op 10 minuten loopafstand van het Steigenberger hotel. Ook deze avond staan er weer volop prijswinnaars uit vorige edities op de proeftafel, wordt er heerlijk gegeten en ontmoeten juryleden die eerder hadden deelgenomen elkaar, stellen nieuwe proevers zich voor, worden oude vriendschappen aangehaald en nieuwe gemaakt.

Mundus Vini Springtasting 2020: de uitslagen

De uitslagen van deze Mundus Vini Springtasting worden dinsdag de 25ste februari bekend gemaakt. Tijdens Prowein in maart zijn alle winnaars bovendien te proeven in de special Meiniger Mundus Vini Tasting Area. De wijnmakers van de wijnen met de hoogste scores krijgen op de eerste dag van Prowein tijdens een speciale ‘top-class awards ceremony’ hun certificaat uitgereikt.

Mundus Vini mijn jury team

Mijn jury team met vlnr: Rainer Kessler (Duitsland), Anne-Wies van Oosten (Nederland), Carolyn Lucas (UK), Daniel Gligorov (Macedonië) en chairman Travis Fuller (Australië).

Meer over Mundus Vini en de organisator, Meiniger Verlag, vindt je op deze website.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!