Vandaag staan twee Italiaanse mousserende wijnen op de proeftafel: Prosecco en Franciacorta. De eerste is gemaakt volgens de méthode charmat, de tweede volgens de méthode traditionelle. Over die manieren van mousserende wijn maken schreef ik eerder (lees dat hier). Vandaag gaan we wat dieper in op deze twee Italianen. 

Prosecco

Beschermde oorsprongsbenaming Prosecco

Een van de meeste populaire mousserende wijnen is Prosecco. Deze wijn wordt gemaakt in Veneto, Italië, van de druif glera. Sinds 2009 is de naam Prosecco wettelijk beschermd. Glera wordt in de volksmond ook wel prosecco genoemd, naar de wijn die ervan wordt gemaakt. Door de populariteit van de wijn werden er meer en meer ‘prosecco’s’ uit gebieden anders dan Veneto aangeboden. Dit uiteraard zeer tegen de zin van de oorspronkelijke Prosecco-makers in Veneto. De wet uit 2009 maakt het verschil. Slechts 15 gemeenten rond de plaatsen Valdobbiadene en Conegliano mogen Prosecco DOCG op het etiket zetten mits ze aan de strenge eisen voldoen. Die eisen hebben onder meer betrekking op de ligging van de wijngaard, de maximale oogst en de hoeveelheid sap die uit de druiven wordt verkregen. Daarnaast is er een groter gebied van 9 provincies in Veneto en Friuli dat Prosecco DOC op het etiket mag zetten. De eisen hiervoor zijn, behalve voor de plaats waar de druiven groeien, iets minder streng.

prosecco-kaart

Prosecco frizzante en spumante

Prosecco wordt doorgaans gemaakt volgens de methode charmat. Als de wijnmaker een zogenaamde ‘Prosecco frizzante’ wil maken stopt hij de gisting eerder. Dan zijn er nog niet heel veel bubbels ontstaan. De wijn is dan ook vaak nog wat aan de zoete kant omdat nog niet alle suikers uit de druiven zijn vergist. Hij heeft zo’n 2,5-3 bar en wordt afgesloten met een schroefdop of een kurk met een touwtje er omheen. Voor een ‘spumante’ gist de wijn wat langer door. Die heeft dan ook een stevigere mousse en is vaak droger. Een ‘spumante’ heeft zo’n 3-5 bar en wordt, net als champagne, afgesloten met een kurk met een metalen muselet.

proseccokurken-kroonkurk

Er is bij Prosecco’s een onderscheid in zoetheid: Dry, Extra dry en Brut waarbij de eerste, hoewel de naam anders doet vermoeden, het meest zoet is. Die is bijvoorbeeld heel lekker bij desserts. Extra dry wordt in Italië het meest gedronken.

Franciacorta

De Franciacorta-streek is een heuvelachtig gebied in Lombardije, Noord-Italië. Het ligt tussen de stad Brescia en het Iseomeer. In het zuiden wordt het gebied begrensd door de berg Monte Orfano (451 m). Prehistorische vondsten hebben uitgewezen dat de streek al sinds de steentijd bewoond wordt. De grootste plaats van de het Franciacorta-gebied is Rovato.

franciacorta-map

Wikimedia

Italiaans antwoord op champagne

De mousserende wijnen die er worden gemaakt zijn het Italiaanse antwoord op champagne. Franciacorta DOCG is een wijn die, net als champagne, wordt gemaakt door een tweede gisting in de fles, de méthode traditionelle. Ook de druiven zijn gelijk: voornamelijk worden chardonnay en pinot nero gebruikt en in mindere mate pinot bianco. De eerste twee druiven moeten voor minstens 50% aanwezig zijn. De minimale rijpingsduur is 18 maanden. Onder de DOCG vallen ook rosé (rijping minimaal 24 maanden) millesimato,  (30 maanden) en riserva (60 maanden). Overigens zijn deze getallen de meest aannemelijke die ik heb kunnen vinden. Ze wijken hier en daar nogal af. Als jij de exacte regels omtrent de rijpingsduur kent hoor ik dat graag!

Over een andere mousserende wijn, Lambrusco, schreef ik eerder dit artikel. Een verrassende wijn!

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook