Mousserende wijn! Na champagne, cava, prosecco en franciacorta is het nu de beurt aan crémant, sekt en vonkelwijn. Ook daarvan zijn bijzonder mooie exemplaren te koop. Als je maar weet waar je op moet letten. 

Crémant

Beschermde herkomstbenaming voor Crémant

Crémant is de naam die mousserende wijnen uit Frankrijk (buiten de Champagne-regio geproduceerd) en Luxemburg mogen dragen als ze zijn gemaakt volgens de méthode traditionelle. Deze naam is wettelijk beschermd sinds 1989. De wijn moet aan strenge kwaliteitseisen voldoen. Zo moet hij minimaal 9 maanden rijping hebben gehad voor dégorgement. Dat is een half jaar korter dan champagne. Veel wijnmakers echter kiezen voor en beduidend langere rijping, waardoor de wijn complexer wordt en de mousse zachter.

Typerend voor de streek

De druiven die worden gebruikt zijn voor elk AOC gebied anders, maar vooral typerend voor de streek. Zo mogen in een Crémant d’Alsace bijvoorbeeld riesling, pinot blanc en auxerrois worden gebruikt en in een Crémant de Loire cabernet franc en chenin blanc.

De volgende Crémants zijn op de markt:

Frankrijk:

  • Crémant d’Alsace
  • Crémant de Bordeaux
  • Crémant de Bourgogne
  • Crémant de Die
  • Crémant de Jura
  • Crémant de Limoux
  • Crémant de Loire

Luxemburg:

  • Crémant de Luxembourg

langloislogo

Crémant Langlois Chateau

Op de proeftafel twee Crémants uit de Loirestreek van het gerenommeerde wijnhuis Langlois-Chateau. Het is al in 1885 opgericht en sinds 1973 onderdeel van de Champange-Bollinger-familie. Langlois-Chateau beheert 71 hectare wijngaarden in de beste valleien van de Loirestreek, 45 in Saumur, 11 in Saumur Champigny en 15 in Sancerre. Het is vooral bekend om zijn mousserende wijnen. De wijnen worden gemaakt volgens het biologische keurmerk ‘Terra Vitis’. Dit houdt in dat men met respect en aandacht voor de natuur werkt. Zo worden de druiven verbouwd zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en met de hand geplukt.

anglois-cremant-de-loire-blanc

Langlois Brut, Crémant de Loire, Langlois Chateau 
60% chenin blanc, 20% chardonnay, 20% cabernet franc van een bodem van kalk en klei; 10% vin de réserve is gebruikt. De wijn rijpte 24 maanden in de tufstenen kelders. Restsuiker 12 g/l
Frisse neus en mond. Licht citrus, wit fruit. Een elegante,  fijne mousse. Het hoge restsuikergehalte wordt gecompenseerd door de frisse zuren. Heerlijk en feestelijk aperitief, maar ook lekker bij frisse salades of voorgerechtjes met vis of wit vlees.
 Gall&Gall

langlois-cremant-de-loire-rose

Langlois Brut Rosé, Crémant de Loire, Langlois Chateau
100% Cabernet franc, 18 maanden gerijpt in de tufstenen kelders.
In neus en mond fris rood fruit, bosaardbeitjes, besjes. In de afdronk blijft dat na. Ook dit is een feestelijk aperitief. Maar probeer hem ook eens bij een feestelijke lunch met sandwiches, salades en patisserie. Of desserts met rood fruit. 
Gall&Gall

Sekt

Sekt, de kleine lettertjes

Sekt heeft in Duitsland een lange traditie. Al aan het begin van de 19e eeuw werden de eerste ‘Sektkellereien ‘ gesticht, bedrijven waar Sekt wordt gemaakt. De ene Sekt is echter de andere nog niet. Let maar eens goed op de (vaak kleine) lettertjes op de etiketten. Er is Sekt, Deutscher Sekt en Winzersekt.

Ich wil sekt

Sekt, de verschillen

Met alleen het woord Sekt erop heb je meestal te maken met Sekt van een grote Sektkellerei. De druiven of de most waarvan deze Sekt gemaakt is kunnen uit Duitsland, maar ook uit het buitenland komen. Staat er echter Deutscher Sekt op het etiket, dan komen in elk geval de druiven uit Duitsland. Een Winzersekt is wel de meest speciale. Deze Winzersekt is van recente datum: eind 1980er jaren zag die het levenslicht. De wet stelt hoge kwaliteitseisen aan deze Sekt. Men mag bijvoorbeeld slechts druiven van eigen wijngaarden gebruiken. Hij wordt gemaakt volgens de méthode traditionelle, in Duitsland ‘Klassische Flaschengärung’ genaamd. De druk die Winzersekt wettelijk moet hebben ligt tussen de 3,5 en 6 bar en de minimale rijpingstijd 9 maanden. Vaak is het ook Sekt van één enkele druivensoort.

Hoe droog of zoet is mijn Sekt:

  • Brut Nature < 3 gram suiker per liter
  • Extra Brut < 6 g/l
  • Brut < 15 g/l
  • Extra Trocken 12-20 g/l
  • Trocken 17-35 g/l
  • Halbtrocken 35-50 g/l
  • Mild > 50 g/l

Perl- en Schaumwein

Helaas heeft Sekt vaak een slechte naam. Nog altijd wordt Sekt namelijk verward met Perlwein of Schaumwein. Dat zijn beide echter eenvoudigere wijnen. Perlwein is een mousserende wijn gemaakt volgens de méthode charmat en Schaumwein is gemaakt volgens de méthode gazéifiée.

reichsratvonbuhlsekt

Reichsrat Von Buhl Riesling Brut 


De wijn die wij proeven is van het kabliber Winzersekt. Hij komt uit de Pfalz en is voor 100% gemaakt van de rieslingdruif. Het klassieke wijngoed Reichsrat von Buhl ligt aan de Deutsche Weinstrasse midden in het wijngebied Pfalz. De wijngaarden liggen even ten noorden van het dorp Deidesheim. Vanaf de oogst 2008 is het bedrijf biologisch gecertificeerd. Reichsrat von Buhl geniet een grote reputatie voor Sekt-wijnen van Riesling en Spätburgunder. Deze bieden een bijzonder en betaalbaar alternatief voor champagne!
Fris rijp tropisch fruit en limoen in de neus. In de mond komt dat terug, vooral het citrusfruit. De mousse is krachtig. Hij is droog, mineralig (licht zilt) en rijk. Dit is geen ‘oliebollenwijn’, maar drink hem als verfrissend aperitief. Beter nog: geniet ervan met ceviche of andere gerechtjes met rauwe vis. Of met een zachte jonge geitenkaas.
Mariuswijn.nl 

Cap Classique

Vonkelwijn

De Zuid-Afrikaanse versie van ‘champagne’ is Kaapse Vonkel, oftewel Vonkelwijn. Deze wijn is gemaakt volgens de méthode traditionelle, in Zuid-Afrika sinds 1992 officieel méthode cap classique (mcc) genaamd. Het was echter het Kaapse wijnhuis Simonsig, dat in 1971 al de eerste Vonkelwijn op de markt bracht. Chardonnay en pinot noir worden het meest gebruikt om deze mousserende wijn te maken, maar alle andere druivensoorten zijn wettelijk ook toegestaan. De minimale rijpingstijd is 9 maanden. We proeven twee wijnen van Graham Beck, een Zuid-Afrikaanse specialist in mousserende wijnen.

http://bit.ly/2h9Sh3c

Graham Beck Brut Blanc de Blancs 2011

WO Western Cape. Méthode Cap Classique. Samengesteld van verschillende chardonnay-clonen van de “limestone vineyard”. De wijngaarden hebben een hoog natuurlijk kalkgehalte in de bodem, daarop de chardonnay goed gedijt. De ferementatie vond voor de helft plaats in traditionele eikenhouten vaten van 205 liter, waarvan een klein deel nieuw. Vóór het dégorgement rijpte de wijn 36 maanden horizontaal op zijn lie. Restsuiker 7,12 g/l.
In de neus citrus, vooral grapefruit en witte bloemen. Ietsje brioche. Prikkelende, fijne mousse, licht schuimig. De afdronk is lang en fris met een grapefruit bittertje. Lekker aperitief maar, op aanbeveling van Graham Beck Winery, ook niet te versmaden met een oestertje  (met een vinaigrette van rode wijn) of tonijn met wasabi en knoflook.
Neem voor verkoopadressen contact op met de importeur: Poot Agenturen

grahambeckrose

Graham Beck Brut Rosé NV

WO Western Cape. 50% pinot nori, 50% chardonnay, methode Cap Classique. Restsuiker 7,9 g/l. 
Bleekzalmroze van kleur. Elegante rood fruit in de neus, framboosjes. Levendige, eveneens elegante mousse. Mooi droog, milde rood-fruittonen. De afdronk fris, met ook weer prettige rood fruit. Heerlijk om zo van te genieten, maar ook bij salades en zachte romige geitenkaasjes erg lekker!
Neem voor verkoopadressen contact op met de importeur: Poot Agenturen

Waar is mousserende wijn lekker bij?
Kijk hier even rond! 

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!