Flessenpost! Drie flessen wijn vielen op de mat. Het zijn IGP Toscana wijnen: 2 witte en 1 rode, van het Toscaanse wijnhuis Monterosola. Ik kende dat huis nog niet, dus ik ging even op zoek.

Monterosola produceert al sinds 2003 wijnen, maar een nieuw tijdperk begon in 2013 toen het land werd gekocht door de familie Thomaeus uit Zweden. Sinds de familie de wijngaard heeft overgenomen, is het landgoed getransformeerd tot, naar eigen zeggen, een van de meest inspirerende en aantrekkelijke wijnmakerijen van Toscane.

cantina MonteRosola op heuvels

Monterosola ligt op een heuvel, uitkijkend op de middeleeuwse stad Volterra, in het hart van Toscane, op slechts 50 km van de kuststreek van Bolgheri en 30 km van de wereldberoemde heuvels van Chianti. Naast de 25 hectare aan wijngaarden met zowel witte als blauwe druiven, bestaat het landgoed ook uit olijfgaarden, bossen, tuinen, meren en weilanden.

Kennis en ervaring

De familie Thomaeus is een echt ondernemersgezin: de kinderen van Bengt en Ewa werken alle drie in het familiebedrijf Exoro Capital in Stockholm. Naast hun ervaring in internationale zaken en financiën, zijn ze echter allemaal ook opgeleide sommeliers. Het team van wijnmakers wordt geleid door agronoom en wijnmaker Michele Senesi. Naast Michele’s inzet en visie profiteren de wijnen van Monterosola ook van het vernieuwende werk van wijnbouwer Stefano Dini.  De wijnproductiemethoden staan daarnaast onder toezicht van de wereldberoemde oenoloog Alberto Antonini, die eerder heeft gewerkt met enkele van de meest prestigieuze cantina’s van Italië, waaronder Antinori en Frescobaldi.

In 2015 begon de familie aan een indrukwekkend project, het ontwerpen en bouwen van een grootschalige cantina met speciaal gebouwde faciliteiten voor wijnproeverijen en evenementen. De constructie werd voltooid in het voorjaar van 2019 toen Monterosola zijn kelderdeuren opende voor bezoekers van over de hele wereld.

Monte Rosola proeflokaal

Monterosola, een bezoekje waard

Monterosola is een indrukwekkende bezienswaardigheid op de wijnroutes van Toscane, een pand van 5 verdiepingen met een imposante uitkijktoren, een eigen dakterras, elegante binnenplaatsen, lounge ruimtes in de buitenlucht en aangelegde tuinen. In dit architectonisch indrukwekkende gebouw kunnen gasten indrukwekkende kelders, een VIP-vergaderruimte, een proeflokaal met eikenhouten lambrisering, verschillende evenementen ruimten en de wijnwinkel van Monterosola ontdekken.

MonteRosola winery

Monterosola, de wijnen

Primo Passo Monte Rosola Volterra 2019
Toscana Bianco IGP
Alc. 14%
De wijn is een blend van grechetto, manzoni en viognier. Fermentatie in betonnen vaten, uitsluitend gebruikmakend van natuurlijke gisten. Dat gebeurt doordat enkele dagen voor de hoofdoogst zo’n 100 kg druiven worden geplukt om de fermentatie met de schil op gang te brengen. Deze wordt dan gezeefd, waarna de gistende most bij de overige verse most wordt gegoten, wat de gisting bevordert. Na de gisting rust de wijn 6-8 maanden in de vaten “sur lie” gevolgd door 12 maanden in de fles.
De wijn is licht goudgeel van kleur. In de neus is de wijn bloemig, fris met vooral steenfruit, perzik, abrikoos, en frisse limoen. In de mond een kruidige aanzet, later rond en zacht. Fris, medium body, medium + finish, lekker kruidig met een heel mooi verfijnd bittertje.

Cassero MonteRosola Volterra 2020
Toscana IGP Bianco
Alc. 13%
Deze wijn is van 100% vermentino. De fermentatie en opvoeding is gelijk aan de Primo Passo wijn. €15,00 op hun website
Licht goudgeel, neus witte bloemen, rozen, lindenbloesem, verse perzik, peer. In de mond rond, fris en kruidig. Rozemarijn, grapefruit, zilte mineraliteit. Lange finish met een prettig grapefruit bittertje.

Mastio MonteRosola Volterra 2020
Toscana IGP Rosso
Alc. 13,5%
100% sangiovese. Fermentatie vond plaats in betonnen vaten, gevolgd door een rijping van 10 maanden in barrique en 4 maanden in de fles.
Robijnrood van kleur. Een kruidige neus, spicy, roze peperbes, blauwe bessen, fris. In de mond is de wijn sappig, met ook hier het kruidige en spicy pepertje. Fris donker fruit en ronde tannines. Ook in de finish het frisse donkere fruit en het spicy pepertje. Mooi in balans.

MonteRosola ANNE-WIES.NL

MonteRosola, de labels

Wat mij opvalt, buiten het feit dat ik de wijnen heerlijk vind, zijn de mooie labels. Bij navraag blijkt dat alle labels een relatie met het gebied of het landgoed of Volterra.

Primo Passo
Op het etiket van Primo Passo staat een groot kunstwerk (elips) dat op het landgoed staat en een herkenningspunt is. Deze grote elips is gemaakt door een kunstenaar genaamd Mauro Staccioli (die helaas een paar jaar geleden is overleden). Er zijn meer monumenten gemaakt door Mauro die rond Volterra zijn geplaatst, maar degene op ons landgoed (die we niet bezitten) werd voor het eerst geplaatst waar hij werd geboren, niet ver van MonteRosola. Daarom noemde hij dit stuk “Primi Passi”, wat “eerste stappen” betekent. We besloten om onze allereerste geproduceerde witte wijn daarom “Primo Passo” te noemen, wat eerste stap betekent.

Cassero en Mastio
Cassero illustreert het fort in Volterra “Fortezza Medicea” en Mastio illustreert de hoofdtoren die ermee verbonden is. Mastio en Cassero moeten worden gezien als broers en zussen in de portfolio van MonteRosola, zijnde de sociale en easy-drinking wijnen, maar met grote finesse. Deze zijn gemaakt als eerbetoon aan de trotse geschiedenis van Volterra en het is de perfecte aanvulling op het lokale eten en de wijnen naar keuze wanneer er grote bijeenkomsten plaatsvinden op het landgoed.

De wijnen zijn in Nederland te koop bij : https://www.dewijntherapeut.nl/
en in Roemenië bij: https://www.rewine.ro/

www.monterosola.com

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook