Op één ochtend in een sterrenrestaurant wijnmakers ontmoeten uit Italië, Frankrijk en Californië (Mondavi) en hun bijzondere wijnen proeven. Wie wil dat nou niet?
Tim en Carlo Mondavi
Op een donderdag in december organiseert The Wine Companions in samenwerking met sterrenrestaurant Valuas voor pers en andere genodigden in Venlo een door de wijnmakers begeleide proeverij met aansluitend een wijnmakerslunch. Tim Mondavi bijt het spits af. Samen met zijn zoon Carlo Mondavi is hij onderweg in Europa om een geselecteerd gezelschap met hun wijn kennis te laten maken: Continuum is de naam van het Estate van Mondavi en zo ook die van de wijn. Samen met zijn zus Marcia en 4 van zijn 5 kinderen heeft Tim Mondavi de ambitie om met Continuum Estate een van de beste wijnen ter wereld te maken. En dat hem dat aardig lukt proeven wij later.

Tim Mondavi vertelt over de wijngaard
Een droom wordt waar voor Mondavi
Maar niet voordat vader en zoon Mondavi afwisselend het woord nemen waardoor de presentatie levendig maar ook wat verwarrend te noemen is. Toen Tim Mondavi zo’n 10 jaar geleden besloot een nieuwe winery neer te zetten in Napa Valley wilde hij de allerbeste terroir: een ‘Grand Cru’ terroir, valt Carlo hem bij. Die vond Mondavi uiteindelijk op de Pritchard Hill, een heuvel met een westelijke orientatie aan de oostkant van de vallei. Met een vulkanische, ijzerhoudende bodem, hoogtes van rond de 1500 meter en de klimatologische omstandigheden vond Tim Mondavi hier de perfecte plek om zijn droom te verwezenlijken.

Zoon Carlo Mondavi valt zijn vader enthousiast bij
Mondavi’s Continuum
Zoon Carlos Mondavi vindt het inmiddels tijd geworden om onze neus in een van de wijnen te steken en daar zijn wij het mee eens. We proeven achtereenvolgens de Mondavi Continuum 2009 en de 2012. De eerste is niet meer te koop en de tweede komt pas volgend jaar april op de markt. De Mondavi Continuum 2011, die nu wordt verkocht, wordt later tijdens de lunch geserveerd. De Mondavi Continuum 2009 die we nu proeven is een blend van 77% cabernet sauvignon, 12% cabernet franc, 7% petit verdot en 4% merlot. 70% Van de druiven komt uit de eigen wijngaard, de rest van gecontracteerde druiventelers. Hij heeft veel neus, een ‘snuffelwijn‘ noem ik dat. Blauwe bessen, kruidig, veel donker fruit in de mond, sappig, bessen, cassis, een beetje groene tonen, paprika, nootmuskaat, drop. De afdronk is lang met veel fruit, jammy, fris. Hij heeft nog aardig wat tannines, maar rijpe. Een ‘wine to enhance a meal’, zo stelt Tim Mondavi en daar kan ik mij iets bij voorstellen.

Continuum 2009
Mondavi Continuum 2012
Het jaar 2009 was vrij warm, 2010 en 2011 waren wat koeler. 2012 was een heel goed jaar: geen enkel probleem met het weer en de daar mee gepaard gaande problemen. De Mondavi Continuum 2012 is een blend van 78% cabernet sauvignon, 11% cabernet franc, 6% merlot en 5% petit verdot, allemaal uit hun eigen estate. Hij is nog erg gesloten. Het fruit, de kruidigheid, alles is nog heel erg ingepakt. Ik proef iets van donker fruit, bramen, en compacte tannines. Dit belooft wat!
Frans eiken en cement bij Mondavi
Dan laat Tim Mondavi een aantal dia’s zien van de ‘kelder’. Geen enkele roestvrijstalen tank is te zien, slechts Frans eiken en cement. RVS geeft teveel reductie (kan resulteren in een sterk naar zwavel ruikende wijn) en astringentie (resulteert in een samentrekkend mondgevoel) in de wijn vertelt Tim, en dat wil men bij Mondavi niet. Bovendien geeft gedoseerd hout meer complexiteit aan de wijn dan rvs en cement meer mineraliteit. De druiven krijgen bij Mondavi een lange ‘maceration‘ (inweken van de schillen) van wel 25-40 dagen voor de fermentatie. ‘To make the tannins more souple and rich’, leert Tim Mondavi ons. Door de wijn na de fermentatie op zijn ‘lie’ (de ‘droesem’) te laten rijpen en die er af en toe doorheen te roeren (‘stirring’) wordt hij zo complex mogelijk.

Een deel van de wijnkelder van Continuum Estate (foto: website Continuum)
Het label van Continuum
Tot slot vertelt Tim Mondavi over het etiket. De afbeelding is een werk van zijn dochter die hem als wijnmaker gaat opvolgen. Het is een ‘shadowpainting‘ van een druivenstok Cabernet Sauvignon die ruim 40 jaar geleden was geplant door haar grootvader. Het licht om zo’n schaduwafbeelding te maken moet precies goed zijn. Net zoals dat voor de druivenstokken belangrijk is. Op het achteretiket een afbeelding van het ‘onkruid‘ dat, o zo belangrijk, tussen de rijen wijnstokken groeit.

Het label, schaduw van een zeer oude druivenstok (foto: website Continuum)
Franciacorta
Dan is het tijd voor de lunch. Terwijl wij van zijn bruisend aperitief genieten (Franciacorta Auro Brut) stelt Federico Fossati, eigenaar van Corte Aura, zich voor.

Federico Fossati, Corte Aura
Van origine accountant is hij in 2009, door zijn liefde voor ‘sparkling wines‘ zijn eigen bedrijf gestart. “My goal was and is providing high quality sparkling wines all the way”. De wijn is het allerbelangrijkst. Maar daarnaast is ook aan ‘packaging’ en ‘labelling’ veel aandacht besteed. Het oog wil ook wat, tenslotte. Deze wijn is floraal, je ruikt en proeft geroosterd brood, amandel, vijgen. Een elegante mousserende wijn met een frisse, schuimige mousse. Bij de amuses, waaronder de befaamde Valuas bitterbal, genieten we van deze Auro Brut, waarna we bij het voorgerecht van ‘Zalm, avocado en “haring kaviaar”‘ de Franciacorta Pas Dosé ingeschonken krijgen. Deze heeft niet heel veel neus, maar is fris en bloemig en past goed bij het gerechtje, wat overigens bijzonder smaakvol is!
Josmeyer: biodynamie
Vervolgens neemt Christophe Ehrhart, wijnmaker bij Josmeyer, Elzas, het woord. Het domein bestaat, inclusief zijn eigen deel, inmiddels uit 26 hecatare. Christophe is de 11e generatie van een wijnbouwersgeslacht, maar wilde persé niet ‘in de wijnen’. In zijn tijd ‘in the army’ begon hij zich toch te interesseren voor een opleiding in de wijnbouw. Hij was echter fervent tegen alle chemicaliën die te pas en te onpas in de wijnbouw worden gebruikt. Bij Josmeyer vond hij de filosofie waarin hij zich kon vinden. Inmiddels werkt het bedrijf volledig biodynamisch. Enthousiast vertelt hij o.a. over de compost die zij zelf maken. ‘Als je chemische middelen gebruikt snijd je de wijnstok juist af van zijn terroir!’

Christophe Ehrhart, Domaine Josmeyer
De ‘Strong Horses’ van Josmeyer
Bij de ‘Coquille, truffel, bloemkool, amandel en ijskruid‘ serveert Christophe de Pinot Auxerrois “H” Vieilles Vignes 2012, gevolgd door de “Hengst” Riesling 2011 bij de ‘Gepekelde wintergroentes met snoekbaars, knolselderij en koffie‘. De Auxerrois is schoon, fris, kruidig en mooi bloemig. Op de vraag waar de naam ‘Hengst’ vandaan komt antwoordt Christophe: “Op een bodem van voornamelijk klei heb je ‘strong horses‘ nodig om de grond te bewerken!” Net als zijn naamgever heeft deze wijn body. Christophe komt terug op de biodynamie en legt uit hoe hij vanuit deze gedachte probeert te rekenen. Over de zon en de maan en hun ritme. “Dus heb ik nog wel 200 jaar te gaan” besluit hij met een lach. De ‘Hengst’ is overigens heerlijk: ook weer heel schoon, zuiver, een elegante stijl met een minimaal aan het bij Riesling veel genoemde petrol en een heerlijke kruidigheid.
Mondavi Continuum 2011: een feestje
Bij het hoofdgerecht van ‘Hazenrugfilet en rilette met aardappelmousseline, rode biet, Parmezaanse kaas, rode uit en cantharellen gris‘ komt de wijn van Mondavi Continuum Estate terug. De 2011 deze keer. Deze jaargang heeft 75% cabernet sauvignon, 12% petit verdot, 11% cabernet franc en slechts 2% merlot. Leuk om de nuanceverschillen te zien tussen merlot en petit verdot. Tijdens de lunch vertelt Tim dat petit verdot voor hem betrekkelijk nieuw is en hij vindt het leuk ermee te experimenteren. Nou, dat vinden wij ook. Deze wijn, met een vrij hoog percentage van dit druifje, is voorlopig mijn grote favoriet. En die mening is niet die van mij alleen aan mijn tafel.

Tim Mondavi en zijn Continuum 2011 (foto: Mia Hamoen)
De Roos
Na ‘De Roos‘, begeleid door Franciacorta Corte Aura Demi Sec en de ‘Hangop met mango en jasmijn‘ begeleid door de Josmeyer Gewurtztraminer Grand Cru Hengst Vendange Tardive 2001 moeten we afscheid nemen. Van een mooie middag, proeverij, lunch, wijnmakers en wijnen.
Links:
Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Restaurant: Valuas
Importeur van de wijnen: The Wine Companions
Communicatie en organisatie: Astrids Taste
Wijn Californië: Continuum Wine Estate
Wijn Franciacorta: Corte Aura
Wijn Elzas: Josmeyer
[…] was zo gelukkig onlangs twee leden van de familie, Tim en zoon Carlo, te ontmoeten, lees daarover hier). Inmiddels is het familiebedrijf in handen van Constellation Brands en reist Mark voor de […]