Moldavië als wijnland is volop in ontwikkeling. Dat werd weer eens duidelijk tijdens een onlangs gehouden presentatie en proeverij. Pers en ander genodigden proefden de diversiteit van Moldavische wijnen tijdens een lunch bij restaurant De Willem in Amsterdam. Voorafgaand aan de lunch vond een presentatie plaats door Cees van Casteren MW. Caroline Cocheret was erbij voor Anne-Wies.NL.  

Onder het genot van een glas Moldavische mousserende wijn (Radicini Brut Métier) en een bitterbal van hertenragout presenteert Cees van Casteren de facts and figures van Moldavië als wijnland.

Moldova screen

Moldavië is een klein land (34.000 km2) dat ingeklemd ligt tussen Roemenië en Oekraïne en heeft 3,1 miljoen inwoners. Het is het armste land van Europa, maar bezit wel maar liefst 112.00 ha aan wijngaarden. Dat is de hoogste ‘wijngaarddichtheid’ ter wereld. De wijngaarden zijn beplant met zo’n 50 verschillende druivenrassen, zowel inheemse als internationale variëteiten.

Moldavië heeft ook de grootste wijnkelders ter wereld. Milestii Mici heeft een gangenstelsel van meer dan 200 km!

Milestii Mici (Andrea de Leeuw voor AW)

De kilometers lange gangen van Milestii Mici (Foto: Andrea de Leeuw voor Anne-Wies.NL)

De geschiedenis van de Moldavische wijnbouw gaat terug tot de 8e eeuw voor christus en Moldavië behoort daarmee tot de oudste wijnlanden ter wereld. Hoewel Moldavische wijnen op dit moment nog niet een grote bekendheid genieten onder wijnliefhebbers, was Moldavische wijnbouw tegen het einde van de 12e eeuw een belangrijke economische factor in het zuidoostelijk deel van Europa. Eind 19e eeuw werd er op grote schaal wijn geëxporteerd naar de vorstenhuizen van Engeland en Rusland, maar ook in Nederland werden deze wijnen regelmatig geschonken in de hogere kringen. Rusland was de grootste afnemer, maar door een Russisch embargo in 2006 en later weer in 2013 ging de focus richting Europa. Van de totale productie is 83% bestemd voor de export.

Wine of Moldova uitgelicht

Moldavië kent uitstekende omstandigheden voor het verbouwen van druiven. De wijngaarden liggen op dezelfde breedtegraad als Bordeaux De meest gebruikte lokale druivenrassen zijn rara neagra, feteasca neagra, saperavi en rkatsitelli voor rode wijn en de lokale feteasca alba en regala voor witte wijn. Daarnaast zijn de internationale rassen aligoté, traminer, sauvignon blanc, merlot, cabernet sauvignon en pinot noir aangeplant.

Wijn-Spijs lunch Moldavische  wijnen

Restaurant de Willem verzorgt voor ons een heerlijke lunch. Bij elke gang worden twee Moldavische wijnen geserveerd.

Floricica en Sauvignon Blanc Fumé

We starten met bulgur met een mousse van aubergine, gerookte paling en venkel. Daarbij proeven we twee witte wijnen. Als eerste Novak Floricica 2023, gemaakt van de zeldzame inheemse druif floricica, fris met veel citrus, en een iets ziltige afdronk. De tweede wijn bij dit gerecht is gemaakt van sauvignon blanc: Sergio Epizod Salcuta Sauvignon Blanc Fumé 2022. De wijn is een tikje groenig en heeft frisse zuren. Beide fijne wijnen maar qua smaakprofiel passen ze niet heel goed bij de rijke en volle smaken van het gerecht. De Floricica zou ik wel eens willen proberen bij seafood evenals de Salcuta.

Wit en Rood bij Roodbaars

Bij het volgende gerecht met roodbaars, artisjok en crostini met kippenleverparfait, worden weer twee wjjnen geschonken. De Politika 2023 van Chateau Christi is een ongebruikelijke blend van chardonnay en riesling.  Een bijzondere coalitie! Daarom een politiek statement en de naam van deze wijn! Deze wijn heeft tropisch fruit en wat citrus. Daarnaast komt een blend van twee blauwe lokale druiven feteasca neagra en rara neagra, de Chateau Purcari Maluri de Prut 2021. Twee leuke wijnen, maar ook hier schuurt de combinatie wat met het gerecht. De Politika is licht valt weg bij het complexe gerecht, maar zou niet misstaan bij ceviche of gegrilde gamba’s. De Purcari is fruitig en kruidig maar heeft te stevige tannines. Lijkt me heerlijk bij Beef (of Biet) Wellington.

Feteasca en Rara Neagra p

Autochtone rassen met Malbec

Het hoofdgerecht is zachtgegaarde varkenswang en voor de niet-vleeseters een gerechtje met witvis. Erbij komen twee blends van lokale druiven met malbec. De eerste is een blend van saperavi met malbec (Vinaria din Vale, 7 Coline 2023). De wijn is lekker sappig met donker fruit, een beetje aards en heeft stevige tannines, wat je natuurlijk kunt verwachten met deze druiven in de blend. De tweede is van feteasca neagra en malbec (Domenille Davidescu 2021). Gestoofd rood fruit, vanille, lekker spicy. Met de rijpe tannines een volle, stevige wijn.

Zoet als dessert

Het nagerechtje is een soesje met hazelnoot, bosbessencoulis, karamel en chocolade. Daarbij worden wederom twee wijnen geserveerd, namelijk een rode wijn van cabernet sauvignon, merlot en saperavi (LUPI, Gitana Winery, 2018). Een krachtige rode wijn, 14 maanden gerijpt op Frans eiken. Vol, kruidig en wat restzoet. Ondanks dat laatste past hij veel beter bij het hoofdgerecht dan bij het dessert. De icewine van riesling (Chateau Vartely 2021) met honing, tropisch fruit en citrus is een mooie afsluiter van deze proeverij. Als je bedenkt dat op de laatste twee na, alle wijnen rond de € 10,- kosten dan zit het met de prijs/kwaliteit wel goed.

Moldavië wijn gerechtjes

Moldavië de wijnen

Moldavië is als wijnland nog volop in ontwikkeling, laat veel potentie zien en verdient zeker een plekje op de internationale (wijn)kaart!!

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedInofFacebook

*Registervinoloog® Caroline Cocheret de la Morinière is wijnadviseur, wijndocent en studeert voor Magister Vini. Zij organiseert wijnproeverijen en wijn-spijsworkshops (koken is ook haar grote liefde).  Wijneducatienederland.nlLees hier alle artikelen van Caroline

#caroline