Gisteren werd in Château Neercanne gevierd dat de Europese Commissie besloten heeft wijn uit het Mergelland een Beschermde Oorsprongsbenaming te verlenen. Tijdens een lunch en erna konden pers en andere genodigden uitgebreid kennismaken met de wijnen én de wijnboeren uit het Limburgse Mergelland. Een verslag hierover binnenkort op deze website. Het deed me denken aan de les van Limburgse wijnmaker Stan Beurskens vier jaar geleden om deze tijd…

Limburgse wijnmaker Stan Beurskens

De nascholingsdag voor registervinologen wordt gegeven door Stan Beurskens.  Ik had van deze Nederlandse wijnmaker gehoord, maar bezoek van tevoren toch nog even de website van zijn wijndomein Wijngaard Martinus en lees het volgende. “Stan Beurskens (1977) heeft op de universiteit van Wageningen procestechnologie gestudeerd, waarna hij tijdens zijn specialisatie (master) vinificatie onderzoek heeft gedaan aan de universiteiten van Wageningen, Stellenbosch (Zuid-Afrika) en Geisenheim (Duitsland). Naast zijn theoretische achtergrond heeft hij inmiddels ruim 10 jaar praktijkervaring opgedaan op verschillende wijngaarden in zowel de klassieke als de nieuwe wereld. In 2007  is hij met zijn eigen adviesbureau begonnen (www.wijnbouwadvies.nl), waarmee hij tegenwoordig meer dan 50 wijngaardeniers begeleidt bij de wijnbouw en vinificatie in binnen- en buitenland. Daarnaast is hij voorzitter van het Wijninstituut Nederland, welke zich toelegt op de kwalitatieve verbetering van de Nederlandse wijnbouw. In het Wijninstituut Nederland houdt hij zich vooral bezig in het verlengde van zijn studie, namelijk het doen van onderzoek (o.a. gistonderzoek).” Dat belooft wat!

Stan Beurskens over gisten en meer

Een lesdag is nog nooit zo snel voorbij gevlogen. Stan vertelt over gisten uit een pakje, micro-organismen die overal op en in zitten en zich zeer snel vermenigvuldigen. Over hoe je spontane vergisting kunt voorkomen. Over biologische wijn die, net als Sinterklaas, niet bestaat. Over giststarters, gistcellen die dode soortgenoten opeten, maar dan moeten die nog niet zo lang geleden zijn overleden anders krijg je een lijkengeur. Over de supersnelle gistsoort EC1118 die je het best kunt gebruiken als je wijn niet al te zoet moet worden. Over natuurlijke gisting die altijd ooit is begonnen in een  pakje. Over de invloed van zuurstof op de wijn. En van hout. Over het geoorloofde gebruik van koper in de biologische wijnbouw. En we leren nieuwe woorden. Of beter gezegd Nederlandse woorden voor ‘onze’ Franse en Engelse. Zo is macerationpulpstandtijd‘ en malolactische gistingBZA‘ (biologische zuur afbouw). En de basiswijn voor de mousserende heet ‘grondwijn’.

En dan gaan we proeven

Maar niet zomaar. We krijgen van Stan ingewikkelde opdrachten mee. Van welk land of gebied komen deze wijnen? Hoeveel jaren houtlagering hebben ze gehad? Wat was de invloed van de PST (pulpstandtijd) en hebben ze BZA gehad. Voor mij, maar naar ik begrijp voor bijna iedereen van ons, een nieuwe manier van wijn proeven. Met name bij de eerste drie (mousserende) wijnen zijn de meningen verdeeld. Frankrijk, Spanje, Nieuwe Wereld wordt geroepen. Ze blijken echter alle drie uit Nederland te komen. Uit de wijngaard van Stan zelf. Hij is, terecht, trots dat hij drie zo verschillende ‘bubbels’ heeft weten te maken. Net zoals wij later proeven in twee van zijn witte wijnen. Druiven identiek, evenals het perceel. Maar de uiteindelijke wijnen o zo verschillend.

Verrassend Nederlands rood

Van de twee rode wijnen die we proeven ben niet alleen ik onder de indruk. De eerste is volfruitig, rond en lekker sappig. Het is een Monarch uit 2011. Het fruit van de Dornfelder met de kracht van de Lemberger, zo leren wij. Daarnaast staat een wel heel bijzonder ding: Cabernet Cortis 2009, 24 maanden gerijpt op…. Limburgs eiken!  Toen Stan hoorde dat er bomen werden gekapt in een Limburgs bos heeft hij een vriend in Frankrijk gevraagd van dat hout voor hem een paar vaten te laten maken. Dat gebeurde in de Bourgogne. Het Limburgse hout komt qua structuur in de buurt van Frans eiken, maar de toasting doet het uiteindelijke werk. De wijn is bijzonder. Heeft naast het onrijpe van paprika ook aspergetonen. Je kunt aan deze wijn blijven snuffelen. Het experiment van Stan blijkt zeer geslaagd.

Liever natuurlijk dan biologisch

De dag is voorbij gevlogen. Stan Beurskens vertelt ons tot slot over de plannen die hij heeft met zijn wijndomein. De regelgeving rondom biologische wijnbouw vindt hij te log geworden. Dat hij staat voor MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) begrijpen we uit zijn enthousiaste verhalen en zien wij ook hier weer. Hij bouwt op dit moment een wijneducatiecentrum. En een heuse wijnkelder van 18 meter diep. Met materialen uit de Limburgse natuur. Er wordt gebruikt gemaakt van zwaartekracht, de warmte en koude van de grond. En osmose!

Ik kan niet wachten om daaraan een bezoek te brengen!

Stan Beurskens module wijnbereiding VVN

LINKS:

www.wijngaardmartinus.nl 

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Nederlandsewijn