Wat een bijzonder en treurig toeval. Dat je net, na lange tijd, van een paar lepeltjes kaviaar aan het genieten bent. En dan ook nog eens uit een blikje met de naam van Jacobus Toet erop. En dat dan zojuist bekend is geworden dat deze Mister Kaviaar afgelopen maandag is overleden.

Jacobus Toet, gepassioneerd over kaviaar

Het volgende lees ik in de persberichten: “De 79-jarige ‘Mister Kaviaar’ Jacobus Toet woonde in een verzorgingstehuis in Scheveningen. Toet stond bekend als de man die kaviaar naar Nederland heeft gebracht. En hij was een geziene figuur in societykringen, waar hij spreekbeurten en proeverijen gaf. ,,Jacobus Toet was zeer gepassioneerd over kaviaar en heeft er echt een product van gemaakt”, zegt schoonzoon Mark Bogte.”

Kaviaar geniet je!

“Jacobus Toet begon zijn carrière als vishandelaar in Scheveningen. Hij was de grondlegger van het naar hem genoemde bedrijf, dat sinds negen jaar niet meer in handen is van de familie, maar nog wel zijn naam draagt. De laatste jaren deed Toet nog wat werkzaamheden voor het familiebedrijf De Kaviarist. Zijn motto was ‘Kaviaar eet je niet, kaviaar geniet je!'”

Mooie kaviaar en wijze lessen

Jacobus Toet, een zeer amaibele man met enorm veel kennis over kaviaar, zalm en andere bijzondere producten. Ik was zo gelukkig Jacobus Toet meermalen te hebben ontmoet en met hem gewerkt te hebben. Morgen komt mijn artikel over kaviaar online, de reden van de kaviaarproeverij vandaag. Toeval bestaat niet. Meneer Toet, dankt voor de mooie kaviaar en de wijze lessen. RIP.

“Kaviaar eet je niet, kaviaar geniet je!” – Jacobus Toet

LINKS:

Ga hier naar het persbericht in het AD

Op de hoogte blijven van culinaire zaken? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.