Lekker eten, aan het einde van een lange dag. Het moment waarop de meeste drukte doorgaans wel achter de rug is, en je vrije tijd kan gaan beginnen. Vaak ook het moment om even bij te praten met je partner of andere gezinsleden, en de dag samen af te sluiten. Wat is er voor jou nodig, naast de maaltijd, om dit moment compleet te maken?

Geen maaltijd zonder sausje

Sommige mensen hebben er een hekel aan, terwijl anderen niet zonder kunnen: een sausje. Of het nu bij een vrij makkelijke maaltijd is, denk aan frietjes, of gebakken aardappeltjes met een stukje vis, of bij een culinair hoogstandje in een restaurant, er een saus bij gebruiken behoort vrijwel altijd tot de mogelijkheden. Maar niet iedereen is daar even dol op. In sommige gevallen is de saus een echt onderdeel van de maaltijd, en mis je een deel van de smaak als je deze niet proeft. Maar er zijn ook meer dan genoeg mensen die altijd de mayonaise, curry of satésaus op tafel willen hebben staan, wat zij ook eten. Zonder een sausje is hun maaltijd niet compleet. Val jij ook in die groep? Of ben je juist iemand die vrijwel nooit een saus gebruikt?

Een lekker glas wijn

Wijn en spijs, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En dat is niet alleen uit traditie. Alhoewel we inderdaad gewend zijn om bij een goed diner een lekker glas wijn te drinken, is het ook echt zo dat wijn en bijvoorbeeld vlees of vis elkaars smaak aan kunnen vullen of versterken. Daardoor kan je maaltijd lekkerder gaan smaken als je er de juiste wijn bij drinkt, maar kan omgekeerd je wijn ook lekkerder zijn als je hem in combinatie met een bijpassende maaltijd proeft. Voor veel mensen geldt dan ook dat een maaltijd pas echt compleet is met een glas wijn erbij. Doordeweeks bij de boontjes of het snelle gebakken ei kan je waarschijnlijk wel zonder, maar heb je een serieuze maaltijd in elkaar gedraaid, of ben je lekker uit eten in een restaurant, dan is een goede Franse wijn, of welke je voorkeur dan ook heeft, voor veel mensen echt onmisbaar.

Je bent pas klaar als het dessert ook op is

Je maaltijd is niet echt klaar zonder toetje. Voor menig kind is het het hoogtepunt van de avondmaaltijd, maar ook voor veel volwassenen geldt dat hun diner toch echt niet klaar is als er geen dessert op tafel heeft gestaan. Desserts hebben de reputatie niet al te gezond te zijn. En dat is vaak ook het geval, zeker als er chocolade mee gemoeid is, of er romige vla of ijs wordt gegeten. Je kunt echter ook vers fruit als dessert eten. Dat is supergezond, en bovendien kom je zo meteen weer aan een deel van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid fruit; een win-winsituatie.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit artikel is tot stand gekomen ism wijnvoordeel.nl