Vanmorgen vond in het De La Mar theater in Amsterdam de bekendmaking plaats van de Michelinsterren 2019. De drie Nederlandse driesterren restaurants (De Librije, Inter Scaldes en De Leest) behouden hun drie sterren. Twaalf restaurants kregen hun eerste ster, twee kregen er een ster bij.

De 12 nieuwe 1 ster restaurants Michelin 2019:

Flicka, Kerkdriel. Thomas van Santvoort
‘Grote nadruk ook op de wijnen’

Voltaire, Leersum. Robert Poel en Thomas Diepersloot
‘Voor een nieuw gerecht overleggen we, en bellen dan met de ‘grote Chef’ Jacob Jan Boerma’

Restaurant de Rozaria, Helmond. Jermain de Rozario
‘Soenil was super belangrijk voor me. Ik wil ook vooral mijn vriendin bedanken, want zonder zo iemand achter je is het allemaal niet mogelijk. En er komt ook een kleine aan!’

The Millen, Rotterdam. Wim Severein
Wim is niet aanwezig en wordt gebeld. Hij is heel blij en bedankt vooral zijn team maar kon er niet bij zijn: ‘Ik ben onderweg, bitterballen rondbrengen’. (Hoe bedoel je Rotterdamse nuchterheid:-))

Olivijn, Haarlem, Menno Post
‘Een eigen restaurant was een hele aanpassing. We zijn nu pas 5 maanden open, dus ik ben super trots’

Restaurant O&O, Sint Willebrord.  Helena en Danny Tsjang
‘Er is sinds de opening in 1982 veel veranderd. We willen altijd naar de top en zijn nog steeds een echt familiebedrijf’

Rijnzicht, Doornenburg, Mike en Jim Cornelissen
‘Ze zeiden dat we gek waren toen we gingen veranderen, maar de vernieuwing bleek een verbetering’

De Loohoeve, Schoonloo. Marleen en Jeroen Brouwer
‘Als je goed bent en kwaliteit levert weten de gasten je wel te vinden. Drentse nuchterheid’

Bougainville, Amsterdam. Tim Golsteijn en sommelier Lendl Mijnhijmer
‘We koken wat we lekker vinden en hopen dat de gasten dat ook lekker vinden. Deze ster is ‘one for the team’

Monarh, Tilburg. Paul Kappe
‘Bewerking van het bord tot in de details’

212, Amsterdam. Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot
‘Pas een jaar open, dus echt heel trots op het team. Restaurant met de grootste collectie Nederlandse kaas’

Oonivoo, Uden. Thijs Berkers
‘Ook bekend om de prachtige combinaties van wijn bij de gerechten. En de Brabantse gezelligheid’

De twee nieuwe twee sterren restaurants Michelin 2019

Sabero Roermond. Nico en Sonja Boreas
‘Waren er even uit, maar nu kleinschaliger terug. Dat geeft meer rust’

Pure C, Cadzand. Syrco Bakker
Roept enthousiast zijn hele team op het podium. Cadzand is ‘The place to be’ voor foodies’

Michelin Award Sommelier Nederland 2019: 

Noël van Wittenbergh van Ciel Bleu

Deze prijs voor de beste sommelier werd uitgereikt door Martijn Kwast, Kwast Wijnkopers, partner van Michelin. Een blij verraste Noel: ‘Nee, ik heb hier niets van gemerkt. We proberen ons best te doen voor de gasten. De beleving moet er zijn.’

Uitreiking eerste Michelin Gids 2019

Het eerste exemplaar van de Michelin gids 2019 werd door Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de Michelin Gids uitgereikt aan Mona Keijzer, minister van Economische Zaken en Klimaat. Ze noemt de horeca sector een economische sector van belang, met name ook voor het midden- en kleinbedrijf en roept de Nederlandse horeca ondernemers op de horeca vakscholen en de jongeren die daar studeren te koesteren. Zo los je voor een groot deel het personeelstekort in de horeca op.

“Drie sterren: dat is wanneer de ambacht kunst wordt” – Werner Loens, directeur Michelin Gids Benelux

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!