Het Maastrichtse MECC was vandaag het decor van de MICHELIN Gids Ceremonie Nederland waar de langverwachte selectie voor 2024 bekend werd gemaakt. Het nieuwe palmares telt 1 nieuw restaurant met 2 MICHELIN Sterren, 10 met 1 Ster en 8 nieuwe Groene Sterren. De volledige selectie van de MICHELIN Gids Nederland telt 501 restaurants, waaronder 122 Sterrenrestaurants.
Durf, talent net toewijding
Gwendal Poullennec, Internationaal Directeur van de MICHELIN Gidsen: “Na het uitgebreide speurwerk dat onze inspectrices en inspecteurs met passie uitvoerden, zijn we verheugd om de restaurantselectie van de MICHELIN Gids Nederland 2024 voor te stellen. Deze weerspiegelt de durf, het talent en de toewijding van het Nederlandse gastronomische landschap. Verspreid over het hele land merken onze teams de opkomst van jonge talenten op die zich steeds meer laten gelden door hun eigenheid en toenemende culinaire creativiteit.”
Lokaal, ambacht en non-alcoholisch
Wat opvalt: De culinaire wereld staat geen seconde stil en dat was afgelopen jaar niet anders in Nederland. Termen als terroir en lokaal zijn al een tijdje gemeengoed, maar werden verder uitgediept. Het ambacht en de mensen erachter worden steeds vaker in de verf gezet. Restaurants als Kook Atelier Op Oost zetten de natuurlijke rijkdom van hun omgeving in de verf. Op het bord, maar ook in het glas, met de toenemende aandacht voor non-alcoholische drankjes, zoals de geweldige kombucha’s van Neder in Alkmaar.
Om tegemoet te komen aan de wereldse intensiteit en levendigheid waar chefs zo graag mee spelen, gaan tuinders en andere leveranciers ook vaker uitheemse producten telen in de Nederlandse grond. Internationaal rijmt vaker met lokaal.
Klassieke en ruime kaart
Jonge chefs durven het vandaag opnieuw aan om te starten met een eerder klassieke kaart, én keuze. Denk maar aan het geweldige Franse aanbod bij Café Visscher in Leiden. De ruime kaart maakt zijn comeback, al is dit vooral een verhaal van de grotere steden als Amsterdam, waar Troef en Bib Gourmand Gitane mooie voorbeelden zijn. Men wil de gast ten dienste zijn. Daarom keren chefs regelmatig terug naar hun roots, weg van de drukte van de centrumsteden. De Nederlandse chefs grijpen opportuniteiten met beide handen, en dat maakt deze selectie net zo opwindend.
Meer over de Michelin Sterren
en de volledige lijst vind je op
guide.michelin.com/nl
Bron: guide.michelin.com/nl
Geef een reactie