Vannacht is Michael Broadbent (92) overleden, de man die mij ooit – zonder dat hij het doorhad – nogal met zich mijzelf confronteerde. Daarover onderaan deze lofzang meer. ‘Mij’ is Thijs Akkerman*, die hier zijn verhaal deelt. 

Thijs over Michael Broadbent

Michael Broadbent werd in 1955 door zijn nestor, Harry Waugh (overleden in 2001), binnengehaald en opgeleid bij Harvey’s of Bristol – toentertijd de meest vooraanstaande wijnhandel van Engeland (en wellicht de hele wereld).

Vijf jaar later werd hij Master of Wine, om in 1966, wederom op voorspraak van Harry Waugh, de wijnveilingen van Christie’s nieuw leven in te blazen. In deze rol kon hij meer exclusieve wijnen proeven dan wie ook. Broadbent was een zeer goede proever en gelukkig maakte hij van elke wijn proefnotities. Deze notities zijn in 1991 gebundeld en uitgegeven onder de titel ‘The Great Vintage Wine Book’. In 2002 volgde een aangevulde herdruk.

Ondertussen gaf Christie’s in 1968 zijn klassieker ‘Wine Tasting’ uit, waarin hij de basis legde voor de moderne, systematische manier van wijnproeven. Vele vertalingen en herdrukken volgden – ik ben in het gelukkige bezit van de eerste druk.

In 1971 werd hij de voorzitter van The Institute of Masters of Wine en van 1977 tot 2012 schreef hij zijn beroemde, veelgelezen column voor Decanter magazine.

Hij begon de dag vaak met een ‘buck’s fizz’ (champagne met sinaasappelsap) en lunchte geregeld bij Brooks’s, zijn geliefde herenclub, om de hoek van Christie’s, waar onder andere ook wijnschrijver Hugh Johnson lid van is.

Terug naar zijn confrontatie met mijzelf

Waar ik afgelopen januari tijdens de presentatie van de achtste editie van de World Atlas of Wine in de Londense wijnclub 67 Pall Mall na lang twijfelen een praatje durfde te maken met Jancis Robinson en Hugh Johnson, had ik die moed een paar jaar geleden niet toen ik Michael Broadbent zag zitten tijdens de Decanter Fine Wine Encounter in het eveneens Londense Landmark Hotel. In plaats daarvan nam ik, vol zelfhaat, stiekem onderstaande foto.

Michael Broadbent (foto Thijs Akkerman)

Maar was dat minder erg of erger dan toen ik, weer een paar jaar daarvoor en ook in Londen, tijdens een proeverij op het toilet naast Oz Clarke stond te urineren en – wederom uit zenuwen – te onderkoeld reageerde toen hij vriendelijk “hi there!” zei?

*Dit artikel is geschreven door Thijs Akkerman. Thijs is Vinoloog van de Wijnacademie, behaalde het diploma WSET4 en volgde in Duitsland een stookopleiding. Hij importeerde jarenlang wijnen en distillaten, maar koos er onlangs voor zich volledig te richten op het lesgeven over dranken. Daarnaast werkt hij bij Stokerij Lubberhuizen. Negroni.nl

Foto: Thijs Akkerman

De boeken die Michael Broadbent heeft gepubliceerd vind je hier

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Thijs