Samen met een aantal winnaars van de Pays d’Oc IGP prijsvraag ging Jeroen Vonk voor Anne-Wies.NL op Pays d’Oc IGP Shopping Safari in Amsterdam. Harold Hamersma nam hen mee op tour langs drie gerenommeerde wijnwinkels om de diversiteit aan wijnen van Pays d’Oc IGP te ontdekken. “Dit voelde als een ontdekkingsreis op zoek naar de “big 5” van de Pays d’Oc IGP.”

Introductie Franse wijnregio: Pays d’Oc

Pays d’Oc, een wijnregio in het zuidelijke deel van Frankrijk, is een paradijs voor wijnliefhebbers. Deze regio, met de beschermde herkomstbenaming IGP (Indication Géographique Protégée), staat bekend om haar grote diversiteit aan wijnen, afkomstig van unieke druivensoorten. Wijnmakers hebben hier de vrijheid om een breed scala van maar liefst 58 druiven te gebruiken volgens de IGP-regelgeving. Het warme mediterrane klimaat en de vruchtbare bodem maken het een ideale locatie voor wijnbouw. Tegenwoordig staat de Pays d’Oc IGP bekend om haar kwaliteitswijnen, innovatieve productiemethoden en duurzaamheid.

pays-doc-igp-indication-geographique-protegee-languedoc-roussillon-cepage-francais-qualite-qui-sommes-nous-vins-de-cepage-map

Het Europese label IGP (Indication Géographique Protégée) staat voor: beschermde geografische oorsprong. Producten die voor 100 procent afkomstig zijn van een specifieke regio.

De productie van Pays d’Oc IGP-wijnen wordt streng gecontroleerd en alle wijnen worden door een jury van deskundigen geproefd voordat ze op de markt worden gebracht. Dit geeft dus veel vertrouwen!

Het begrijpen van de verschillende soorten wijnen in Pays d’Oc

Harold Hamersma neemt ons mee naar de eerste wijnwinkel, Hart’s Wijnhandel aan de Vijzelgracht, de plek waar zijn carrière in de wijn vele jaren geleden begon! Hij vertelt ons over de rijke geschiedenis van Pays d’Oc en zijn eerste kennismaking met de wijnen daar tijdens zijn vakantie. Hij verklapt ons alvast dat de wijnen inmiddels enorm verbeterd zijn! Voorheen stond deze regio vooral bekend om de lage kwaliteit “bulk” wijn, maar tegenwoordig staat het vooral bekend om de grote diversiteit en uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. In Nederland is ongeveer 40% van alle Franse wijn die wordt verkocht afkomstig uit Pays d’Oc IGP. De wijnen waren vroeger van mindere kwaliteit omdat ze werden gemaakt door grote coöperaties en de druivenboeren betaald werden per kilogram. Dit betekende dat de kwaliteit van de druiven er minder toe deed, wat resulteerde in een mindere kwaliteit wijn. Gelukkig is dit veranderd.

Harold Hamersma uitgelicht

Pays d’Oc IGP staat nu goed bekend om haar diverse assortiment. Als wijnliefhebber vind ik het fascinerend om samen met Harold deze diversiteit te verkennen en de kenmerken van elke wijnsoort te begrijpen.

Ontdekking van de druif en het terroir

Bij de eerste wijnwinkel, Hart’s Wijnhandel, proeven we 4 wijnen, 2 witte en 2 rode. Het fascinerende is dat de meeste wijnen monocepages (gemaakt van 1 druivensoort) zijn, wat ik niet had verwacht. Ik ging er eigenlijk vanuit dat de meeste wijnen blends zouden zijn. In de Pays d’Oc IGP worden juist veel monocepage wijnen gemaakt om het meeste te laten proeven van de druif en het terroir. Het is leuk om te ontdekken. Tijdens dit eerste gedeelte proeven we de volgende wijnen:

 • Marius, Rolle, 2022, Michel Chapoutier
  Heerlijk fruitig, veel perzik en abrikoos, de zuren zijn een tikje knisperend en mooi in balans met een lichte mineraliteit.
 • Marius, Viognier 2022, Michel Chapoutier
  Met bloemige tonen en mooie hints van abrikoos, heeft deze wijn een lichte rokerigheid en aangename zuren.
 • Carignan 2020, Domaine Reine Juliette
  Lekker boers in de neus, met een vleugje groene tonen waar je van moet houden. De wijn is soepel met rood fruit, een vleugje cacao en een kruidige hint van rozemarijn.
 • Reserve rouge, red blend 2022, Haut de Belloc
  Lekker fruitig, tikje frambozen wine gums, ergens tussen soepel en complex in. Vooral licht gekoeld drinken, dan komen de rode fruittonen goed naar voren, samen met een mooie kruidigheid.

Pays dOc harts wijnhandel

Meer bijzondere Pays d’Oc IGP ontdekkingen

Bij de tweede winkel, Vindict aan de Elandsgracht, gaan we verder op zoek naar bijzondere ontdekkingen. Hier krijgen we 5 mooie wijnen te proeven, waarvan er een aantal behoort tot de bestsellers van de wijnwinkel. We krijgen ook een rosé te proeven en horen dat Pays d’Oc IGP de grootste producent is van rosé wijnen in Frankrijk. Een ander leuk weetje vind ik dat het de grootste regio in Frankrijk is die, met ruim 12%,  biologisch gecertificeerd is. Bovendien zijn veel wijnmakers bezig met de overgang naar biologische wijnbouw, wat veel goeds belooft voor de toekomst.

 • Gris de Gris, Grenache Gris 2022, Orbiel & Freres
  Een bijzonder mooie rosé, met fijne framboos en aardse tonen. Lekker fris en droog, met een klein bittertje in de nasmaak. Mooi en zuiver gemaakt.
 • Sauvignon Blanc 2022, Orbiel & Freres
  Lekker veel exotisch fruit, zoetig in de neus, maar het pallet is fris en droog met mooie zuren.
 • Viognier 2022, Domaine Coudoulet
  Lekkere herkenbare Viognier in de neus, bloemig, perzik, meloen, beetje peterselie en prettig pallet met lichte complexiteit en fijn aanwezige zuren.
 • Révélation Chardonnay 2021, Badet-Clément
  Een typisch voorbeeld van Chardonnay, met lichte houttonen, romige appel en een mooi uitgebalanceerd karakter. Niet te veel van alles, niet te complex of ingewikkeld.
 • Merlot 2022, Orbiel & Freres
  Robuste speelsheid, met frisse framboos, tijm en salie, met lekker aanwezige tannines en soepele zuren.

Vindict pays d'Oc

Kwaliteit Pays d’Oc IGP wijnen

Bij de laatste winkel, Wijnkoperij De Gouden Ton aan de Willemsparkweg, krijgen we meer uitleg over de voortdurende ontwikkelingen in het bijzondere gebied Pays d’Oc IGP. Harold benadrukt dat dit gebied nog steeds in ontwikkeling is en dat er steeds meer kennis over wordt vergaard, mede vanwege de invloed van klimaatverandering. In tegenstelling tot sommige landen die te maken hebben met lagere oogsten, is dat hier niet het geval, afgezien van lokale uitzonderingen. Pays d’Oc IGP beslaat 110.000 hectare van de totale 220.000 hectare van heel Pays d’Oc, en dit aantal blijft groeien. Dit betekent dat de kwaliteit van de wijnen steeds verder toeneemt, waar wij opnieuw van kunnen profiteren.

 • Cinsault 2022, Corette
  Een frisse en fruitige rosé met aalbessen, lichtroze van kleur en een milde smaak met rood fruit, vooral framboos, en een lichte kruidigheid. De wijn heeft een milde nasmaak en is daardoor goed te combineren met verschillende gerechten.
 • Chardonnay 2021, Valensac Le Domaine
  Rokerige neus met vanille en kokos, aangevuld met appel en peren. Fijne zuren met hinten van vanille en appel. Niet te complex, maar wel een stevige Chardonnay.
 • Pino, Pinot Noir 2021, ChardoPino
  Wat een leuke naam voor deze wijnmaker, ChardoPino. Ze maken zowel Chardonnay als Pinot Noir:-) Deze Pinot Noir heeft mooie aardse, rijpe rode vruchten met fijn gerijpte smaken, frisse zuren en een medium complex karakter. Het heeft ook lekker aanwezige tannines en het is zeker aan te raden om het mooi gekoeld te drinken, rond de 17 graden. Echt het proberen waard, want de wijn wordt er alleen maar beter van.
 • Syrah Les Epices 2020, Domaine Les Yeuses
  Heerlijke aardetinten, lichte klei, elegant en complex, frisse framboos, chocolade, aangename bittere nasmaak, peperig en kruidig. Een mooi stevige wijn.

Pays d'Oc Gouden ton

Conclusie van de Pays d’Oc IGP Shopping Safari

Pays d’Oc IGP staat voor gegarandeerde kwaliteit en een mooie diversiteit. Hier komen prachtige wijnen vandaan die zowel qua smaak als prijs toegankelijk zijn en zeker het proberen waard. Met 58 verschillende soorten druiven is er veel te ontdekken, en ze mogen zelfs met elkaar worden geblend, wit met wit en rood met rood, dat dan weer wel. Bedankt aan PitchPR voor het organiseren en aan onze gids van deze safari, Harold Hamersma. Ik vond het erg leerzaam en ik kan iedereen aanraden om meer wijnen uit Pays d’Oc IGP te ontdekken.

Meer informatie vind je op: www.proefpaysdoc.nl

Meer over Pays d’Oc IGP op deze pagina vind je hier

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

*Jeroen Vonk schrijft persoonlijke verhalen en maakt zo op een heldere manier connectie met wijn als ‘wineconnector’ via vinovonk.comOp instagram doet hij verslag van diverse wijnen. Lees hier de artikelen van Jeroen.