Hij zit midden in de oogst, maar toch vindt Peter Zemmer tijd een bliksembezoek aan ons land te brengen om bij Hanos Den Haag/Delft zijn wijnen te laten proeven. En dat zijn er niet weinig: een dertiental wijnen passeert de revue en Peter geeft antwoord op al onze vragen.
Alto Adige, tweetalig wijngebied
Alto Adige is het meest noordelijke wijngebied van Italië. Het bestaat eigenlijk uit twee delen die samen Trentino-Alto Adige worden genoemd. Trentino is het zuidelijke deel rond de naamgevende hoofdstad Trento. Alto Adige ligt in de buurt van Bolzane in het noorden en grenst aan Oostenrijk en een klein stukje Zwitserland. De bevolking is zowel Italiaans- als Duitstalig, waardoor Alto Adige ook wel Süd-Tirol genoemd wordt. Het is een van de kleinste wijngebieden van Italië: slecht 0,8% van de nationale productie van Italië komt hier vandaan.
Kleine percelen
De familie van Peter maakt er sinds drie generaties lang wijn. Zijn grootvader stichtte het bedrijf in 1928 in het dorpje Cortina (Kurtinig in het Duits) dat slechts 600 inwoners telt. “Vandaag 599, want ik ben hier”, grapt de wijnmaker. Iedereen is werkzaam in de landbouw. Naast wijnbouw worden er appels geteeld. De kleine 5000 hectare wijngaarden worden bewerkt door zo’n 5.500 eigenaren, dus de percelen zijn erg klein. Peter Zemmer bezit in totaal 54 hectare, inclusief gehuurde percelen. In zo’n klein wijngebied met weinig mogelijkheden om uit te breiden is het belangrijk te gaan voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. En dat is de focus van Peter Zemmer.
De Ora uit het Gardameer
Door de grote hoogteverschillen (van 200 tot meer dan 1000 meter) en de nabijheid van het Gardameer en de bergketen de Dolomieten is het mogelijk in Alto Adige heel frisse wijnen te maken. Aan het begin van de middag, als het heel warm is, koelt een frisse wind (de Ora) die vanuit het Gardameer, komt de druiven. Dit is met name perfect voor de ‘Bourgogne-druiven’, de pinots en chardonnay, want dit zijn kleine druiven die groeien in dichte trossen. Als die eenmaal natgeregend zijn kunnen er van binnenuit makkelijk schimmelziektes ontstaan. De wind uit het Gardameer blaast, als een föhn, de druiven snel weer droog.
Zuurgraad is de ruggengraad
In de avond komt de wind vanuit de bergen naar de vallei. Dit koelt de druiven in de nacht terug waardoor ze, en daarmee de wijn, hun frisheid behouden. En dat is belangrijk want “de zuurgraad is de ruggengraat van een witte wijn” volgens Peter Zemmer. En witte wijn, daar draait het vooral om bij Zemmer: 75% van zijn productie is wit. De belangrijkste witte druiven zijn chardonnay, pinot blanc en pinot grigio, gevolgd door sauvignon blanc, gewürztraminer, müller-thurgau en riesling. De belangrijkste druif voor de export van Alto Adige is overigens de pinot grigio.
Energie via zonnepanelen
Peter is begaan met de natuur: “de beste wijn wordt in de wijngaard gemaakt”. Daarnaast heeft hij in 2008 veel geld geïnvesteerd in zonnepanelen. Inmiddels draait het hele bedrijf op deze zelf gewonnen energie. Er is zelfs een overschot dat hij kan delen met anderen.
De wijnen van Peter Zemmer
En dan is het tijd te gaan proeven. Acht witte, één rosé en 4 rode wijnen schenkt Jeroen de Zeeuw, chef wijnen bij Hanos Den Haag/Delft achtereenvolgens voor ons in. De koks van Hanos hebben er enkele mooie gerechtjes bij gemaakt, bereid in de Josper gril-oven. Die oven geeft een heerlijke lichte rooksmaak aan de gerechtjes. Peter Zemmer licht de wijnen toe en ik deel hieronder mijn proefnotities.
Peter Zemmer Chardonnay 2014
2014 Was een lastig jaar. Het was koud met veel regen. Dit zou de wijn teveel zuren kunnen geven. De wijnmaker heeft de wijn daarom wat langer op zijn lie laten rusten zodat hij wat complexer werd.
Hij heeft een frisse neus, citrus: grapefruit. Komt terug in de mond, naast ook wat tropisch fruit. Frisse afdronk met een prettig grapefruit bittertje.
Er wordt een mooi gerechtje bij gepresenteerd: Risotto en pulpo uit de Josper-gril
Peter Zemmer Pinot Grigio 2015
Een bloemige neus, wit fruit, abrikoos en rijpe peren. In de mond proef je dat weer terug. Tintelfris, rond en zacht. In de afdronk aromatisch, fris en schoon. Lekker bij het gerechtje, maar ook een heerlijke wijn om zo van te genieten.
PUNGGL Pinot Bianco 2014
Van de speciale wijngaard PUNGGL; 90% is opgevoed in roestvrijstalen vaten, 10% in grote houten. De neus is heel elegant en fris. In de mond peer, gele appel, citrus (citroen). Hij is rond en fris met mooie zuren.Ook in de afdronk fris en schoon.
Een volgend gerechtje: Bellotaham, zoetwatergarnaal, citroen-olie. Nomnomnom…
ROHRACKER Riesling 2014
Van druiven van de wijngaard Rohracker. Volgens Peter Zemmer één van de mooiste Rieslings die hij ooit maakte. Zoals gezegd was 2014 een koel en lastig jaar, maar riesling heeft juist veel zuren nodig, dus had daar geen last van. Deze wijn heeft nu twee jaar gerijpt, dus komen de tertiaire aroma’s naast het fruitkarakter naar boven. Hij is heel bloemig in de neus en lekker fris. In de mond vuursteen, fris, zoet fruit. Hij is rond, elegant en licht.
GFRILL Müller Thurgau 2014
Dit is een van de jongste projecten van Peter Zemmer. De druiven komen van de kleine wijngaard GFRILL, gelegen in Salorno op een hoogte van zo’n 800 meter, de hoogste wijngaard die Zemmer heeft voor wit. In de neus grapefruit en een beetje passievrucht. Hij is sappig, rond en fris en heeft een lange, kruidige afdronk met en wit pepertje.
Peter Zemmer Sauvignon Blanc 2015
In Alto Adige worden ook veel asperges gestoken en daarbij is deze wijn, volgens onze wijnmaker, ideaal. In de neus had ik aanvankelijk veel onrijpe groene paprika, maar na even walsen was dat snel weg. Hij is lekker sappig, rond, fris, elegant en licht. Fris en licht kruidig in de afdronk.
Peter Zemmer Gewürztraminer 2015
“Een ‘local grape’ voor ons, maar dat vinden de Elzassers niet”, lacht Zemmer. Het dorpje Tramin ligt namelijk slechts 5 minuutjes van zijn woonplaats Cortina. “‘Gewürztraminer staat dus voor ‘kruidige druif uit het dorpje Tramin'”. Hoe het ook zij, de wijn is heerlijk. Hij heeft een zeer aromatische neus met rijpe peer en zoete meloen. In de mond is hij droog, rond en proef je alles wat je ook rook. Hij heeft een heel klein prettig bittertje en in de afdronk tropisch fruit. Weer een schone, fijne wijn.
Cortinie Bianco 2013
Het was in 1999 dat Zemmer een ode wilde brengen aan zijn woonplaats Cortina. De CC in het logo staat voor Cuvée Cortina. Het is een blend van zijn vier meest belangrijke witte druiven: 50% chardonnay, 30% pinot grigio, 10% sauvignon blanc en 10% gewürztraminer. De blend wordt in februari na de oogst gemaakt en gebotteld in december daaropvolgend. Daarna ‘huwen’ de druiven nog 12 maanden in de fles. De 2013 die wij proeven heeft een bloemige neus met een lichte kruidigheid. Hij is lekker fris (appel) en rond. Een rijke wijn, en toch elegant en fris. Hier komt een stukje Mangelica uit de Josper bij. Top!
Peter Zemmer Lagrein rosé 2014
Lagrein is hier zonder twijfel een autochtoon druivenras. Deze rosé wordt aanvankelijk gemaakt zoals een rode wijn, dus de druiven worden gekneusd en de schillen en het sap blijven enige tijd met elkaar in contact. In tegenstelling tot rode wijn echter worden de druiven en het sap na 24 uur van elkaar gescheiden. Dit leidt tot een rosé die redelijk donker van kleur is en veel smaak heeft. De lagering-druiven voor de rosé worden iets eerder geplukt dan die voor de rode wijn omdat ze dan een hogere zuurgraad hebben. En dat maakt een rosé juist lekker fris. In de neus ruik je fruit, maar meer verse pruimen en nectarine dan het rode fruit dat je in veel rosé’s ruikt. Hij is sappig, rond, kruidig (kaneel) en redelijk krachtig. De afdronk is lang met een prettige kruidigheid en een bittertje. Een rosé waar je ook iets bij kunt eten!
Rolhüt Pinot Noir 2015
Over naar rood. Deze 2015 is eigenlijk nog te jong, volgens Peter Zemmer, maar er is zoveel vraag naar dat ze hem iets eerde vrij hebben gegeven. Zemmer verkoopt ze liever ‘op dronk’. Deze Pinot Noir komt van een kalkstenen bodem op een helling op 450-550 meter hoogte. De wijn rijpte 8-10 maanden in grote houten vaten. Hij heeft veel rood fruit inde neus en mond. Besjes. Hij is heel sappig met ook in de mond veel rood fruit, besjes, een fijne kruidigheid en hij heeft zachte tannines. De afdronk is heel schoon, fris, zacht en lang. Lekker bij charcuterie en veel (Italiaanse) gerechten, maar ook ‘gewoon zo’ een feestje. Ik word hier blij van.
RAUT Lagrein 2104
Een echte ‘cool-climate’ rode wijn. Het fruit staat op de voorgrond. In de neus veel blauwe besjes. Typisch voor Lagrein, volgens onze wijnmaker. Hij heeft een heel sappige aanzet, is vol, rond met ronde tanninesen fruit van besjes. Hij is niet zwaar en heeft een mooie frisheid. De afdronk is kruidig, fris met een klein tikje hout.
Lagrein Reserve 2012
Een bewaarwijn, deze Lagrein. In de neus donker fruit, bessensap. In de mond een sappige aanzet met ook weer blauwe bessen. Tannines zijn aanwezig, maar fris en fijn. In de afdronk ook weer donker fruit en de tannines blijven aanwezig. Bewaren dus, maar nu erg lekker bij rood (gegrild) vlees zoals de tomahawk steak uit, juist ja, de Josper, die wij geserveerd krijgen.
Cortinie Rosso 2012
Dit is het rode zusje (of broertje) van de Cortinie Bianco die we eerder proefden. Ook hier een ode aan de geboorteplaats van Peter Zemmer en zijn wijnmakerij: Cortina. Dit is een blend van 50% lagrein, 30% merlot, 10% cabernet sauvignon en 10% cabernet franc. Ook dit is een geweldige wijn met heel veel fruit in de neus en mond. Hij is rond, vol maar elegant, fris met een lekkere kruidigheid: witte peper. De afdronk is lang en, zoals alle wijnen die vandaag te proeven waren: FRIS! En dat is het visitekaartje van Peter Zemmer en Alto Adige!
LINKS:
Geen enkel culinair nieuwtje, recept met wijnadvies, cocktail of proefnotitie missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Kijk ook even op de website van Peter Zemmer
De wijnen van Peter Zemmer vind je op deze pagina van Hanos
Geef een reactie