Op zondag 13 en maandag 14 november bezoekt champagne-producent Fabrice Pouillon Nederland om, samen met zijn importeur Dis Donc, twee gastronomische proeverijen te begeleiden. Een champagne-lunch en masterclass in het sfeervolle Restaurant Kasteel Heemstede* en een champagne-proeverij bij de trendy wijnbar Zuster Margaux staan op het programma. 

Vernieuwend en nieuwsgierig

De enthousiaste Fabrice is de derde generatie die de Champagne Roger Pouillon maakt. Dit familiebedrijf zorgt vandaag de dag voor 6 hectare wijngaarden verdeeld over verschillende stukjes grond verspreid over diverse dorpen in Vallée de la Marne. De beste percelen bevinden zich in het 1er Cru-gebied. Sinds 2003 heeft het bedrijf de status Bio-dynamisch en werkt men uitsluitend volgens dit principe. Fabrice is een man die erg graag samenwerkt en vernieuwend is. Hij is erg nieuwsgierig en denkt graag een paar stappen vooruit. Fabrice is een groot kunstenaar van vinificatie op eikenhouten vaten. Zijn champagnes vallen op door een uitzonderlijke finesse en balans in zijn cuvées.

fabpouilloninkelder

Fabrice laat bezoekers kennismaken met zijn op hout gevinifieerde basis-wijnen

Hoe het allemaal begon

Fabrice betrad in 1998 het familiebedrijf dat in 1947 door Roger Pouillon was opgericht. Als Recoltant-Manupulant had de familie Pouillon zijn eigen pers en kon zij alle stappen van de wijngaard tot aan de fles zelf controleren. In de loop der jaren voor Fabrice’s aantreden werd het bedrijf gemoderniseerd met stalen vaten, tractoren en gyropalettes waarmee de opbrengst groeide. Fabrice bracht met zijn studie wijnbouw, oenologie en marketing veel kennis in het bedrijf. In 2004 nam Fabrice het familiebedrijf over. Inmiddels is de volgende generatie champagne-makers geboren: de drie zoontjes van Fabrice zijn nog geen 10, maar al bijna dagelijks te vinden tussen de druivenstokken. En vinden een ritje met hun vader op de tractor het einde!

pouillonpafabriche1

Fabrice Pouillon en zijn vader samen in de wijnkelders

Respect voor plant en dier

Fabrice gelooft in de natuur, in bewust en respectvol omgaan met plant en dier. Hij maakt dan ook gebruik van organische producten, kruidenmengsels en natuurlijke compost als ondersteuning voor zijn wijngaarden. Het gras groeit tussen de wijnranken door en er wordt periodiek geschoffeld om de aarde lucht te geven en zo de bacteriën en de biodiversiteit te stimuleren.

Gezonde trossen in een natuurlijke, gezonde wijngaard

Gezonde trossen in een natuurlijke, gezonde wijngaard

Release champagnes 2009

Ter ere van de uitgave van de nieuwe jaargang 2009 zal Fabrice een winemakers-proeverij en -lunch geven. Tijdens deze twee dagen kan men o.a. de cuvées van “Les Valnons 2009” en  “Les Blanchiens 2009” proeven. Deze bijzondere cuvées zijn beiden het resultaat van de oogst uit één enkele wijngaard uit het dorp Mareuil-sur-Aÿ.

pouillonchampagne

Genieten met Fabrice bij Zuster Margaux

Op zondag vindt in de trendy wijnbar Zuster Margaux in Amersfoort een heerlijk middag plaats met de champagnes van Fabrice Pouillon, champagnes die door heel Europa in beroemde sterrenrestaurants op de kaart staan. Je kunt ze proeven én het is ook nog eens leerzaam, want Fabrice vertelt over zijn champagnes en de verschillen hiertussen, zijn wijngaarden en de werkwijze. Je proeft vijf verschillende, heerlijke cuvée’s van het champagnehuis. Uiteraard verzorgt Zuster Margaux hierbij een heerlijk gerechtje.

Reserveren voor de proeverij op zondag bij Zuster Margaux doe je op hun website

De trendy wijnbar Zuster Margaux

Champagne en sterwaardige gerechtjes

Op maandag kun je Fabrice Pouillon ontmoeten en zijn champagnes ontdekken tijdens een lunch in het sfeervolle Restaurant Kasteel Heemstede te Houten. De lunch bestaat uit passende champagne-spijs combinaties: de mooie champagnes van Fabrice Pouillon samen met de sterwaardige gerechten van André van Doorn. De speciale cuvées “Les Valnons 2009” en  “Les Blanchiens 2009” worden hierbij ingezet.
* Deze lunch op maandag bij Restaurant Kasteel Heemstede gaat helaas niet door. Maar wat in het vat zit…. Als je wilt weten naar welke datum deze champagne-lunch wordt verzet neem je contact op met Dis Donc

 

kasteel_heemstede

Het sfeervolle Restaurant Kasteel Heemstede (foto: Wikimedia Commons)

 

Deze blog is geschreven i.s.m. Dis Donc champagnes, een van mijn favoriete importeurs van kleine, ambachtelijke champagnehuizen.