Sauvignon blanc en ik zijn geen vrienden. Vaak vind ik wijnen van deze druif ‘too much’. Te groen, te grassig, te stuivend, te stroef, te ‘zuur’. Vandaag echter proefde ik er een paar waar ik zomaar vriendjes mee zou kunnen worden. Ze komen uit de Loire en worden gemaakt door Pascal Jolivet. 

25 Jaar samenwerking

Importeur Jacobus Boelen en wijnmaker Pascal Jolivet vieren een feestje: ze doen al 25 jaar heel prettig samen zaken. Dat feestje vieren ze niet alleen. Relaties uit horeca en pers zijn uitgenodigd voor een proeverij, een boottochtje door de Amsterdamse grachten en aansluitend een mooi wijnmakersdiner.

Pascal Jolivet logo

Geen kleine jongen

Nadat Eric Welles, algemeen directeur bij Oud Reuchlin en Jacobus Boelen zijn blijdschap heeft uitgesproken over dit jubileum neemt Pascal Jolivet het woord. Hij is geboren en getogen in de Loirestreek. Zijn vader handelde in wijn, zelf werkte hij bij Pommery in de Champagne. Tot hij eind jaren 90 besloot zijn eigen wijnen te gaan maken. Aanvankelijk zonder eigen wijngaard, maar inmiddels beslaat zijn domein zo’n 65 ha, waarvan 42  in Sancerre, 8 in Pouilly-Fumé en 15 in Touraine. Geen kleine jongen dus.

Foto: Tony Perez

Pascal Jolivet aan het woord (foto: Tony Perez)

Natuurlijk

Pascal werkt zo natuurlijk mogelijk. “Zo ben ik begonnen dat doe ik nu, ruim 25 jaar later, nog steeds”. In steeds meer delen van zijn wijngaarden wordt biologisch gewerkt. Helaas is dat in het koele, vochtige klimaat van de Loire niet altijd voor 100% mogelijk. De focus van Pascal ligt op het terroir, want, zo verzekert onze wijnmaker: “in de Loire is de beste terroir ter wereld voor sauvignon blanc te vinden”. Drie belangrijke bodemsoorten die daarbij een rol spelen zijn kalk, vuursteen en klei. Waar de bodem in Sancerre voornamelijk bestaat uit kalk, is in Pouilly-Fumé meer vuursteen te vinden.

Gericht op fruit

Zijn wijnen zijn niet té aromatisch, maar meer gericht op fruit. “De zuurgraad en het fruit moeten goed geïntegreerd zijn, zodat de wijnen niet te agressief worden”. Doordat Pascal natuurlijk werkt gebruikt hij geen kunstmatige gisten. De gisten die zich van nature op de druif bevinden moeten hun werk doen. Dat resulteert vaak in een langzamere gisting waardoor zijn wijnen een fractie meer restsuiker hebben dan andere wijnen in Sancerre. Maar dat wordt helemaal goed gemaakt door de hoge zuurgraad. Een malolactische gisting (waarbij het harde appelzuur wordt omgezet in het zachtere melkzuur) past Pascal niet toe. Dat zou de wijnen te zwaar maken.

Pascal Jolivet, de proeverij

Als de flessen arriveren valt op dat capsules op de flessen heel kort zijn. Dat is speciaal gemaakt zodat de koper de kurk kan zien, die lang is en van een natuurlijk materiaal.

jolivetkortekurk
Hieronder mijn proefnotities (cursief) aangevuld met opmerkingen van Pascal Olivet.

Foto: Tony Perez

De 12 te proeven wijnen op een rij. (foto: Tony Perez)

Sancerre Blanc “Montagu” 2015
Tropisch fruit en citrus in de neus. Komt terug in de mond. Heel frisse aanzet. Afdronk rond en fris.
Pouilly-Fumé “Montagu” 2015
Neus bloemig, abrikoos, peer, citrus. Proef je ook in de mond. Afdronk grape-fruit-bittertje, fris, schoon.
Beide wijnen komen van de wijngaard Montagu in het westen van Sancerre. De bodem bestaat deels uit kalk, deels uit vuursteen. De Sancerre is meer expressief, heeft meer citrusfruit. De Pouilly-Fumé is iets krachtiger, mineraliger. Hij is wat meer gesloten en zal baat hebben met 1-2 jaar rijping. Zoals, volgens Pascal, al zijn wijnen.

Menetou-Salon Le Prieuré 2015
Vol, romig en fris in de neus. In de mond totaal anders dan de eerste twee wijnen. Hij heeft iets groenigs, maar dan niet onrijp. De afdronk is lang en geparfumeerd. Eetwijn.
Attitude Sauvignon Blanc 2015
Een stuivende neus, fris en zachtbloemig. Hij komt tintefris binnen, een lichte, elegante stijl. De adronk is fris, schoon.
Na zijn reizen naar o.a. Nieuw-Zeeland wilde Pascal Jolivet een bijzondere Sauvignon Blanc maken. Maar dan niet zo’n zelfde als daar. Deze wijn komt uit Touraine. Hij heeft geen AOP-classificering maar ‘slechts’ een IGP. Pascal wilde namelijk, net zoals in de Nieuwe Wereld, de naam van de druif op het etiket. En dat is in traditioneel Frankrijk wettelijk niet toegestaan bij AOP-wijnen.

Sancerre Blanc 2015
Fruitrijke neus, een frisse aanzet in de mond, rond, sappig. Afdronk fris en opwekkend.
In Champagne, waar Pascal jaren werkte, maakt men één champagne met (meestal) drie druivensoorten. Met deze Sancerre maakte hij één wijn van de drie bodemsoorten: kalk, vuursteen en klei.
Sancerre “Les Caillottes” 2015
Neus elegant, licht, bloemig. In de mond iets aards, grapfruit. De afdronk is lang en kruidig. Een stevige wijn.
Deze wijn komt van oude stokken uit de wijngaard Les Caillottes. De bodem bestaat uit klei-kalksteen met kiezels: caillottes. Er worden slechts 25.000 flessen van gemaakt. Een ‘wijn met karakter en toch ‘easy to drink’”.

Pouilly- Fumé 2015
Neus licht en elegant. Frisse aanzet, elegant, licht bloemig. Frisse afdronk met iets tropisch fruit. Pouilly-Fumé “Indigène” 2015
Deze wijn is van een heel ander kaliber. De kleur is geler dan al zijn voorgangers. In de neus duidelijk vuursteen. In de mond dik, vuursteen, heel frisse zuren, granny smith appels, citroensap. De afdronk is fris met weer heel frisse zuren.
De Indigène komt voor 100 % van een heel kleine wijngaard met een bodem van vuursteen. Hij heeft 1 jaar op zijn lei gerijpt en is niet gefilterd. Dit kun je met recht een bewaarwijn noemen. Vijftien jaar met gemak, verzekert Pascal ons.

Attitude Rosé 2015
In de neus zoet zomerfruit. Fris in de mond, droog maar sappig, licht kruidig. Besjes. In de afdronk fris en iets boers.
Dit is een blend van pinot noir, gamay en cabernet.
Sancerre Rosé 2015
Elegante neus, verse pruimen. In de mond fris, droog, sappig, licht bittertje. Afdronk fris, pittig, bittertje.
Deze wijn is voor 100% gemaakt van pinot noir. Vroeger plukte Pascal eerst de druiven voor zijn Pinot Noir-wijnen en van ‘het restje’ maakte hij rosé. Nu rosésteeds populairder wordt werkt hij meer en meer andersom: rosé wordt ook voor hem belangrijker.

Attitude Pinot Noir 2015
In de neus rood fruit, iets van caramel. Hij is aanvankelijk sappig maar wordt al snel heel stroef, witte peper. In de afdronk rood fruit en hij laat een heel stroef mondgevoel achter.
Sancerre Rouge 2013
In de neus groentenat, zoetig. In de mond aan de dunne kant, hard. Ik proef een wit pepert. Afdronk kort en hard.
Koel voor pinot noir is prima, maar deze wijnen worden veel te koud geserveerd. Mede daardoor is mijn oordeel niet al te gunstig. Pinot noir is een heel moeilijke druif, zowel in de wijngaard als in de kelder, verklaart Pascal. Ik begrijp na deze laatste vier wijnen dat Pascal’s voorkeur meer uitgaat naar het maken van rosé.

Culinaire afsluiting

Na deze boeiende proeverij vaart het gezelschap een uurtje door de grachten van Amsterdam onder het genot van een glas…. juist ja…. Sancerre. Het aansluitende diner in de Johannes van Dam kamer in L’Europe met gerechtjes uit de keuken van executive Chef Richard van Oostenbrugge door Bord’Eau Events is fantastisch! Evenals de wijnen van Pascal Jolivet die geschonken worden uit dubbele magnums.

Tartaar van Lozere Kalf met Kaluga kaviaar, Aardappel 'Os a Moelle'

Tartaar van Lozere Kalf met Kaluga kaviaar. Aardappel ‘Os a Moelle’

Zeebaars met kokos en limoen. Zoetzure en zilte groenten, Koriander olie

Zeebaars met kokos en limoen. Zoetzure en zilte groenten, Koriander olie

Anjou oDuif met mosterd miso en shiitake 'gyoza' van lever en meiknol

Anjou Duif met mosterd miso en shiitake ‘gyoza’ van lever en meiknol

Selectie van Hollandse kazen

Selectie van Hollandse kazen

Groene appel. Sorbet van groene appel, gezouten caramel en krokante walnoot

Groene appel. Sorbet van groene appel, gezouten caramel en krokante walnoot

Sauvignon blanc en ik?
We worden langzaamaan vriendjes.

jolivetdubbelemagnums

Dubbele Magnums: Pouilly-Fumé Pascal Jolivet 2014 Sancerre Blanc Chêne Marchand 2014 Pouilly-Fumé Indigène 2013 Sancerre Blanc Sauvage 2013

Website Pascal Jolivet

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!