Een idyllische plek in hartje Italië: het meer van Trasimeno. Dit op drie na grootste meer van Italië ligt in de regio Umbrië en is omgeven door pittoreske dorpjes. Als een van de mooiste plekjes mag het op een heuvel liggende, ommuurde dorpje Castiglione del Lago worden genoemd. En laat nou net mijn hotel zich daar bevinden. Leuke straatjes, winkeltjes met locale producten, wijnbarretjes en restaurants.
Maar ik ben hier niet om vakantie te vieren, ik ben op een persreis, dus er moet gewerkt worden. Op het programma staan onder meer een rosé masterclass met vooral wijnen van het Gamay de Trasimeno druivenras en genieten van het Festo del Tulipano, waarover ik in eerdere artikelen schreef. Nu neem ik je mee naar mijn hotel, de restaurants die we bezoeken en natuurlijk…. de wijnbedrijven. Ga met me mee terwijl ik de hoogtepunten van deze heerlijke reis vertel: het meer van Trasimeno is een echt verborgen juweeltje in de wereld van het wijntoerisme.
La Pigra Tinca
Op de dag van aankomst worden we ontvangen bij restaurant La Pigra Tinca in Castiglione del Lago voor een lunch met uitzicht op het Trasimeno-meer. Letterlijk vertaald betekent La Pigra Tinca ‘De luie zeelt/zoetwatervis’. Ik kan me voor stellen dat je hier op een heerlijke luie middag kunt genieten van de heerlijkste visjes uit het meer, maar wij moeten aan het werk: niet minder dan 14 wijnen uit de regio staan voor ons klaar om te proeven. Begeleid door heerlijke, traditionele gerechtjes. Dat dan weer wel:-).
Stuk voor stuk fijne wijnen, maar mijn favorieten: de mousserende Ca’de Sass Trasimeno DOC Spumante Metodo Classico 2021 100% chardonnay, licht schuimige mousse, lekker fris, mooie start van de proeverij. De frisse, lichte, zilte Lambardo Colli del Trasimeno van Cantina Nofrini. En de Berioli Grechetto, Colli del Trasimeno DOC: rond, vol, sap, tikje fenolisch. Mooi glas, gastronomische wijn.
Hotel Aganoor
Mijn hotel ligt in het autovrije oude centrum van Castiglione del Lago. Een historisch pand met een heerlijke kamers, modern sanitair en een gemeenschappelijke kamer met uitzicht op het Trasimeno-meer. Ontbijten kun je op het terras, dat eveneens uitzicht biedt op het meer.
Op de dag van het Festa del Tulipano hebben we in de tuin van het hotel genoten van een heerlijke lunch. Uiteraard weer met volop wijnen uit de regio op de proeftafel.
Palazzo della Corgna
Op val-afstand van het hotel is het Palazzo della Corgna waarin zich o.a. een museum bevindt met fresco’s gemaakt tussen 1574 en 1590 door een team van schilders die de daden van voormalige eigenaar Markies Ascanio en andere mythologische en historische thema’s uitbeelden. Vanuit het museum loopt een smalle gang naar de ‘Rocca del Leone’, van een middeleeuws fort. Vanuit de toren en kantelen heb je een prachtig uitzicht over het meer van Trasimeno.
Ristaurante L’Acquario
In hetzelfde straatje als hotel Aganoor vind je Ristaurante L’Acquario. Zoals de naam al doet vermoeden draait het hier voornamelijk om vis. Authentiek interieur, heerlijke gerechtjes en ook hier weer volop wijnen uit de regio op de proeftafel. Een impressie…
Poggio Santa Maria
Het eerste bezoek aan een winery is dat aan Poggio Santa Maria. We worden ontvangen in een mooi, nieuw gebouw met uitzicht op het Chiusi meer. Het meer van Chiusi heeft de bijnaam ‘Licht van de Maan’ wegens een legende die hieraan verbonden is over de God van de Lucht. Hij staarde vaak naar beneden om de prachtige reflectie van het meer op de kalme nachten te bewonderen. (Bron: toscanetips.nl). Dat licht is inderdaad prachtig, als we vroeg in de avond arriveren.
Na een rondleiding en een proeverij van 5 wijnen van Poggio Santa Maria, begeleid door wat kleine hapjes, vindt in de winery tevens het diner plaats.
Bij het diner schuift een 10-tal wijnmakers/sters aan met hun wijnen. Er is dus weer veel te proeven deze avond! Eigenaar Dr. Massimiliano Marchetti brengt ook nog even een bliksembezoek. Hij moet zijn tijd verdelen tussen zijn officiële beroep als chirurg en zijn ‘kindje’, de winery. Op de foto hieronder enkele geproefde wijnen, wijnmaakster Anna Gattobigio van Il Poggio (de eerste vrouwelijke wijnmaker in deze appellatie, nu zijn er 8) en eigenaar Dr. Massimiliano Marchetti.
La Querciolana
Ook La Querciolana ligt op een prachtige locatie, omringd door wijngaarden. En ook hier is een medicus eigenaar, oogarts in dit geval. We worden ontvangen door Mauro Cavallucci en eigenaar Dr. Marc Riss. Na een rondleiding door het sfeervolle ‘agriturismo’, waar zich 5 appartementen bevinden, en het historische kerkje, dat aan de winery grenst, begint een bijzonder interessante proeverij, begeleid door heerlijke lunchgerechten. Ik maak hier kennis met de ‘incrocio manzoni’ druif en proef onder meer een prachtige houtgerijpte Viognier en dito Sauvignon Blanc. Ook Gamay de Trasimeno staat op de proeflijst, naast een Sangiovese. Tot slot wordt een Passito van Gamay de Trasimeno geserveerd en…een barrel sample Viognier Passito. Een werkelijk mooie afsluiter van een heerlijk en leerzaam bezoek!
Montemelino
Tja, het wordt misschien een beetje saai, maar ook Azienda Agricola Montemelinoligt op een prachtige locatie. Vanuit het proeflokaal (en het ‘agriturismo’) kijk je uit over de wijngaarden met in de verte de meer van Trasimeno. Sabina, samen met haar echtgenoot eigenaar van de winery, wacht ons op en neemt ons mee de wijngaard in. In totaal bezit de familie 60 ha, waarvan 9 ha aan wijngaarden, 15 ha aan olijfbomen en de rest is (nog) natuurgebied. Sabina’s (Duitse) moeder startte de winery in de 1950’s, in 1961 vond de eerste botteling hier plaats. We proeven een aantal wijnen, ook hier begeleid door mooie hapjes. En natuurlijk de olijfolie uit eigen productie!
Azienda Agraria Carini
Onze laatste stop is bij Azienda Agraria Carini. Wijnmaker en manager Luca Partenza wacht ons op. Het bedrijf bezit in totaal 140 ha, ook hier weer deels beplant met druivenstokken. Ze proberen ‘all-round’ te zijn en fokken zelf(s) varkens. Die blijven eerst een paar maanden in de stal en mogen daarna lekker vrij rond dwarrelen. Luca laat ons in de winery een experiment zien met een mousserende wijn: de eerste vintage (2023) Gamay de Trasimeno mousserend! Vijf jaar geleden kwam hun eerste mousserende wijn op de markt, een wijn met 30 maanden rijping ‘sur lie’ en zero dosage. Ben heel benieuwd hoe de rosé gaat worden.
Na een wandeling door de wijngaarden, waar we ook deelgenoot worden van het ‘Big Bench Project’ besluiten we het bezoek met, uiteraard, een proeverij van de wijnen van de Azienda. Ook hier weer begeleid door hapjes, authentiek voor deze streek.
Het meer van Trasimeno….
ook jouw volgende vakantie bestemming?
Ik zou het wel weten!
Meer over deze wijnregio?
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
Geef een reactie