Rotterdam is weer een heerlijk adresje rijker. Sinds kort is aan de Rotterdamse Eendrachtsweg het restaurant Meatcave gevestigd. Meatcave is, zoals de naam al doet vermoeden, gespecialiseerd in vlees. Wim van Deventer prikte voor Anne-Wies.NL een vorkje mee tijdens het persdiner.

Meatcave Vlees verkleind

Meatcave verhuist van Leiden naar Rotterdam

Dhr en mevr Van der Leur hebben een gespecialiseerde audiowinkel aan de Breestraat in Leiden. Om een breder publiek te laten kennismaken met de bijzondere hoogwaardige audio begonnen zij samen met hun kinderen in de kelder van hun bedrijf een restaurant. Dit werd een groot succes, een ware ‘hotspot” in leiden. Echter, als gevolg van een hoop gedoe over vergunningen moest dit restaurant worden gesloten. In Rotterdam vonden zij, tegenover het Parkhotel, een geschikte locatie in het souterrain van een patriciërswoning. Hier kon de succesvolle formule een vervolg krijgen onder leiding van hun twee kinderen, Joëlle en Pim. Zij blijken ook vanavond een uitstekende gastvrouw en gastheer te zijn.

meatcave logo

Meatcave: alles op de Big Green Egg

Wat het restaurant bijzonder maakt is dat er uitsluitend op houtskool wordt gekookt in een viertal “green eggs’. Daardoor is dit niet alleen het enige restaurant in Nederland waar gekookt wordt zonder een fornuis maar ook het restaurant waar de meeste expertise is voor wat betreft het koken met de Green Egg. Chef Robert Lobenstijn was immers degene die 12 jaar geleden de ‘Green Egg’ in Nederland heeft geïntroduceerd bij prominente chefs als Jonnie Boer en Herman den Blijker.

Meatcave Big Green Egg

Meer dan vlees alleen 

Het accent ligt op vlees van topkwaliteit maar daarnaast worden de ‘green eggs‘ ook gebruikt voor het garen, roosteren en roken van vis, gevogelte, groenten en aardappelen. De twee chefs, Robert en ‘weekend-kok’ Leonard, beschikken over een jarenlange ervaring en vormen met de zwarte brigade Maarten en Micky een goed team. Mochten zich onder een gezelschap ook vegetariërs zijn dan wordt voor hen speciaal gekookt mits dat vooraf bekend is. Er wordt niet gewerkt met een menukaart maar met een wisselend basismenu van drie gangen (€ 35,-) dat al naar gelang dat gewenst wordt kan worden uitgebreid met een aantal gerechten (a € 7,50). Daarbij kunnen de gerechten worden gedeeld.

Meatcave Leonard Elenbaas

Meatcave ‘weekend-kok’ Leonard Elenbaas aan het werk

Bijzondere drank-arrangementen bij Meatcave

Naast wijnen per glas of per fles kan er worden gekozen uit: een wijnarrangement, een mix arrangement (met o.a. bier en gin) of een alcoholvrij arrangement (diverse vruchtendranken die goed kunnen worden gecombineerd met de gerechten). Ieder drankje wordt gematcht met het gerecht zonder dat men zich laat beperken door voorschriften als: eerst wit dan rood.

En dan… aan tafel

De sfeer is informeel met cachet. Je voelt je snel op je gemak. Wij zitten aan een ronde tafel die plaats biedt aan 8 personen. De overige tafels zijn rechthoekig en kunnen met elkaar worden gecombineerd. Het restaurant biedt plaats aan 40 gasten. Dit is waar we deze avond van genoten. En genoten… dat hebben we zeker!

Voorgerecht

Charcuterie:
Jamón Ibérico de Bellota. Spaans Ibérico varken van de Pata Negra, handgezouten en 45 maanden gerijpt. Secreto ham van het Spaanse rund, 7 maanden gerijpt en handgezouten.
Creekstone farms uit Arkansas, pastrami van de borst van het rund. Eerst gekookt en daarna gerookt op kersenhout.

Eerste tussengerecht

Spiesje van Livar (Limburgs Varken). Gemaakte van de procureur (nek/schouder). Op Spaanse wijze gamarineerd met saffraan en piment. Salsa brava van tomaat met knoflook. Afgetopt met Crazy peas.

Meatcave spiesjes

Tweede tussengerecht

Ocean beef brisket van Nieuw Zeelands rund. Borst van de rund. Langzaam gegaard in Jus De Veau.  Daarna de Jus De Veau nogmaals opgezet met bospaddenstoelen. Geserveerd met een stukje zuurdesembrood.

Derde tussengerecht

Langzaam gegaard buikspek van de Duke of Berkshire. Indonesische style met ketjap benteng, ketjap manis, steranijs en shiracha saus.

Hoofdgerecht

Canadian Heritage angus beef. Eén van drie volbloed runderen (naast de Aberdeen en de Prime). Entrecote met een mooie vet rand die je kan en mag eten, lekker gecombineerd met het rode deel van het vlees. Zwarte peper er pas op gedaan na het afgrillen. Geserveerd met een mooie eigen gemaakte kruiden olie. De entrecote werd geserveerd met gegrilde groene asperges, puntpaprika, banaansjalot en Roseval aardappel.

Dessert

American Pancake met bacon van de Duke of Berkshire. Stracciatella ijs met een vleugje honing. Karamel ijs. Een sausje van creme fraiche met bourbon. Maple syrup en een vanille kruim van Oreo koekjes en atsina cress.

 

Dit restaurant is een aanwinst voor Rotterdam.
Wil je weten hoe alle gerechtjes eruit zien?
Ga dan zelf maar eens polshoogte nemen.

En wij? Wij komen hier zeker terug!

___________________________________

Foto’s: Restaurant Meatcave

Neem hier een kijkje op de website van Meatcave

 

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!