De voorjaarsproeverij van VINVIN Wines die plaatsvond in het sfeervolle Central Park Voorburg was, met 17 wijnmakers en exportmanagers, meer dan 200 gasten, ruim 200 exclusieve wijnen op de proeftafels en 3 masterclasses, een groot succes. Tita Boxma* schoof aan bij twee masterclasses.
VINVIN Wines richt zich vooral op premium familiebedrijven uit met name de oude wereld. 200 wijnen op 1 ochtend is niet te doen dus koos ik voor het volgen van een masterclass en het proeven van een aantal wijnen. Uiteraard altijd wel even starten met champagne, in dit geval van het mooie wijnhuis Taittinger.
Masterclasses Zuid-Afrika
Ik heb de afgelopen weken diverse keren een Zuid Afrikaanse proeverij bijgewoond (zie mijn column over Saam en Aslina) en ik had er zeker nog niet genoeg van gekregen.
Tesselaarsdal
Tesselaarsdal is een wijnhuis dat is opgericht door Berene Sauls en het eerste wijnproject dat volledig eigendom is van een lid van een “voorheen achtergestelde gemeenschap” in het Hemel-en-Aarde-gebied.
Van bierdrinkster naar wijnmaakster
Berene, afstammelinge van de slaven en opgegroeid in een bierdrinkende familie, kwam aanvankelijk op 19-jarige leeftijd bij Hamilton Russell Vineyards werken als au pair voor de 4 dochters. Eigenaar Anthony Hamilton Russell zag al snel dat Berene ook andere kwaliteiten had en bood haar een baan aan als administratief medewerker in de wijnhandel van de boerderij. Berene leerde daarnaast veel in de praktijk over de druiven, het wijnmaken en alles wat er bij een wijnbedrijf komt kijken. In 2014 besloot ze om voor zichzelf te beginnen en was de productie in 2015 (met ingekochte druiven) van 1202 flessen een feit. Inmiddels gaat de productie per jaar steeds meer omhoog en wint ze regelmatig prijzen.
De druiven worden door Emul Ross, de wijnmaker van Hamilton Russel, vergist in diens wijnmakerij. Het streven is om in de toekomst de zoon van Berene mee te laten lopen in de kelder om uiteindelijk zijn moeders wijnbedrijf Tesselaarsdal over te nemen. Tesselaarsdal is overigens vernoemd naar Johannes Tesselaar die soldaat was bij de Nederlandse Oost Indische Compagnie en na zijn dood in 1810 land naliet aan de slaven die op zijn land hadden gewerkt.
Het domein is gelegen in de prachtige, koele en maritieme Hemel-en-Aarde Vallei, net achter het oude vissersdorp Hermanus. In navolging van Hamilton Russel maakt Berene hier Pinot Noir en Chardonnay wijnen van een uitstekende kwaliteit.
We proeven de jaargangen 2019 t/m 2022 Pinot Noir uit Zalto Glazen. 2021 is een heel goed wijnjaar en deze springt er voor mij ook echt uit: kruidigheid, kersen en een gedoseerd hout (Frans eiken).
Na rood proef ik (volgend de Bourgondische regel) wit van de chardonnay druif van de jaargangen 2020 t/m 2022. Berene is de laatste jaren gaan experimenteren met 700 liter amphora’s uit Italië. Hout wordt ook hier met mate toegepast en dit resulteert in een doordrinkbare wijn met heerlijke frisse tonen.
Alle wijnen staan overigens erg goed gedocumenteerd op de website: https://tesselaarsdalwines.co.za/
Genevieve Cap Classique
Na de zeer enthousiast presenterende Berene komt de minstens zo enthousiaste oprichtster Melissa Genevieve Nelsen, die met haar twee mousserende Genevieve Méthode Cap Classique (wit en rosé) wijnen uitstekende en betaalbare wijn maakt.
Van piloot naar wijnmaakster
Voormalig pilote Melissa kon haar draai niet vinden in de luchtvaart en besloot down to earth mousserende wijn te maken. De productie in de Bot Rivier is vanaf 2008 gestegen van 5.000 naar ongeveer 18.000 flessen. Ter vergelijk: Taittinger produceert 7 miljoen flessen per jaar! De wijn en het wijnhuis is overigens vernoemd naar de passie voor Frankrijk die de ouders van Melissa altijd gehad hebben.
Ook geproefd
Na de masterclass heb ik nog wat tijd om wijnen van een paar gerenommeerde wijnhuizen te proeven. Een paar uitschieters:
Riesling uit 2012 van Hugel uit de Elzas.
Een Blanc de Blanc Brut nature, gemaakt volgens de Methode Ancestrale van Domaine d’Henri uit Chablis.
De topwijnen van Maison Albert Bichot uit Bourgogne. Een interessante vergelijking tussen een Fixin 1e Cru “Clos de la Perrère”Monopole van de hoger gelegen hellingen en Pommard “Clos des Ursulines”Monopole van lagere gedeeltes met veel meer klei. De laatste wijn was duidelijk krachtiger, zwaarder en donkerder van kleur.
Informatie:
VINVIN Wines: https://www.vinvinwines.nl/nl/\
Central Park: https://www.centralparkvoorburg.com
*Titia Boxma is Registervinoloog®, wijndocent en dol op wijn/spijs! Zij verzorgt wijncursussen, proeverijen en workshops voor particulieren en horeca in Leiden en omgeving of op locatie: www.keytowine.nl. Lees hier de artikelen van Titia
Geen enkel culinair nieuwtje missen?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief
en/of volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
#Titia
Geef een reactie