Op vrijdag 17 augustus a.s. wordt de Zomertuin van Bret (Amsterdam Sloterdijk) omgetoverd tot een Bourgondisch walhalla: het eerste PROOST EN TOAST WIjn festival vindt dan plaats. Je kunt er kennismaken met een keur aan wijnboeren en hun wijnen van Nederlandse bodem, workshops, (live)muziek en nog veel meer! Met elk uur masterclasses door Leonie Mooijekind met 100% Nederlandse wijnen en wijnboeren. 

Masterclasses ‘Local is Lekker’ 100% NL

De stijging van het kwaliteitsniveau van ‘onze’ Nederlandse wijnen en de groeiende aandacht voor eerlijke streekproducten, maken de Nederlandse wijnen steeds populairder onder wijnliefhebbers: Local=Lekker. Wist je dat vroeger wijnbouw in Nederland heel gewoon; bij ieder huis stond wel een wijnstok, kijk maar naar de schilderijen van onze oude meesters. Na 1500 brak echter een kleine ijstijd aan, met alle gevolgen van dien. De ‘nekslag’ voor de Nederlandse wijnbouw vormde evenwel het bewind van Napoleon. Hij liet veel Nederlandse wijngaarden botweg uitrukken en hief hoge accijnzen teneinde de Franse wijnen te beschermen.

De Kleine Schorre, een hoogvlieger

Leonie: “Mijn eigen officiële kennismaking met Nederlandse wijn was bij wijnmaker Johan van Wijnhoeve ‘de Kleine Schorre‘, hij produceert Zeeuwse kwaliteitswijnen. op het prachtige eiland Schouwen-Duiveland. Op de kalkrijke bodem staan klassieke druivensoorten aangeplant, pinot blanc, auxerrois,  rivaner en pinot gris. Het gebied rondom het plaatsje Dreischor liep vroeger regelmatig onder water, waarbij schelpen werden afgezet, de broodnodige kalk voor deze witte druivensoorten. Auxerrois en pinot gris zijn beide een pinot variant, familie van de veel geprezen Bourgogne druif pinot noir. Deze pinot familie maakt complexe wijnen en wordt o.a. in de KLM Businessclass geserveerd. Nieuwsgierig naar deze hoogvliegers? Ik geef masterclasses samen met de Zeeuwse Wijnkoningin, de ambassadrice van de Kleine Schorre.

Proost en Toast Wijnfestival Leonie Mooijekind

Elk uur een ‘local is lekker’ masterclass

Elk uur zal ik met een Nederlandse wijnmaker of ambassadeur een educatieve maar vooral ook leuke masterclass verzorgen, een unieke mogelijkheid om ‘local is lekker’ aan den lijf te ondervinden. Ik leer je ook graag over hoe te proeven, want je ruikt iets heel vluchtig en heel even ervaar je een flashback, maar omschrijf je deze geuren nu. Dit komt mede doordat reuk zo anders is dan onze overige zintuigen. Natuurlijk herken ik als ervaren wijngenieter (ik beken dat er door de jaren toch al heel wat glazen wijn door mij zijn verwerkt) de meeste geuren in wijn, maar het thuisbrengen van complexere geuren blijft voor de meeste mensen een uitdaging. Ik help je daar graag bij!

Trotse ambassadeur voor Domaine Holset

Sinds 2007 ben ik  een van de champagne-ambassadeurs in Nederland. Je begrijpt ik heb een speciale band met mousserende wijnen die op traditionele wijze zijn gemaakt. Dit bracht Erik Leferink en Marianne Blijdesteijn van Domein Holset op het idee om mij als ambassadrice te vragen. Gezien mijn persoonlijke en professionele passie voor champagne kon ik mijn geluk niet op! De namen spreken tot de verbeelding: de Bruut van Holset, de Prins van Holset en de Dot van Holset. Wie komt er naar deze mooie masterclass van ons?

Champagne & Wijnbus

Ook staat mijn klassieke Citroën HY bus uit 1974 op het festival, deze is omgebouwd tot een mobiele champagne & wijnbus. In de ‘gallery’ van mijn website vind je een foto impressie van de bus. Zijn authentieke uiterlijk plus de aroma’s van de heerlijkste champagne en wijnen zorgen voor de perfecte sfeer op elke ‘Proost & Toast’ party.

Kwaliteitswijn van eigen ‘terroir’

In de bus zullen de wijnen van mijn schoonvader Bert Rector per glas te bestellen zijn. Hij heeft al jaren zijn eigen import. Door zijn “no-nonsense” bedrijfsvoering en bescheiden marges kan Wijn.WeWillDo.nl deze wijnen van Nederlandse bodem zeer betaalbaar aanbieden. Hij heeft net als ik heel veel passie voor wijn en dat proef je terug in zijn assortiment. Bert probeert wijnen te vinden die anders-dan-anders zijn. Anders van afkomst, anders van smaak. Wijnen die met hard werken, vakmanschap en passie worden geproduceerd, vaak in kleine familiebedrijven. Waarbij de oude tradities van het wijn maken door nieuwe generaties gemoderniseerd zijn, en kunnen leiden tot verrassende resultaten. Alle wijnen zijn ter plekke zelf geproefd en beoordeeld, maar waar hij graag jouw mening over hoort. Hij vindt dat er heel veel mooie wijnen worden gemaakt in Nederland en kan niet wachten om je ze te laten proeven…”

Kijk op de FB-pagina van het Proost & Toast Wijnfestival voor bestellen van tickets en de laatste info.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor mijn wekelijkse nieuwsbrief!