Maandag 4 maart 2024 organiseerde De Monnik Dranken hun jaarlijkse proeverij voor professionals, de Monnik Wine Experience, bij Buitenplaats Kameryck, midden in het Groene Hart. Samen met ruim 40 wijnproducenten, zowel nieuwe als vertrouwde, presenteerde De Monnik haar wijnassortiment, afkomstig uit de hele wereld.

Naast de proeverij vinden er educatieve masterclasses plaats en worden er culinaire hapjes gepresenteerd. Daarnaast is er de mogelijkheid om een korte golf clinic te volgen op de golfbaan van Buitenplaats Kameryck. Veel eigenaren van wijnwinkels zijn aanwezig om nieuwe wijnen te ontdekken. Angelique Meulendijks volgt twee masterclasses én de golfclinic.

Masterclass Bernard Massard

‘Mousserende kwaliteitswijnen uit Luxemburg’ 

Tijdens deze masterclass proeven we de mousserende wijnen van een nieuw wijnhuis in het assortiment van De Monnik: wijnhuis Bernard Massard, het oudste en grootste wijnhuis van Luxemburg. Dit wijnhuis bestaat sinds 1921 en is nog steeds in handen van de familie Massard. De proeverij wordt gepresenteerd door Thomas Cléry, salesmanager, en Jessica van der Schee, een Amerikaanse die naar Luxemburg is vertrokken vanwege de liefde. Als WSET-certified educator organiseert zij de wijnopleidingen bij het wijnhuis.

Bernard Massard maakt zo’n 3.5 miljoen flessen mousserende wijn per jaar. Ongeveer 50% van de wijnen is voor export. De minimale periode dat de wijn in de kelder rijpt op de lie is 18 maanden. We proeven achtereenvolgens: Bernard Massard Organic Brut, Bernard Massard Chardonnay Brut, Bernard Massard L’Ecusson Brut en 3 millésime (vintage) wijnen, de jaargangen 2018, 2016 en 2015. De laatste twee jaargangen worden geschonken uit een magnum fles en smaken nog verrassend fris. Jessica vertelt ons dat dit komt door het magnum-effect:

  • Door de grotere fles verloopt het vergistingsproces langzamer, waardoor de wijn andere aroma’s ontwikkelt.
  • Ook het verouderingsproces verloopt langzamer in een grote fles, waardoor de wijn langer fris blijft.

Tijdens de proeverij valt de fruitigheid en toegankelijkheid van de mousserende wijnen op. Ook de prijs/kwaliteit van deze wijnen is erg goed.

De Monnik Bernard Massa

Masterclass rosé

‘De wereld door een roze bril’

Deze masterclass wordt gegeven door Robert Handjes, sinds 2002 werkzaam als vakdocent aan de Wijnacademie. Hij herinnert ons aan de vier verschillende manieren waarop rosé wijn gemaakt kan worden:

  • Bloeden (saigner), zoals rode wijn, waarbij de schillen kort mee vergisten,
  • Direct persen, zoals witte wijn bereiding,
  • Koude schilinweking, vergisting als witte wijn,
  • Mengen rode en witte wijn: alleen in Champagne en nieuwe wereld

Volgens Robert was rosé vroeger een lichtgekleurde rode wijn; tegenwoordig is rosé een witte wijn met een kleurtje. Dit is ook terug te zien aan de zes rosé wijnen die voor ons staan: ze zijn allen zeer licht van kleur.

We proeven achtereenvolgens: Alvi’s Drift – Brut Rosé, Villa Trasqua – Rosato Toscana ‘Trasole’, Marie Christine Côtes de Provence Rosé, Lorgeril Nuances Rosé, Benguela Cove – Lighthouse Rosé en Narratur Amphore Rosé. Mijn favorieten, vanwege een verfijnde balans tussen fruitaroma’s en frisheid, zijn de Marie Christine Côtes de Provence Rosé (wijn nr. 3) en de Lighthouse Rosé van Benguela Cove (wijn nr. 5).

De Monnik masterclass rose compilatie

Golfclinic

Buitenplaats Kameryck is een prachtige locatie, omringd door veel water en het groene gras van de golfbaan. Tijdens de MWX is er de mogelijkheid om een korte golfclinic te volgen op de golfbaan van Buitenplaats Kameryck. Gezien het prachtige weer lijkt het me heerlijk om even buiten een frisse neus te halen en meld ik me aan voor de clinic. Na een korte uitleg krijgt iedereen een tas met golfclubs en ballen mee en kunnen we gaan golfen bij de diverse holes. Wat een prachtige omgeving voor een potje golf. Toch moet je ook opletten: Als je FORE hoort roepen, moet je namelijk duiken en je hoofd beschermen – De afkorting FORE staat voor Flying Object Reaching Earth, met andere woorden: pas op, een naderende golfbal! Weer wat geleerd…

De Monnik golfclinic compilatie

Met dank aan de wijnmakers voor de heerlijke wijnen en de mooie verhalen en aan De Monnik Dranken voor de goede organisatie.

Over De Monnik Dranken

De Monnik Dranken is een drankengroothandel die zich gespecialiseerd heeft als importeur van wijn en gedistilleerde dranken. Het bedrijf is opgericht in 1918 en is gevestigd in Oldenzaal. Met inmiddels de 3e en 4e generatie aan het roer, is het familiebedrijf uitgegroeid tot een toonaangevende organisatie op drankgebied. Ondertussen zijn er meer dan 120 medewerkers werkzaam. Het assortiment bestaat uit ongeveer 10.000 verschillende soorten drank en aanverwante artikelen.
Daarnaast importeert De Monnik Dranken wijn en gedistilleerd op exclusieve basis voor Nederland, vanuit meer dan 40 landen. De klantenkring bestaat onder andere uit groothandels, retailorganisaties, slijterijen, wijnhandelaren en speciaalzaken.

monnik-dranken.nl

kameryck.nl

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

*Registervinoloog® en marketeer Angelique Meulendijks helpt horeca ondernemers bij het centraal stellen van wijn binnen hun horeca concept. Daarnaast organiseert zij wijn(-spijs) proeverijen voor bedrijven en particulieren. Lees hier  de artikelen van Angelique.

#angeliquemeulendijks