-persbericht- Twee dagen stond de kapel van cultureel centrum Jan van Besouw in Goirle in het teken van culinaire en gastronomische leveranciers. Van kaas en wijn tot tafeldecoratie. Zondag 20 en maandag 21 november was de eerste editie van We Are Gastronomy.

Eten, drinken en een beetje decoratie

Voor veel horecarelaties is de kleine beurs vooral geschikt om kennis te maken met nieuwe leveranciers. Zo ook Rob van Aart van het Bredase Bar Lucca, die via Fromagerie Guillaume op de beurs werd geattendeerd. “Ik had er vooraf niets van verwacht, maar heb toch wat interessante dingen gezien”, vertelt hij. “Het voordeel aan zo’n kleinschalige beurs is dat je echt in gesprek kan met mensen, waardoor het veel persoonlijker is. Bovendien heb je op een grote beurs ook stands met bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen. Hier draait het echt om eten, drinken en een beetje decoratie.”

zaaltilburgtoost

foto: Manon de Boer, Tilburg TOOST

Masterclass wijn en kaas

Sommelier Michael Daals van Dare Wines en kaasspecialist William van Hest van Fromagerie Guillaume gaven maandag als afsluiter van We Are Gastronomy een gezamenlijke masterclass over het combineren van wijn met kaas. Michael: “De manier waarop een wijn gemaakt wordt, kun je vaak linken aan bereidingswijzen van eten. Een frisse wijn die alleen in roestvrijstalen tanks is gemaakt, combineert het best met rauwe producten.” Heb je een gebakken of gebraden stukje vis, ga dan voor een wijn die op eikenhouten vaten is gerijpt. Een klassieke combinatie met paté, Aziatische en pittig eten is een wijn met wat restsuiker, zoals een Riesling.

foto: Manon de Boer, Tilburg TOOST

Wit, rood of port

Wil je een lekkere wijn bij kaas schenken? Pak dan bij voorkeur witte wijn, geen rode port. “Dat is een klassieke combinatie, maar het is vaak geen perfecte combinatie”, vertelt William van Hest van Fromagerie Guillaume aan de ‘leerlingen’ die de masterclass volgen. Bij specifieke kaassoorten als oude kaas of een sterke blauwschimmel kan een port of rode wijn overigens wel erg geslaagd zijn. Maar bij een kaasplank met ook geitenkazen en witschimmel- en roodbacteriekazen is witte wijn meer geschikt. “Daarom hebben wij wijnen afgestemd op kaassoorten. Daarmee blijf je proeven waar een kaas vandaan komt en wordt de smaak juist versterkt in plaats van weggevaagd.”

Een overzicht van geschikte wijn- en kaascombinaties én alle foto’s van We Are Gastronomy zijn te vinden op Tilburg TOOST.