Naar aanleiding van het 25 jarige bestaan van wijnimport Le Vin en Direct, vindt dit jaar een aantal bijzondere proeverijen plaats. Het jubileum wordt gevierd met de komst van een aantal grote wijnmakers die behoren tot de top van de wijnwereld en uiteraard deel uitmaken van het exclusieve portfolio van het importeurs bedrijf. Vandaag is dat Dominio de Pingus en Karel de Boer* is er voor Anne-Wies.NL bij.

De Godfather

Wanneer je hoort dat ‘the godfather van de Spaanse wijn’ naar Nederland komt, staan alle zintuigen direct op scherp. De Deense Peter Sisseck maakt namelijk in Spanje sinds 1995 een van de meest gewilde wijnen ter wereld; Pingus. Het is een unieke kans om deze bijzondere wijn te proeven, en al helemaal met het verhaal erbij van de wijnmaker zelf. Wanneer die proeverij zich dan ook nog eens afspeelt in FG Restaurant in Rotterdam, is het plaatje compleet.

Dominio de Pingus

Dominio de Pingus maakt in de Ribera del Duero drie verschillende wijnen. De focus ligt op het maken van wijnen die rijk van smaak zijn, maar toch elegantie hebben. Het biodynamisch werken met oude wijnstokken, lage rendementen en traditionele vinificatiemethoden zijn daarbij belangrijke factoren.

PSI

Onder deze naam verschijnen wijnen gemaakt van oude stokken tinto fino van wijnmakers uit de regio. Het is een samenwerkingsverband dat Peter is aangegaan voor het behoud van oude wijnstokken. We proeven de nog jonge 2016 naast de 2011. De wijnen zijn intens met mooie tonen van donker fruit en laurier.

Flor de Pingus

Een wijn van verschillende (eigen) percelen met oude en jonge wijnstokken. Geweldig om de 2014 en de 2009 naast elkaar te proeven. Ondanks een alcoholpercentage van 15% komt de wijn niet alcoholisch over. Hij is krachtig en verleidelijk tegelijk. Je merkt dat deze wijnen pas echt spannend worden als ze wat ouder zijn. Het advies van Peter is dan ook; tussen de 5 en 10 jaar drinken.

Pingus, de cultwijn

De topwijn van het domein komt van 1 wijngaard van ongeveer 4 ha. Deze wijngaard is aangeplant met wijnstokken van zeker 80 jaar oud. De rendementen zijn erg laag (11hl/ha). Gevolg is dat er van deze wijn jaarlijks maar zo’n 6000 flessen op de markt komen. De kwaliteit is hoog en daarmee ook de vraag. Al na de eerste jaargangen schoot de prijs dan ook omhoog en spreken we van een wijn met ‘cultstatus’ (prijzen liggen rond de €1500,-)
We proeven de 2013 naast de 2009. De wijn is zeer verfijnd en komt nog eleganter over dan de Flor de Pingus. Het is duidelijk dat wijnen van dit kaliber tijd nodig hebben. Pas na een lange tijd in het glas wordt de 2009 expressiever en complexer. De balans tussen fruit en houttonen is mooi en de afdronk is absoluut lang te noemen.

Domino de Pingus 6 wijnen

De vraag of het het waard is om dergelijke prijzen te betalen, moet iedereen voor zichzelf beantwoorden. Je kan niet meer zeggen dat de wijn 10x beter is dan een wijn van €150,-. Het is wel zo dat men blijkbaar bereid is om dit te betalen. Met de kwaliteit zit het echt wel goed. Er is alleen zo weinig van…

*Karel de Boer is Register Vinoloog van de Wijnacademie en in het bezit van het diploma WSET Level 3. Met zijn bedrijf www.bureauvino.nl wijst hij je met plezier de weg in de bijzondere en diverse wereld van wijn

LINKS:

Le Vin en Direct

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor mijn wekelijkse nieuwsbrief!

#karel