Pallas Wines (onderdeel van Delta Wines) in Waddinxveen organiseerde een interessante masterclass/proeverij met wijnen van Paul Cluver Winery begeleid door niemand minder dan Paul Cluver zelf. 

Familie Paul Cluver 

Paul is de tweede generatie van het nog jonge wijnbedrijf van de familie Cluver in Zuid-Afrika, in het koele Elgin. Het domein is reeds sinds 1896 in het bezit van de familie, maar pas sinds het midden van de jaren tachtig van de vorige eeuw maakt men er wijn. Voor die tijd, en ook nu nog, werden er vooral appels geteeld en vee (Hereford) gehouden. Veel zussen heeft hij, maar de wijnmaker is een man. ‘Getrouwd met mijn oudste zus, anders konden we hem niet betalen’ grapt Paul.

Paul Cluver Wines Elgin Zuid-Afrika bij Delta Wines Pallas Wines

De wijnen van Paul Cluver

Het bedrijf is het grootst in Sauvignon Blanc. Maar ook wijnen van andere druiven die geschikt zijn voor dit koele klimaat proeven we. Een Riesling, Gewurztraminer en twee Pinot Noirs. Deze druif is de enige rode die hier kans van leven heeft. Dat laatste is een understatement. De Pinot Noirs van Paul Cluver zijn beroemd tot ver over de landsgrenzen.
De Sauvignon is fris, kruidig, heeft wat witte peper en, naast tropisch fruit, veel fris citrusfruit. De Riesling heeft geen expressieve rieslingneus. Hij komt wat zoet over (10 gr. restsuiker) maar dat wordt verbloemd door het zuur. “A bite in a granny smith”, zo noemt Paul het. Hij smaakt overigens voortreffelijke bij de even zo voortreffelijk bereide zuurkool met varkensvlees, een van de gepresenteerde hapjes tijdens de proeverij. De Chardonnay is ‘barrelfermented’ en dat merk je. Hij heeft een boerse neus en enorm veel hout in de neus én mond. Toch is dat hout mooi geïntegreerd. De wijn is fris met tonen van honing, tropisch fruit en citrus. “Tropical delight”, zo omschrijft Paul de laatste witte. De Gewurztraminer doet daar inderdaad aan denken met zijn zoetje, tropisch en gedroogd fruit. De eerste Pinot Noir is soepel, sappig en een beetje boers. Hoewel uit 2009 is de Seven Flags Pinot Noir nog wat gesloten. Rood en donker fruit, kruidig, ijzer (mineralig). Ik ben benieuwd hoe die zich gaat ontwikkelen. De laatste wijn, de Noble Late Harvest Riesling heeft honing, gedroogde dadels, vijgen. Het zit er allemaal in. De wijn is niet log zoals veel dessertwijnen, maar heerlijk fris met mooie zuren en proeft heel ‘schoon’. Een feestje in de mond en een mooie afsluiter!

Paul%20Cluver%20Riesling%20NLH_6b1b3e73da95517e3778ed0830dee793

Importeur: Pallas Wines

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!