Kroatische wijnen zijn verrassend mooi! Dat ondervond ik weer eens tijdens een feestelijke avond waarop kaaskoningin Betty Koster werd uitgeroepen tot Ambassadeur van Kroatische wijnen. Wil jij ook ervaren hoe bijzonder Kroatische wijnen zijn? Dan is de masterclass Kroatische wijnen tijdens het Wine Regions Event op woensdag 14 maart a.s. een aanrader!

Kroatische wijnen, verrassend anders!

Wijnen uit Kroatië zijn in Nederland nog niet heel bekend, maar mede doordat Kroatië steeds populairder wordt als vakantiebestemming kan dat niet lang meer duren. Zeker niet als het aan de Kroatische wijnmannen van Croatiangrapes.com ligt. Zij hebben een groot assortiment aan topwijnen uit Kroatië verzameld. Kroatië is het enige Europese wijnland waar alle vijf klimaatzones voor wijnbouw te vinden zijn, waardoor er wijn in veel verschillende stijlen gemaakt kan worden. Daarnaast vind je in Kroatië een scala aan unieke autochtone druivenrassen met curieuze namen als graševina, teran en pošip. 

Kroatische wijnen compilatie

Nieuwe wijnen uit oude wijngebieden

De focus van de Kroatische wijnmannen ligt voor 100% op Kroatische wijn. Ik proefde enkele mooie exemplaren waarvan vooral de mousserende Re Brut en de Malvazija van het wijnhuis Kabola, de Dingač van Madirazza en de Bogdanjuša en Plovac Ploški van Vina Carić me het meest bevielen. De laatste wordt overigens geserveerd in Michelinsterren restaurant de Librije***. Mijn proefnotities lees je in een volgend artikel. Als je zelf ook verschillende Kroatische wijnen wilt proeven én er over leren, dan is dat masterclass Kroatische wijnen een aanrader. Tijdens deze masterclass, die wordt gegeven door de importeurs van Croatiangrapes.com Mario Pranic en Diederik Swart, komen wijnen uit de drie belangrijkste wijnregio’s van het land en de bijbehorende autochtone druiven aan bod. Alvast een voorproefje…

Kroatische wijnen kaart via Croatiangrapes

Slavonië

In de oostelijke binnenlanden van Kroatië ligt de regio Slavonië.  Dit is het gebied tussen Hongarije, Servië en Bosnië in. Verwar deze Kroatische regio dus niet met het land Slovenië. De druiven groeien hier voornamelijk op kleigrond. Er heerst een landklimaat dus in de winter kan er sneeuw liggen in de wijngaarden en in de zomer loopt de temperatuur met gemak op tot 30 graden of meer. De belangrijkste druiven zijn de witte Graševina (ook bekend als de welschriesling) en de rode Frankovka (elders bekend als de blaufränkisch).

Graševina: http://www.croatiangrapes.blog/grasevina/

Frankovka: http://www.croatiangrapes.blog/frankovka/

Istrië

Istrië ligt in het noordoosten. De belangrijkste druiven hier zijn de witte Istarska Malvazija en de rode Teran die voornamelijk groeien op witte mergelgrond in een wat meer gematigd klimaat. De neerslag valt hier mooi verspreid over het jaar. Een zeer unieke druif uit dit gebied is de Muškat Momjanski, waar zoete (dessert)wijn van gemaakt wordt. Deze Muškat druiven groeien uitsluitend rondom het dorp Momjan waar het wijnhuis ligt.

Istarska Malvazija: http://www.croatiangrapes.blog/malvazija/

Dalmatië

Hoe zuidelijker je in Kroatië komt, hoe ruiger het landschap wordt en hoe grilliger de druiven en de wijnmakers ook worden. Langs de  kust en op de Dalmatische eilanden groeien de duiven voornamelijk op arme rotsgrond en zandgrond. De druivenrassen zijn heel krachtig en moeten hard werken om sap te genereren vanwege de arme grond, weinig neerslag en de felle subtropische zon. De belangrijkste witte druiven hier zijn de Bogdanuša en de Pošip. Wellicht de beroemdste druif van Kroatië is de Plavac Mali, het oerzusje van de Primitivo en de Zinfandel.

Bogdanuša: http://www.croatiangrapes.blog/bogdanusa/

Pošip: http://www.croatiangrapes.blog/posip/

Plavac Mali: http://www.croatiangrapes.blog/plavacmali/

Kroatische wijnen kaas en wijn

Waar, wanneer en inschrijven voor de masterclass Kroatische wijn:

De masterclass vindt plaats tijdens het Wine Regions Event in Amsterdam

http://www.wineregionsevent.com

Datum en tijd: Woensdag 14 maart van 16:30 tot 17:15.

Locatie: Amstel Boathouse, Amsteldijk 223, 1079 LK Amsterdam

Inschrijving via: info@croatiangrapes.com

🍇🍷 Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏voor onze wekelijkse nieuwsbrief!