Onlangs vond,  speciaal voor wijndocenten, een masterclass over en met wijnen van Alto Adige plaats in Hofstede Meerzicht te Zoetermeer. De proeverij werd gepresenteerd door Master of Wine Cees van Casteren MW; de organisatie was in handen van Melman Communicaties. Ed Carper* was erbij en schreef voor Anne-Wies.NL een verslag.

Alto Adige wichelroede

Wat eerst van belang is als je een wijnles geeft, zo vertelt Cees, is dat je van te voren bedenkt wat je wilt dat er wordt onthouden. Zo is dat bij Alto Adige, een wijngebied in het noorden van Italië, dat het gebied de vorm van een wichelroede heeft.

Alto Adige, een zonnig gebied

Verder vertelt hij ons dat Alto Adige een zonnig gebied is met maar liefst 300 zon-dagen en 1946 zonuren per jaar, dat de wijngaarden liggen tussen de 200 en 1000 meter hoogte en dat er voldoende regen valt (814 mm/jaar). Daarbij een gemiddelde temperatuur van rond de 18 graden Celsius tijdens het groeiseizoen. Ook typisch voor het gebied is de mozaïek van verschillende grondsoorten van vulkanisch tot kalk to zanderig mergel. Ideale omstandigheden voor het maken van kwaliteitswijn.

Kwaliteitswijnen van coöperaties

Anders dan bij andere gebieden zijn het hier juist de coöperaties geweest die in de lead waren voor het maken van kwaliteitswijnen. 8% werkt organisch en vele boeren werken biologisch, maar vanwege de vele kleine wijngaarden (de gemiddelde wijngaard is slechts rond de 1 ha) loont het, vanwege de kosten, voor velen niet om zich te laten certificeren.

De klimaatverandering heeft ook hier zijn invloed. Waar er vroeger in meerderheid rode wijnen werden geproduceerd is het nu 64% wit  en 36% rode wijn wat er wordt geproduceerd.  De wijngaarden worden steeds verder naar de hoger gelegen gebieden verplaatst.

Alto Adige proeverij 1

Alto Adige, de proeverij 

Over het algemeen kan gezegd worden dat de wijnen uit Alto Adige frisse wijnen zijn. De zuren worden goed behouden door met name in de hoger gelegen wijngaarden het dag en nacht verschil hoog is zodat de wijnen goed rijp worden met behoud van zuren.

Wijn1 Terlano Pinot Bianco Vorberg Riserva 2019

Fris fruitig appel en citrus, friszuur  met een zachte crêmige structuur van de lange sur lie rijping (12 maanden) een klein bittertje en best wat lengte.
Henri Bloem € 25,95

Wijn2 Kellerei Nals Margreid Pinot Grigio Punggl 2020

Geel fruit en rinse appel, een zachte, kenmerkend frisse wijn met body en een bittertje en lengte.
J. Bart € 24,25

Wijn 3 Valle Isarco Aristos Kerner 2020

Kerner is een witte kruising van de blauwe Trollinger en de witte Riesling. Ze kwam tot stand in 1929 dankzij de druivenkweker August Herold, en wel in het Württembergse Lauffen am Neckar. Licht druivig muscat-achtig en bloemig, frisse zuren, doet iets zoetig aan kruidig en vettig met een lange afdronk. Enotheca Sprezzatura circa € 23,70

Wijn 4 Kurtatsch Kofl Sauvignon 2020

Groene appel, buxus, kruisbessen, groenen tomaat iets stenig (mineraal). In de stevige smaak ook nog wat grapefruit, friszuur en lengte.
Henri Bloem € 18,95 (de 2017 versie)

Wijn 5 Castelfeder Gewütztraminer Von Lehm 2021

Roosjes, Lychee, ingetogen elegantie, iets restzoet met frisheid en een wat vollere body maar zeker niet lobbig met lengte.
Vinello-wijn.nl, Wijnaanzee.nl, Valkwijn.nl Divino.nl circa € 20,26

Wijn 6 Pfannenstielhof Santa Maddalena  2021 (95% Schavia en 5% Lagrein)

Licht van kleur, snoeperig, wijngum-achtig rood fruit met lichte body en ingetogen tannine net veel lengte; een lichtgewicht.
Verkerk Wijnimport circa € 22,-

Wijn 7 Franz Haas Pinot Nero 2019

Licht robijnrood, frambozen aardbeien en wat aards, hoog zuur, iets meer taninne dan gewend van een pinot noir met best wat lengte.
L’Exeption € 29,95

Wijn 8 Murt-Gries Ris Abtei Lagrien 2017

Donker robijnrood, kersen en donker fruit en vanille, frisse wat zwoele volle wijn met medium (+) tannine en lengte, kan nog jaren ouderen.
Rejoice Wijn circa € 35,70

Alto Adige uitgelicht

Amuses en wijnreizen

De proeverij werd afgesloten met enige smaakvolle amuses van het restaurant. Tot slot not een tip van Cees: “Als je over een gebied wil vertellen dat is het beste als je er ook bent geweest”. Els Groot van Vinaventura.nl was er ook bij en laat die nu wijnreizen organiseren naar Alto Adige: 25 september is de eerste weer. Check op Vinaventura.nl of ze nog een plekje voor je heeft.

*Registervinoloog Ed Carper was in 2020 ‘Vinoloog van het Jaar’, heeft WSET Diploma in de pocket en is momenteel bezig met de afronding van zijn studie Weinakademiker. Met zijn wijnschool Carper Vinum geeft hij les en organiseert hij tal van proeverijen.

Foto wichelroede: Ed Carper. Overige foto’s Ghislaine Melman

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!