De perspreview van de Masterclass Distilleren en de Cocktail Experience bij de gloednieuwe Distillers Academy vindt plaats in één van de Schiedamse reuzen die ooit volledig in dienst stonden van de branderijen en distilleerderijen: molen ‘De Palmboom’. Wat een bijzondere plek en zo mooi gerestaureerd! Een betere plek voor een Distillers Academy kun je niet verzinnen.

Welkomstcocktails

We worden verwelkomd door onze bartender Helder die al druk bezig is voor ons een alcoholische en non-alcoholische welkomstcocktail te bereiden. De Ketel One Citroen wodka mengt hij met sodawater en Gingerbier van Loopuyt en een beetje versgeperst limoensap. Beiden erg dorstlessend en deze cocktails doen verlangen naar een mooie zonnige dag op een terras.

Distillers Academy Bartender

Van Zwart Nazareth tot hip Distillers District

In de 19e eeuw was Schiedam het centrum van de jeneverindustrie. Een keerzijde hiervan was enorme vervuiling door de met steenkool gestookte branderijen. Schiedam werd toen ‘Zwart Nazareth’ genoemd. Een treffende omschrijving van de omstandigheden in die periode kunnen we vinden in het boek ‘De eeuw van mijn vader’ van auteur Geert Mak. Van roet gebladerd Zwart Nazareth naar hip en happening Distillers District! Hier leer je alles over distillaten. Het gaat hier niet alleen over  jenever, maar ook over verschillende gins (zo populair op dit moment), wodka’s, moutwijnen, likeuren, het distilleerproces en niet te vergeten het mixen en stirren van je eigen favoriete cocktail. Als expert verlaat je de molen!

“Verdiep je smakelijk en vermakelijk in de wereld van het gedistilleerd!”

Masterclass en Cocktail Experience

De Distillers Academy biedt 2 manieren aan om je kennis te verdiepen: meer diepgang met de masterclass en meer fun met de cocktail experience.

Masterclass

Vijf eeuwen kennis, innovatie en liefde voor het distilleren komen samen in een drie uur durende interactieve masterclass. De bartender en gastvrouw heten je welkom terwijl je geniet van een heerlijke Distillers Aademy Signature Cocktail. Beklim hierna de molentrappen en maak kennis met de theorie over technieken en smaken. Neem na het college plaats aan de bar. De Star-tender geeft een vakkundige show weg: beroemde Schiedamse jenevers, gins, wodka’s, moutwijnen en likeuren gaan in een perfecte mix. Met de juiste combinatie van ingrediënten (botanicals) en verhoudingen, het juiste glas, de ideale temperatuur en de ultieme garnering krijg je de Perfect Serve. Dan is het aan jou! Experimenteer terwijl je je eigen Perfect Serve samenstelt. De bartender geeft je tips & tricks over de dranken, botanicals en garnering. Na deze Masterclass verlaat je de Distillers Academy als expert en met een heus Distillers Academy Certificaat.

Distillers Academy distilleerprocesJPG (1)

Cocktail Experience

Kom je graag te weten hoe je de perfecte cocktail maakt? Ga dan voor de uitgebreide Cocktail Experience. Onder leiding van een gespecialiseerde Bartender ontpop je jezelf in een mum van tijd in een cocktail kenner en ontdek je de tips & tricks voor het bereiden van een smakelijke cocktail met Schiedams gedistilleerd. Leer de kneepjes van het vak. Maak kennis met technieken zoals shaken, stirren en builden. Bij de cocktails wordt tevens een bijpassend hapje geserveerd.

Distillers Academy bartender shake.JPG

Alcohol en botanicals

Bij deze perspreview* mochten we aanschuiven voor een gin proeverij. Als vinoloog weet ik als geen ander hoe leuk en leerzaam een proeverij kan zijn. Over gin wist ik nagenoeg niets maar nu kan ik het gesprek aangaan met de bartender en heel gericht een gin kiezen. Gin = alcohol + jenerverbes + botanicals. En botanicals zijn alles dat plantaardig en distilleerbaar is. Denk aan bloemen, zaden, wortels en kruiden. Hoofdbestanddeel van deze botanicals zijn altijd jeneverbessen die de gin die typische smaak geven.

Gin = alcohol + jenerverbes + botanicals

De gin proeverij

Als eerste proeven we de Loopuyt gin waar master distiller Jaco van der Leun uitleg bij geeft. De meest aanwezige botanical is lavendel. Daarnaast proef je hout van kiembast, sinaasappel, grapefruit, framboos, nootmuskaat, koriander, kardemom en gojibes. Eerst proeven we de gin puur en vervolgens met een beetje Loopuyt tonic.
Dan proeven we Bobby’s gin. Een leuk achtergrondverhaal is te lezen in een eerder artikel op deze website en op sdam.nl. Hoofd botanical is hier perzik met smaken als kruidnagel, kaneelstok en venkel. Deze gin combineert goed met Fever Tree Indian tonic.
Als laatste staat de Catz gin op de proeftafel. Traditie en vakmanschap staan voorop bij dit bedrijf. De botanical die eruit springt is vanille. Daarnaast Earl Grey, gember, bergamot, kaneel, anijs en citrus. Deze gin is lekker met San Pellegrino.

“Bij het puur proeven van deze gins valt het verschil in smaak heel erg op. Geen gin is hetzelfde. Het zijn door de distilleerder gemaakte recepturen. Het was een feestje!”

Drie cocktails met gin

Beneden in de molen weer terug bij bartender Helder laat hij ons de bereiding van drie cocktails zien en mogen we daarna zelf gaan shaken.

  • In de mix Catz gin met Fever Tree Indian tonic en garnering partje limoen.
  • Stirred de cocktail Grandson met Bobby’s gin, rode vermouth en een sinaasappel zeste.
  • Shaken de cocktail White Lady met Nolet’s Silver gin met suikerwater, citroensap, eiwit, elderflower likeur/triple sec en een citroen zeste.

Distillers Academy Nolets en siropenJPG

Met dank aan Annemiek Verhoef en Claudia Lansbergen van Stichting Promotie Schiedam, Jaco van der Leun van Loopuyt en Helder van Barrelproof. Het was een leuke en leerzame middag bij de Distillers Academy in Schiedam

Inschrijven masterclasses of cocktail experiences

De Distillers Academy is ontwikkeld door Stichting Promotie Schiedam in samenwerking met alle Schiedamse distilleerders; Bobby’s Dry Gin, Onder de Boompjes, Herman Jansen, Loopuyt, Koninklijke de Kuyper, Nolet Distillery en Catz Dry Gin. Meer informatie over de Distillers Academy en de data van de masterclasses en Cocktail Experiences: check hier de website van de Distillers Academy.

Meer over cocktails op Anne-Wies.NL? Klik hier! 

*Andrea de Leeuw was voor Anne-Wies.NL bij deze perspreview. Andrea is Registervinoloog® en in het bezit van de Sommelieroorkonde van de Wijnacademie Freelance beschikbaar voor wijnproeverijen, wijnadvies en als gastvrouw bij grote (wijn)evenementen. wijnstreken@ziggo.nl 06 22 23 62 08

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#andrea