Op een vrijdagmiddag verlaten wij de drukke randstad om aan te schuiven bij een ‘winemakersdiner’ in restaurant De Echoput in Hoog Soeren. Markus Molitor zal daar zijn prachtige wijnen uit de Moezel laten proeven waarbij het team van De Echoput de gerechten bereidt.

De Echoput, heerlijke kamers

We worden allervriendelijkst ontvangen en hebben direct een gevoel van thuiskomen. Na een lichte lunch betreden wij onze kamer en zijn blij verrast. Een ruime kamer met een groot bed en twee comfortabele fauteuils. De grote badkamer met aparte douche en ligbad, het toilet in een aparte ruimte, het grote balkon met uitzicht op de bossen….wij zijn blij en laten ons zakken in de fauteuils om wat te lezen en te werken. De regen buiten deert ons niet.

IMG_1746
Markus Molitor, een stukje geschiedenis 

Ik lees mij eerst nog wat in. Het huidige wijngoed van Markus Molitor, toen 7,5 ha groot, is in 1984 door Markus overgenomen van zijn ouders. Hij is de 12e generatie wijnmakers. Inmiddels is het bedrijf Markus Molitoer uitgegroeid tot 38 hectare, waarvan 4,5 ha in de Saar. Daarmee is het het grootste wijngoed in de Midden-Moezel. De aanplant bij Markus Molitor bestaat voor 95% uit Riesling, 3% uit Spätburgunder en slechts 2% uit Weissburgunder. (Overigens noemt Markus ’s avonds deze druiven steevast Pinot Blanc en Pinot Noir). Er worden bij Markus Molitor jaarlijks 200.000 – 300.000 flessen geproduceerd, naast ongeveer 20.000 flessen mousserende wijn: Sekt. De filosofie is duidelijk: respect en aandacht voor de natuur in de breedste zin des woords. In elke wijn moet dat terug te proeven zijn.

“Elke wijn moet de expressie zijn van het specifieke terroir” – Markus Molitor

Zo min mogelijk menselijk ingrijpen

Geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. De druiven worden bij Markus Molitor allemaal handgeplukt op het voor hen exact juiste tijdstip, wat inhoudt dat in elke wijngaard meerdere keren wordt geplukt. De gisting vindt spontaan plaats met gebruik van natuurlijke gisten. De temperatuur waarbij de fermentatie plaatsvindt wordt voortdurend gecontroleerd, een lange fermentatie is vaak het geval. Er wordt soms traditioneel gefilterd, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van onnatuurlijk stoffen. 50% Van de kelder bestaat uit eiken vaten. Per jaar en per wijn wordt bij Markus Molitor bekeken of en hoeveel tijd de wijn in deze of in RVS vaten doorbrengt. Dit alles leidt tot prachtige wijnen die wel 20-30 jaar kunnen rijpen. Wij zijn benieuwd!

Markus Molitor Peter Klosse bij Echoput

Markus Molitor Riesling Kabinett als aperitief 

Om 19 uur treffen wij in het restaurant Peter Klosse, die ons voorstelt aan de wijnmaker Markus Molitor en zijn charmante echtgenote. Als aperitief krijgen wij een glas 2008 Wehlener Sonnenuhr, Riesling Kabinett aangeboden. Nadat ook Anja Vondenhoff, docent ROC Aventus en de eerste Nederlandse Champagne Ambassadeur, en Charlotte van Zummeren, wijnjournalist, evenals de andere gasten van De Echoput zijn aangeschoven steekt Markus van wal. Hij kiest voor deze wijn in plaats van een mousserende als aperitief omdat wij nog veel wijn te proeven krijgen. De wijn is fris en heeft mooie, zachte zuren en, heel belangrijk, een zeer laag alcoholgehalte: slechts 7,5%. Het alcoholgehalte van bijvoorbeeld een sekt geeft, samen met de bubbels, vaak al een erg alcoholisch start van een diner. Er worden wat heerlijke amuses geserveerd en Markus vertelt verder. Hij begrijpt niet dat men graag zoveel alcohol in een wijn wil en weigert daaraan dus mee te werken. Hij is blij dat veel wijnmakers daar ook op terug komen. “Ik heb altijd tegen de stroom in gezwommen, nu zwemt men met mij mee”, zegt hij. En met een knipoog: “Tenminste…. degenen die het begrepen hebben…”

Wijn-spijs wordt spijs-wijn 

Peter Klosse neemt het woord en legt uit dat het gewoongoed is bij een wijn-spijs diner het menu samen te stellen en bij die gerechten een wijn uit te zoeken. In dit geval echter heeft Markus, op verzoek van Peter en zijn keukenbrigade onder leiding van chef Leendert Scholten, zijn wijnen opgestuurd en zijn na het proeven daarvan de gerechten samengesteld. Dat dit geen sinecure is weten wij. Wij zijn dan ook blij verrast…

Markus Molitor Riesling Spätlese en Auslese

Bij de rundertartaar uit de molen met ansjovismayonaise en rettich worden twee wijnen geserveerd. De 2009 Zeltinger Sonnenhuhr, Riesling Spätlese trocken naast de 2007 Zeltinger Sonnenuhr, Riesling Auslese ** trocken. Hoewel slechts 5,1 ha vertelt Markus dat zij van deze ‘Weinberg’ het grootste deel in bezit hebben. Deze ‘lage’ is uiterst steil met hellingen van wel 70°, en heeft een zeer stenige leisteenbodem. De stokken zijn vrijwel allemaal zeer oud: sommige wel 80-120 jaar! Dit alles leidt tot elegante, verfijnde wijnen met toch een grote complexiteit. De 2009 heeft een expressieve neus, met tropisch fruit, grapefruit, een beetje boenwas en een frisse afdronk. Waar de 2009 meer primair fruit heeft, laat de 2007 het terroir proeven. 2007 Is volgens Markus een top-jaar. Niet alleen door de weersomstandigheden, maar vooral een lange vegetatieperiode, wat erg belangrijk is voor de druiven omdat er dan o.a. meer mineralen worden opgenomen. Hoewel de 2007 door iedereen beter wordt gevonden bij het gerecht onstaat aan tafel het idee wat zout toe te voegen aan het gerecht waardoor de 2009 er ineens ook beter bij gaat.

Markus Molitor Echoput tartaar

Kreeft bij de Pinot Blanc van Markus Molitor

De volgende gang is twee keer kreeft: bloemkool en snijboonsap én chantarellen en kreeftenjus. Hierbij drinken wij Pinot Blanc. Een 2010 Wehlener Klosterberg* naast een 2007 Wehlener Klosterberg***. Omdat de Pinot Blanc altijd droog wordt gevinifieerd is er voor een sterrensysteem gekozen om de kwaliteit aan te geven waarbij 3 sterren de absolute top is. De druiven voor deze wijn worden altijd handgeplukt, meestal in meerdere gangen en soms geen trossen maar slechts druiven. Na het persen worden deze wijnen in hout gelagerd. Markus gebruikt 80% nieuw hout. Ter vergelijking: voor de 1-ster wijn wordt 40-50% nieuw hout gebruikt. Het oudere hout is 2-3 jaar. Markus koopt zijn vaten bij Tonnellerie de Mercurey. Met een knipoog vertelt hij dat de eigenaar ook aan andere tonnelleriën levert en ‘dus’ voor zijn eigen verkoop de beste vaten houdt. En die wil Markus. “Nicht ‘gut’, sonst ‘sehr gut'”. Voor minder gaat hij niet. De tonnen zijn vrijwel niet getoast en slechts heel licht verwarmd tijdens de productie. Zo blijft de wijn zichzelf. En dus eerlijk. Zoals eerder gezegd is 2007 top. 2010 Noemt Markus ‘animerend‘. Dat de 2007 het weer won van de 2010 bij de gerechtjes (met name bij het gerechtje met de cantarellen) geeft weer aan dat zijn wijnen winnen aan complexiteit bij het ouderen.

Twee keer Feinherb bij de kwartel

De volgende twee wijnen van Markus Molitor begeleiden de kwartel, groene asperges en saus van de organen: 2009 Wehlener Klosterberg, Riesling Spätlese feinherb en 2001 Zeltinger Sonnenuhr, Riesling Auslese** feinherb. Markus legt uit dat ‘Feinherb’ ‘halb-trocken‘ is: 15-25 gr natuurlijk restsuiker en daardoor een ideale maaltijdbegeleider. Doet het met name bij Aziatische gerechten geweldig. 2001 Is een absoluut ‘Spitzenjahrgang’ is met een enorme potentie. Zelf bracht Markus Molitor de 2001 pas in 2010 op de markt. Nogmaals betoogt hij, zoals wij zelf ook constateerden, dat gerijpte Riesling bij de maaltijd beter is dan jonge. Jonge Rieslings zijn vaak nog wat ‘rusteloos’. Zo ook deze 2009: nog een sprizig zoetje op de tong (wat overiges in de mond verdwenen is) en veel mineraliteit. De 2001 heeft bijna geen zoet meer, maar weer het allesomvattende woord ……. terroir. Prachtige wijn!

IMG_1734

De Riesling onder de rode wijnen

Dan even een uitstapje naar rood bij het gebraden runderstaartstuk met frisse zomergroenten. Naast elkaar proeven wij de Markus Molitor 2009 Brauneberger Mandelgraben*, Markus Molitor Pinot Noir en Markus Molitor 2007 Brauneberger Klostergarten**, Pinot Noir. Markus vertelt: 200-300 jaar geleden stond er in de Moezel veel pinot noir aangeplant. Toen echter eind 1800, begin 1900 Rieslings uit de Moezel een van de duurste wijnen van de wereld werden werd de aanplant van pinot noir in 1933 zelfs verboden! Dit verbod werd in 1987 weer opgeheven en toen plantte ook Markus weer de rode druivensoort aan. Het duurde echter tot eind jaren 90 voordat de wijn aan de door hem gewenste kwaliteit voldeed. Je proeft nu het terroir. De leistenen bodem. Markus geeft het voorbeeld van het potlood waar je vroeger op school op sabbelde. Die smaak herkennen wij allemaal. Beide Pinots vallen zeer in de smaak. Markus noemt ze ‘de Riesling onder de rode wijnen’. Dat zegt genoeg.

“Pinot Noir, de Riesling onder de rode wijnen” – Markus Molitor

Etwas Süsses zum Abschluss

En dan… het dessert. Bij de aardbei, crème van limoenblad en ijs van citroenglas wordt een glas Markus Molitor 2003 Ürziger Würzgarten, Riesling Spätlese geserveerd. 2003 Was in Europa een zeer heet jaar. Markus heeft dan ook veel moeite gehad zijn wijnen in dat jaar niet zo zwaar en log te maken. Maar het is Markus Molitor gelukt. In tegenstelling tot veel wijnmakers in het voorbeeld dat hij aanhaalt: Süd Tirol in Oostenrijk. Dat is een zeer warm gebied, maar zelfs dan nog zijn er wijnmakers die botrytisdruiven aan hun oogst toevoegen om de wijnen dikker en ‘complexer’ te maken.

IMG_1721

Markus Molitor wijnen zijn om te drinken

Markus Molitor noemt Robert Parker. Die ‘proeft’ wijnen en spuwt ze daarna uit. Dat geeft je een korte indruk van een wijn. Markus’ idee echter is dat een wijn is om te ‘drinken’. Dat kan moeilijk met al die zware, alcoholische ‘een-glas-wijnen’. Ook in de Moezel was 2003 een erg warm jaar. Dit, samen met de rode leisteen waarop de druiven voor deze wijn groeien, geeft de wijn een bijna gecarameliseerd karakter. Bij de aardbeien is hij top, bij de overige ingrediënten heeft hij het, door zijn zoetheid, wat lastiger.

Na een heerlijke koffie laat de echtgenote van Markus Molitor nog een tweetal flessen aanrukken voor de nadrink: “Dat kan namelijk, met wijnen laag-alcoholische wijnen zoals deze”.

Het was een mooie avond met Markus Molitor bij De Echoput! 

LINKS:

Klik hier voor nog een mooie wijn-spijs ervaring in De Echoput!

Ga hier naar de website van De Echoput

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!