Vandaag is het marktdag in Brad, een middelgrote stad in Hunedoara, Roemenië. Het is er druk als altijd. We zijn lekker vroeg, dus er zijn nog volop verse producten te koop. Naast heel veel plastic, handgemaakt houten tuingereedschap en kruidenierswaren is er groente. Veel groente. En bij elk ‘kraampje’ staan dezelfde groentes uitgestald. Wat wisselt is slechts de kwaliteit.

MarktBradGroentekraam Bramenjam

Eten met de seizoenen

Hier verkopen plaatselijke boertjes en boerinnen hun waar. Het is dan ook niet zo gek dat je hier eigenlijk vanzelf de groentes uit het seizoen eet. Hoewel ze hier en daar weliswaar uit de kas komen. In deze maand juli zien we vooral tomaten, paprika’s (vooral veel ‘witte’), augurkjes, aubergines (ook witte!), uien, tomaten, bloemkool, witte kool en hier en daar wat vers in het bos geplukte paddenstoelen. Ook verse en gedroogde kruiden en leuke oranje bloempjes zie ik vandaag. Ik koop ze om door de salade te doen, maar daar wordt hartelijk om gelachen: thee moet je ervan zetten, is de bedoeling.

MarktBradKruidenBloemen Bramenjam artikel

Kaas op de markt

Omdat we vroeg zijn hebben we ook nog een ruime keuze in de ‘kaashoek‘ van de markt. Hoewel die keuze marginaal lijkt: alle kazen zien er hetzelfde uit. Ze zijn allemaal van het type ‘feta’, maar dan over het algemeen een stuk zachter. Van structuur én smaak. We proeven hier en daar en merken dat er toch wel veel verschil zit tussen ‘lekker‘ en niet. We kopen een stukje jong en een groter stuk iets ouder. Echt droge oude kazen kent men hier niet. Of ze zijn van iets als Becel bij Lidl of Beemster bij Auchan in Deva, zo’n 50 kilometer verderop. Nee, wij kiezen de kaasjes bij onze lieve verkoopstertjes op de markt.

MarktBradKaasverkoopster

Bramenjam

Veel vers fruit is nog niet te koop, hoewel er voorzichtig wat pruimen en perziken uitgestald liggen. Nu zijn wij dol op fruit door onze yoghurt, dus we zijn blij als we uiteindelijk een dametje zien met in haar uitstalling, naast een paar takjes gedroogde kruiden, ook wat bramen en frambozen. We kopen bij haar de hele vooraard bramen op: zo’n 750 gram! Dat wordt bramenjam….

MarktBradBramen

 

Liever geen zakjes

In de kast in ons huisje in Leauț had ik een zakje ‘Dr.Oetker Gelfix Extra‘ zien liggen (onze buurvrouw gebruikt onze keuken als wij er niet zijn, en terecht), dus ik ga dat maar eens gebruiken. Nu is het wel leuk, zo’n zakje, maar ik beheers de Roemeense taal nog niet zo goed dat ik wijs word uit de gebruiksaanwijzing. Dus ik ‘doe maar wat’ en ik moet zeggen… niet zonder succes! Hier het recept, geniet ervan! Enne…. heb jij een goed jamrecept waar geen ‘Gelfix’ of ander ‘zakje’ voor nodig is dan hoor ik dat graag! Je kunt hem delen onzer dit bericht, of stuur me een mail. Dat vind ik leuk én lekker!

MarktBradGelfix

Bramenjam, het recept

Wat ik heb gebruikt:

 • 700 gram bramen
 • 300 gram suiker
 • 1/2 zakje Gelfix Extra Dr. Oetker
 • kookpan

Wat je gaat doen:

 • was de bramen goed en laat ze iets uitlekken
 • doe ze in de pan en laat even zachtjes opwarmen
 • meng de Gelfix Extra met twee eetlepels suiker en roer door de bramenmassa
 • breng al roerend aan de kook en laat het een paar minuten zachtjes pruttelen
 • voeg de rest van de suiker toe en roer weer goed door
 • laat 10-15 minuten doorpruttelen
 • vul in van te voren goed schoongemaakte jampotten (ik heb die hier niet, dus bij mij gaat de jam als hij iets is afgekoeld in plastic bakjes en dan ‘hup’, de koelkast in. En morgen in de yoghurt, nomnomnom…)

Geen enkel culinair nieuwtje, recept of wijn-spijs advies missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#vegetarischrecept