Een uitnodiging viel op de mat voor een lunch met de wijnen van Marimar Estate bij restaurant Coulisse * in Amsterdam. Marimar Torres, 4e generatie van de bekende Spaanse wijnmakersfamilie Torres, kwam over uit Sonoma County, Californië, naar Amsterdam om haar wijnen te laten proeven en de nieuwste ontwikkelingen op haar Estate toe te lichten. Caroline Cocheret schoof aan voor Anne-Wies.NL
Ik had het genoegen Marimar en haar wijnen 10 jaar geleden al eens te ontmoeten en het is bijzonder om te zien dat er in de loop der jaren veel is veranderd in de wijnproductie van Marimar Estate. Alvorens aan tafel te gaan wordt een video getoond en kunnen we alvast de wijnen proeven.
Van Spanje naar Californië
Marimar Torres is een bijzonder energieke dame, zeker gezien haar leeftijd: 79! Ze vertelt gepassioneerd over haar wijnbedrijf. Hoewel van Spaanse afkomst ‘boert’ ze sinds 1986 in Californië, in de Russian River Valley om precies te zijn. In eerste instantie werden alleen chardonnay en pinot noir aangeplant. Dat laatste was opmerkelijk, want in die tijd was pinot noir een niet erg gewaardeerde druif in deze regio. Ook opmerkelijk was dat er 2000 stokken per ha werden aangeplant, ongeveer vier keer zoveel als de toen gebruikelijke plantdichtheid. In 1989 werd de eerste Chardonnay geproduceerd en niet veel later, in 1992, de eerste Pinot Noir wijnen.
Maar het draait niet alleen meer om chardonnay en pinot noir. In 2010 werden de Spaanse variëteiten tempranillo en albarino aangeplant en in 2017 ook godello.
Marimar Estate, de proeverij
We proeven achtereenvolgens de Marimar Estate Albariño 2020, de Marimar Estate Godello 2021, de Acero Chardonnay Unoaked 2020, de La Masia Chardonnay 2021 en de La Masia Pinot Noir 2019. Alle druiven voor deze wijnen staan aangeplant in The Green Valley die, door de ligging nabij de oceaan met zeebries en mist, behoort tot de koelste delen van Russian River Valley.
De albarino druiven uit The Green Valley, hebben dus vergelijkbare omstandigheden met die in de oorspronkelijke habitat van albarino: Rias Baixas in Spanje. Het resulteert ook hier in een mooie Albariño-wijn met aroma’s van rijpe peer en abrikoos, een iets zilte smaak, mooie zuren en voldoende lengte.
De Godello biedt opmerkelijk veel complexiteit, in aanmerking nemend dat de stokken in pas 2017 zijn geplant. Dit is het tweede jaar dat deze wijn op de markt komt. Blijkbaar voelt ook deze Spaanse druif zich prima in Californië! Ik ruik steenfruit, honing en witte bloemen en ik proef veel body en structuur, witte peper. Hij is vol en rond met zachte zuren, maar heeft voldoende frisheid.
De Acero Chardonnay is volledig vergist en gerijpt op rvs. Pure chardonnay dus. Crispy, fruitig, delicaat en met mooie zuren.
De La Masia Chardonnay, is klassiek gemaakt; vergist en 9 maanden gerijpt in barriques, waarvan een derde deel nieuw. Prachtige, complexe wijn met tropisch fruit, toast en nootachtige aroma’s, vol en zacht in de smaak en – ondanks het hoge alcoholgehalte (14,5%) – een mooie balans en veel lengte.
La Masia Pinot Noir is vergist in rvs en rijpte vervolgens 11 maanden in Frans eiken, waarvan 36% nieuw. Mooie wijn, heel sappig en fruitig, zachte tannines en iets kruidig. Jong nog.
Wijn-spijs lunch
Marimar maakt er tijdens de lunch een sport van om bij elk gerecht te gaan zoeken naar de beste wijn en spijscombinatie. We beginnen met twee amuses en de Acero Chardonnay, een frisse tegenhanger bij de krokante en hartige hapjes. Het volgende gerechtje, een tartaar van inktvis met amandel en kamille is fris-romig en kruidig. Hierbij proeven we de Albarino en de Godello, maar ook de Chardonnay wordt nog eens bijgeschonken. De Godello sluit perfect aan bij het gerechtje en is voor mij de absolute winnaar. Marimar is het daar, gelukkig, helemaal mee eens.
De volgende gang bestaat uit zeeduivel met romige saffraansaus en pijnboompitten, met La Masia Chardonnay. Een mooie combinatie. Maar tot mijn verbazing combineert de Godello nog beter! Zo zie je maar weer hoe verrassend het combineren van wijn en spijs kan zijn.
We sluiten de lunch af met, voor mij, gelakte aubergine met pompen en savooiekool. De vleeseters krijgen een stukje filet van duif. Een hartig en kruidig gerechtje, waarbij de Pinot Noir heel mooi aansluit.
Over 10 jaar?
Zoals ik al zei ontmoette ik Marimar Torres 10 jaar geleden al eens. Zij maakte toen uitsluitend Chardonnay en Pinot Noir in een klassieke Bourgognestijl. Indrukwekkende wijnen. En dat zijn ze nog steeds, maar wel meer van deze tijd met minder nieuw hout en meer fraîcheur. Daarnaast laat Marimar met de aanplant van de Spaanse druiven en de mooie wijnen die daarvan worden gemaakt, zien dat ze nog steeds in ontwikkeling is. Wie weet ontmoet ik haar over tien jaar weer – ze zal dan 90 jaar zijn – en verrast ze me wederom met haar wijn! Of haar veelzijdige dochter Cristina Torres, sinds januari 2023 General Manager van de winery, die in de voetsporen van haar moeder treedt en waar Marimar maar wát trots op is!
NB: Marimar Torres was ook aanwezig bij de tweede nominatie Wijnvrouw van het Jaar 2024.
Daarover lees je hier meer.
Importeur: walravensax
Organisatie: PitchPr
Foto’s: @wesleyolland
(m.u.v. de foto van Marimar Torres (Caroline Cocheret) en de uitgelichte foto (Facebookpagina Marimar Estate).
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
*Registervinoloog® Caroline Cocheret de la Morinière is wijnadviseur, wijndocent en studeert voor Magister Vini. Zij organiseert wijnproeverijen en wijn-spijsworkshops (koken is ook haar grote liefde). Wijneducatienederland.nl. Lees hier alle artikelen van Caroline
#caroline
Geef een reactie