De ‘Margarita’ is wellicht een van de bekendste cocktails ter wereld. Er zijn inmiddels veel variaties op bedacht, ik deel vandaag een van de meest pure. Die vind ik het lekkerst. Het is een heerlijk fris en stijlvol aperitief op basis van Tequila, waarin veel te proeven is. Zout, zuur, bitter, zoet….. een ‘cocktail’ van smaken!
Tequila op sjiek
De basis vormt tequila, een Mexicaanse alcoholische drank die voornamelijk bestaat uit agavesap, meestal aangevuld met sap van suikerriet. Waarschijnlijk is de Margarita ontstaan om op een wat ‘sjiekere’ manier van tequila te kunnen genieten. Dat doet men namelijk wereldwijd als volgt. Je doet wat zout op de rug van je hand, likte dit op en slaat daarna een borrelglaasje tequila achterover om tot slot het sap van een partje limoen op te zuigen. Als je ziet wat de ingrediënten van de Margarita zijn snap je wat ik bedoel.
Dit heb je nodig voor de Margarita
- 30 ml tequila
- 30 ml triple sec (of Cointreau)
- 30 ml vers geperst limoensap
- 5 ml suikersiroop
- zout (voor de rand van je glas)
- limoenpartje
- ijsblokjes
- cocktailshaker
- theezeefje (of finestrainer, is speciaal zeefje voor cocktails)
- je glas: martini-glas
- garnering: schijfje limoen
Zo maak je de Margarita
- Bevochtig de rand van je glas met het partje limoen
- Doe het zout op een bord en doop de rand van je glas er voorzichtig in
- Doe de tequila samen met de triple sec, het limoensap, de suikersiroop en de ijsblokjes in je shaker en shake even goed door elkaar
- Giet de inhoud van de shaker door het zeefje (zodat het ijs achterblijft) in je glas. Doe dat heel voorzichtig zodat de zoutrand onbeschadigd blijft
- Garneer met het schijfje limoen
Variatie-tip: voeg aan het zoutrandje wat chilipeper toe en garneer met een schijfje Spaanse peper. Zo wordt je Margarita extra pittig!
Wat is lekker bij bij de Margarita
Iets knapperigs en hartigs. Denk bijvoorbeeld aan (Mexicaanse) taco-chips. Maar ook wat plakjes uitgebakken en daarna afgekoelde serranoham zijn er heerlijk bij, of pikante olijven. En natuurlijk bij de Mexicaanse salsa Pico de Gallo!
Cheers! Enjoy your Margarita!
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
Geef een reactie