Tijdens de jaarlijkse proeverij van wijnimporteur Poot Agenturen vindt een mooie masterclass plaats: ‘De Terroirs van Argentinië’. Top wijnmaker Daniel Pi zou de proeverij begeleiden, maar moest wegens gezondheidsreden verstek laten gaan. Zijn rechterhand, wijnmaker Germán Buk van Trapiche neemt echter vol verve de honneurs waar. We proeven 1 Brut, 2 Chardonnay’s en 8 Malbecs van verschillende terroirs.

Wijnland Argentinië

Maar eerst iets over Argentinië, een langgerecht land in het zuiden van Zuid-Amerika: ruim 3500 km van noord naar zuid. In het westen wordt Argentinië door het Andesgebergte gescheiden van buurland Chili en in het oosten grenst het aan de Atlantische Oceaan. Niet minder dan 217.750 ha in Argentinië is beplant met druivenstokken. Mendoza is het belangrijkste wijngebied waar 65% van de wijngaarden zich bevinden. Het klimaat is continentaal en droog, irrigatie is dus noodzakelijk. Het zuivere water komt van het Andesgebergte, dat Argentinië van noord naar zuid van Chili scheidt. Door de ‘global warming’ echter is men, net als in Zuid-Afrika en Australië, in Argentinië genoodzaakt om daarnaast water te putten uit ondergrondse bronnen.

Klimaat in Argentinië

Op een dia is te zien dat Argentinië volgens de Winkler index in klimaatzone 3-4-5 ligt. Vergelijk dat eens met Champagne (zone 1) en Bordeaux (zone 2). Dit is bepalend voor de keuzes van de aan te planten druivenrassen. Pinot Noir bijvoorbeeld heeft wel kans in zone 3-4-5 maar een Malbec in zone 1 zal nooit een succes worden. Niet alleen de Winkler index is van belang bij de keuze van de druivenrassen en wijngaarden. Ook de speciale weersomstandigheden spelen een belangrijke rol. Vanuit Chili komt over de oceaan een koele wind aanwaaien, het Andesgebergte vangt die koele wind op. Op de toppen van het Andesgebergte gaat het over in sneeuw en daarmee wordt voorzien in smeltwater voor Argentinië, waar vaak juist een warme, hete wind waait, de Zonda.

Trapiche Bemberg Argentinie klimaat Winkler

Bemberg Estate Wines

Dan over de wijnen. Bemberg Estate Wines is een nieuw project is van Groupo Peñaflor, een familiebedrijf dat, naast Trapiche in Mendoza, onder meer eigenaar is van Finca las Moras in San Juan, El Esteco in Cafayete en Suter in San Rafael. Geen kleine jongen dus. Daniel Pi is ‘chief winemaker’ van alle estates, Germán zelf werkt voornamelijk op Trapiche. In 2010 start de familie Bemberg een nieuw project om een eigen ‘family-brand’ te ontwikkelen. Daarvoor worden uitsluitend druiven gebruikt van slechts 20 van de 3.200 ha wijngaarden van Groupe Peñaflor die zich van noord naar zuid verspreid over Argentinië bevinden. Alleen de beste druiven van de beste terroirs komen voor de ‘family-brand’ in aanmerking. Elke wijn moet de expressie van het specifieke terroir tonen.

Bemberg Estates met wijnglazen

“La Linterna is an imaginary journey from north to south that travels the extensive route of the best Argentine wines and reveals the greatest expression of each microclimate”

Chardonnay Trapiche

Wij zijn benieuwd, maar, na een verfrissend glas Trapiche Brut proeven we eerst twee Chardonnay’s van Trapiche. De eerste is de Trapiche Perfiles Chardonnay Clacareo 2016. De serie ‘Perfiles’ verwijst naar de ‘profilen’ van de verschillende bodemsoorten, de diverse terroirs. Deze bijvoorbeeld is van een kalkrijke, zanderige bodem. De wijn rijpte 3 maanden ‘sur lie‘ met een ‘pumping over’ elke 15 dagen. “Batonnage is in een vat van 60 hl niet mogelijk” lacht onze wijnmaker. Hij is romig, iets boterig maar tegelijk ook heel fris, flinty. Fris met een mooie zuurgraad.
De tweede Chardonnay is de Trapiche Terroir Series Single Vineyard Chardonnay – Finca Las Piedras 2017. Deze wijn komt van dezelfde helling, maar op een plek waar de bodem veel steniger is. De druiven worden in verschillende stadia van rijpheid geplukt en apart gevinifieerd en opgevoed. Zo ziet een deel slechts roestvrijstaal, een ander deel eikenhout en weer een ander deel betonnen ‘eggs’. De blend wordt pas bepaald nadat elke op zichzelf staande wijn er klaar voor is. Ook in deze chardonnay een botertje, licht bloemig, rond, vol kruidig, iets groene paprika, mooi geïntegreerd hout. Verfijnd.

“We willen verschillende stijlen Chardonnay maken. De een zoals Chablis, dat Winkler 1-2 heeft, een andere als een Chardonnay uit de USA, met Winkler 4-5 en ‘lots of new oak” – Germán Buk

Trapiche Malbec Terroir Series Single Vineyard

De volgende flight bestaat uit 4 Malbecs van Trapiche. De eerste is er een uit de Perfiles serie, de Perfiles Textura Fina 2016. Donker fruit, bramen, sappig, tikje tabak en rokerig, fris. Frisse fruitrijke afdronk. De volgende 3 Malbecs komen van verschillende Finca’s, alle drie uit 2015 en uit de Terroir Series Single Vineyard Malbec: Finca Orellana de Escobar, Finca Coletto en Finca Ambrosia. Echt leuk om die drie naast elkaar te proeven. Alle drie zijn ze sappig met veel donker fruit, maar de eerste vooral een ‘rustiek’ karakter vertoont, komt de tweede eleganter over en de derde heel groen- kruidig.

Trapiche terroirs dia met wijnglazen

Malbec La Linterna #plot

En dan… Bemberg. De Bemberg wijnen komen, zoals al genoemd, van de beste terroirs. Op de etiketten prijken de namen van de Finca’s én de specifieke delen van de wijngaarden waar de druiven vandaan komen, de #plots. Wij proeven Malbecs van de vintage 2013 van Finca El Milagro plot #15 La Consulta, Finca El Tomillo plot #5 Gualtallary, Finca La Yesca plot #13 Pedernal Valley en Finca Los Chañares, plot 73 Chañar Punco. De eerste wijngaard ligt op 1100 meter hoogte, de tweede op 1250, de derde op 1350 en de vierde tot slot op niet minder dan 2000 meter en is daarmee de hoogst gelegen wijngaard van het bedrijf. Alle drie deze wijnen werden op dezelfde manier gevinifieerd en opgevoed. De verschillen zijn dus veroorzaakt door het ’terroir’ waarin de druiven groeiden. De eerste is sappig, met fris donker fruit en een tikje hout. Nummer twee heeft hetzelfde karakter al  zijn voorganger, maar is net iets lichter van stijl en heeft iets medicinaals en een tikje rokerigheid. De derde heeft weer wat meer fruit en frisheid in neus en mond. De laatste is weer heel anders: zoet rood fruit in neus en mond, finesse en fruit, een gulle wijn!

Bemberg La Linterna en AW en wijnmaker German Buk

Pionero 

Na afloop vertelt wijnmaker Germán Buke nog even over de Pionero van Finca EL Tomillo Gualtallary. Die hebben we niet geproefd. Helaas, want ik ben er wel heel benieuwd naar! Een wijn  van voornamelijk malbec, aangevuld met cabernet sauvignon en franc, uitsluitend van druivenstokken van massal selection. Slechts iets meer dan 3.000 flessen zijn hiervan geproduceerd.

Het was een mooie proeverij! En die Pionero…. ik ga ernaar op zoek!

🍇🍷🍽Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#malbec