Malbec World Day wordt elk jaar gevierd op 17 april. Het is een internationale dag ter ere van de Malbec-druif en de wijnen die ervan worden gemaakt. Vooral de Malbecs uit Argentinië, het land waar de druif wereldberoemd is geworden, staan in de spotlight.

Wat is Malbec?

Malbec is een blauwe druif en de naam van de wijn die ervan wordt gemaakt. Oorspronkelijk komt de druif uit Frankrijk, uit Cahors. Hij staat, onder de naam cot, in Frankrijk ook aangeplant in de Loire. Wereldwijd is malbec te vinden in andere landen zoals onder meer Chili, de VS, Zuid-Afrika en Australië. Echter 75% van de wereldwijde Malbec-productie komt uit Argentinië! Daarmee is de druif het nationale symbool van de Argentijnse wijnindustrie, waar hij te vinden is in bijna alle wijnbouwprovincies van het land. Ruim 85% van de malbec-productie komt echter uit Mendoza, waarmee het veruit de belangrijkste provincie is wat betreft deze druivensoort. De druif werd in Argentinië voor het eerst in het midden van de 19e eeuw in de geïntroduceerd toen de Franse landbouwkundige Michel Pouget stekken van druivenranken uit Frankrijk naar Argentinië bracht.

Malbec druif en wijn

In Argentinië is Malbec uitgegroeid tot een druif die krachtige, fruitige, diepgekleurde rode wijnen oplevert, vaak met tonen van pruimen, bramen, viooltjes, chocolade en een vleugje kruiden. Hoewel de stijl aanvankelijk die van een krachtpatser was, met stoere tannines en een flinke dosis hout, zijn er tegenwoordig veel Malbecs op de markt in een elegantere stijl. Er wordt malbec aangeplant in verschillende terroirs, waardoor er een grotere diversiteit aan Malbec-wijnen te vinden is. Wijnmakers zoeken het ook vaak hoger op, waar het koeler is. Voor een goede fotosyntese is een temperatuur boven de 35 graden funest. In de hoger gelegen wijngaarden ontwikkelen de druiven een dikkere schil en bevatten daardoor meer polyfenolen en dus meer kleurstoffen, tannines en aroma’s.  Hier komt de temperatuur nooit boven de 32 graden. De koele nachten zorgen bovendien voor een perfecte zuurgraad.

Waarom Malbec World Day op 17 april?

Op 17 april 1853 werd, met de steun van de gouverneur van Mendoza, Pedro Pascual Segura, een project ingediend bij de provinciale wetgevende macht. Doel: de oprichting van een nationale wijnbouwschool. Dit project werd op 6 september van datzelfde jaar door het Huis van Afgevaardigden goedgekeurd. In 2011 riep de organisatie  Wines of Argentina de Malbec World Day in het leven. Over de hele wereld, maar vooral in Argentinië, worden er op die dag proeverijen, diners, masterclasses, festivals en online events georganiseerd die draaien om Malbec.

Enkele Malbec producenten, waarvan sommige bezocht tijdens een wijnstudiereis in 2015. Klik op de namen voor de verslagen. 

Anne-Wies Malbec Argentinië

Interessante ontmoetingen met Argentijnse wijnmakers. Vlnr. Wijnmaakster, arts en schrijfster Laura Catena tijdens een proeverij in Amsterdam, wijnmaker en onderzoeker bij Bodegas Salentein José Pepe Galante en wijnmaker en eigenaar Zuccardi winery José Zuccardi. De laatste 2 ontmoetingen waren tijdens een boeiende wijnstudiereis in 2015.

Wat is lekker bij Argentijnse Malbec?

Met gegrild rood vlees zit je altijd goed. Argentijnse Malbec + Argentijnse asado (Argentijnse BBQ) = een match made in heaven. Denk aan entrecôte, ribeye of een sappige hamburger. De zachte tannines van Malbec en zijn fruitige, rokerige karakter passen perfect bij vlees van de grill. Natuurlijk maak je er zelf je chimichurri bij. Ook bij je pizza of een pasta met chorizo of gerookte ham is een Malbec een goed idee. En de kaas? Kies een oudere versie van Manchego, Goudse boerenkaas of een blauwader. Een jonge, sappig Malbec is ook heerlijk bij Mexicaanse gerechten met een pittige salsa. Zelf als dessertwijn kan een Malbec geschonken worden. Kies dan voor een Malbec met een tikje eiken/cacao in de smaak bij desserts met chocolade.

Bronnen en meer info over Malbec:

www.malbecworldday.com

www.winesofargentina.org