Lambrusco! Is dat niet dat rode mousserende supermarktdrankje dat je in de jaren 70-80 kocht voor je tiener- en studentenfeestjes? Lekker zoet, makkelijk en goedkoop? Dat kan ook anders. Eerst maar eens proeven. 

Wat is Lambrusco

Lambrusco is zowel de naam van de wijn als het druivenras waarvan hij is gemaakt. Er zijn ‘stille’ Lambrusco’s, maar meer bekend zijn de mousserende. Die laatste kunnen volgens verschillende methodes gemaakt worden. De meesten krijgen hun bubbels door de méthode Charmat (2e gisting in tank), sommigen door de méthode traditionell (tweede gisting in de fles).  Zo vind je Lambrusco’s frizzante of spumante. Een frizzante heeft minder krachtige bubbels dan een Lambrusco spumante.

Medici Ermete, Reggiano

De wijnen die ik proefde zijn allemaal van “Medici Ermete” uit Reggiano in de regio Emilio Romagna. Nadat eind negentiende eeuw Remigio Ermete zijn wijnkelder opzette staat nu de vierde generatie aan het roer. Inmiddels zijn er veel veranderingen in het familiebedrijf doorgevoerd met als enige doel: een prachtige Lambrusco maken! De wijnstokken worden dichter op elkaar geplant, de druiven worden zorgvuldig geselecteerd, in de kelder is geïnvesteerd in de nieuwste vinificatiemachines en, wellicht het belangrijkst, er wordt gewerkt met alle aandacht voor de natuur en het milieu.

Emilio Romagna

Emilio Romagna is, naast Lambrusco,  bekend om zijn rijke pasta’s, heerlijke parmaham, culatello, salami’s, parmesan reggianokaas en de enige echte balsamico di Modena. De keuken is betrekkelijk eenvoudig, boers, met vooral eerlijke smaken en ingrediënten maar ook rijk en vet. Met name door dat laatste past een frisse, gekoelde Lambrusco prima met de gerechten van die streek.
Spaghetti Bolognese Pixabay

Lambrusco, de proeverij

De eerste wijn die ik proef, “Frizzantino Dolce”, is makkelijk en zoetig. Mwah, is mijn reactie.
Maar bij het proeven van de tweede wijn, “Reggiano Lambrusco DOC” veer ik op: die is lekker! Gemaakt van de druiven lambrusco salamino en lambrusco marani. “Rosso dolce” staat er op het etiket, dus ietwat zoet, maar hij heeft lekker frisse zuren waardoor hij levendig en prettig overkomt. Met een alcoholgehalte van slechts 8,5% is hij lekker dorstlessend en goed doordrinkbaar. Om van te genieten op vele momenten van de dag: goed gekoeld als aperitief, bij antipasta of lichte pastagerechten, bij een dessert van vers fruit, ijs, of, spannender: een mooi stukje parmesan reggiano! We nemen de proef op de som en wat blijkt: een ideale combinatie!

De Lambrusco topcuvees

Tot slot twee top-Lambrusco’s. De Querciolo Reggiano Lambrusco DOC Sec is, zoals de naam al doet vermoeden, droger. Met lekker veel rood fruit en zachte tannines verrast ook deze wijn. Net als de voorgaande Lambrusco is hij gemaakt van lambrusco salamino en lambrusco marani en breed inzetbaar, maar op zijn best bij antipasta en pastagerechten met een wat rijkere saus.
De laatste, de Concerto” Reggiano Lambrusco DOC, gemaakt van 100% lambrusco salamino van het eigen domein, is fantastisch! Niet voor niets won Medici al vele prijzen met deze wijn. Dit jaar nog zilver op het Concours Mondial de Bruxelles. Donkerrood van kleur, bijna paars. Naast rood veel donker fruit in deze wijn die een alcoholgehalte heeft van 11,5%. De smaak blijft lang hangen en de wijn heeft een heerlijk frisse afdronk. Bij culatello, parmaham, rijke romige pastasauzen, gegrild vlees: wow! Wij gaan het allemaal proberen!

LAMBRUSCO wordt weer hip?
Als het aan mij ligt zeker wel!

Ga hier naar de website van Medici Ermete
Importeur in Nederland: PuntoItalia

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!