Een bijzonder avond met champagne Bollinger bij Mainport Rotterdam. “Waarom zou je alleen in het weekend leuke dingen doen?” vraagt een heer naast mij zich vertwijfeld af. Als daarna een dame op de vraag wanneer we voor het laatst champagne hebben gedronken fluisterend antwoordt: “gisterenavond nog”  is de toon gezet. We zijn hier in Mainport Rotterdam met liefhebbers onder elkaar.

Bollinger 007 bij Mainport Rotterdam affiche

Desighotel Mainport Rotterdam 

We zijn in het gloednieuwe 5-sterren designhotel Mainport Rotterdam aan de Leuvehaven in Rotterdam. In samenwerking met Wijn Verlinden heeft Mainport Rotterdam deze avond een speciaal 007-arrangement samengesteld: een proeverij van champagnes van het prestigieuze champagnehuis Bollinger begeleid door mooie amuseshapjes uit de keuken van Mainport Rotterdam. Het is geen toeval dat deze proeverij in Rotterdam plaatsvindt. In de Kunsthal is de tentoonstelling “Designing 007, 50 years of Bond Style” te zien en laat nou Bollinger de favoriete champagne zijn van James Bond! In alle Bond-films drinkt hij die, het liefst met een mooie dame aan zijn zijde. Een goede reclame voor een mooie champagne! En die is voor Bollinger gratis, vernemen wij later van Bastien Mariani, Export Area Manager van Bollinger. De enige wens van de crew is een koelkastje met wat flessen Bollinger op de set. Heineken zal jaloers zijn!

De entree van het Mainport Rotterdam designhotel.

De entree van het Mainport Rotterdam designhotel.

Mainport Rotterdam De sfeervolle lounge met uitzicht op de Leuvehaven.

Mainport Rotterdam: de sfeervolle lounge met uitzicht op de Leuvehaven.

Champagne ontvangst bij Mainport Rotterdam

We worden door Lous en Linda van Mainport Rotterdam en Daan Schmidt van Wijn Verlinden* verwelkomd met een glas Bollinger Special Cuvée uit magnum. De wijn is een blend van 60% pinot noir, 25% chardonnay en 15% meunier. Daarbij worden door de keuken van Mainport Rotterdam een rouleau van kip, pistachenoten en een creme van vijgen geserveerd gevolgd door een coquille met een kruidendressing en groene asperges.

Mainport hotel de gastvrouwen en Daan Schmidt

v.l.n.r.: Daan Schmidt, Linda van den Berg, salesmanager en Lous van Prooijen, marketing & communications executive bij Mainport Rotterdam

007 en Bollinger: vrienden voor het leven

Daan stelt Bastien Mariani voor die het woord overneemt en ons in het kort wat vertelt over de geschiedenis van Champagne Bollinger en het bedrijf. Bollinger is een bekende, doch kleine speler op de champagne-markt: slechts 1% is hun aandeel. Hij noemt de belangrijkste kenmerken:

  • Bollinger werkt met 60% duiven van eigen wijngaarden. Dat is veel in de Champagne, waar het gebruikelijk is druiven in te kopen van gecontracteerde druiventelers.
  • Pinot noir is de dominante druif.
  • Het is het enige huis dat al zijn reserve-wijnen bewaart in magnums.
  • De eerste fermentatie vindt plaats in houten vaten. Niet om er een houtsmaak aan te krijgen, maar een langer rijpingspotentieel.
  • De jongste wijn, de Special Cuvée, heeft altijd minimaal 3 jaar gerijpt, de Vintage champagnes minimaal 8-12 jaar!
  • En last but no least: er is met James Bond, zoals gezegd, geen relatie als ‘paying partners’ maar ‘friendship’.

Bollinger Rosé Champagne bij Mainport Rotterdam

De volgende champagne die wij geserveerd krijgen bij Mainport Rotterdam wordt eveneens geschonken uit magnum. De Bollinger Rose is gemaakt van 62% pinot noir, 24% chardonnay en 14% Meunier. Met een non-vintage rose maken heeft Bollinger lang gewacht, maar door de vraag is het er 6 jaar geleden toch van gekomen. Een blanc de blanc zou ook leuk zijn, maar door de grote aanplant van pinot noir is dat voor Bollinger niet voor de hand liggend. Hierbij wordt door Mainport Rotterdam een hapje geserveerd met krab en mango. Een lekkere combinatie met de fruitrijke, frisse champagne.

Elegante rosé uit een stoere magnumfles geschonken bij Mainport Rotterdam

Elegante rosé uit een stoere magnumfles geschonken.

De grote jaren van Bollinger 

Dan zijn bij Mainport Rotterdam de Grandes Anées aan de beurt. Deze prestige-champagnes worden slechts in kleine hoeveelheden gemaakt in uitzonderlijk goede jaren. Als eerste proeven we, wederom uit magnum,La Grande Annee Rose 2004, door Mainport Rotterdam gecombineerd met een oestertje. Deze champagne van 68% pinot noir en 32% chardonnay heeft als datum van degorgement (het verwijderen van de bezinksels uit de hals van de fles) 19 september 2013. Hij heeft dus bijna 10 jaar gerijpt in de kilometerslange ondergrondse tunnels van Bollinger! Zalmkleurig, een verfijnde neus met rood fruit, kersen, brioche. Een feestje!

Bollinger rosé 2004     IMG_8407

Bollinger La Grande Année 2000

De tweede is de La Grande Année 2000 uit magnum. Deze champagne van 66% pinot noir en 34% chardonnay heeft als datum van degorgement oktober 2008. Bastien roemt deze champagne om zijn complexiteit. Steenfruit, toast, noten.. je kunt hieraan blijven snuffelen. Bij deze fantastische champagne serveert de brigade van Mainport Rotterdam een amuse van eendenlever met truffelmayonnaise. Ik ben blij. En niet alleen ik.

IMG_6298     IMG_6299

De favoriete Bollinger van 007 

Tot slot op deze fantastische avond bij Mainport Rotterdam een collectors item: de R.D. 1999 van 60% pinot noir en 40% chardonnay, degorgement september 2013. R.D. staat voor Récemment Dégorgé en is een ‘Grande Année’ die extra lang in de kelders heeft gerijpt. Dit is de aller-aller-allerlaatste fles die de importeur in huis had, verzekert Daan ons. Nu is de R.D. 2002 in de verkoop. En, zo vertrouwt Bastien ons toe, die 2002 is nog beter dan de 1999 waar we nu al zo van genieten! Dus voor de liefhebbers: sla je slag, want voor je het weet is ook die uitverkocht!

Bollinger RD 1999 Anne-Wies van Oosten

Van de laatste R.D. 1999 mogen wij hier in Mainport Rotterdam genieten!

Nieuw model fles Special Cuvée Champagne

We praten nog wat na. Onlangs is het model van de fles van de Special Cuvée veranderd. In plaats van een ‘normale’ champagnefles is gekozen voor een model als een magnum. De hals is smaller waardoor er minder kans is op oxidatie. Dat lijkt ons en goede gedachte, daar proosten wij op!

Mainport Rotterdam: Links de normale champagnefles, rechts de nieuwe met de smallere hals.

Links de normale champagnefles, rechts de nieuwe met de smallere hals.

Het was een mooie avond met heerlijke champagnes en gerechtjes in een trendy Mainport Rotterdam!

*Wijn Verlinden heet inmiddels Verbunt Verlinden

Champagne Bollinger

Mainport Hotel

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

#Champagne