Onlangs maakte ik kennis met het Italiaanse wijnhuis MADREVITE. Samen met wijnmaker/eigenaar Nicola Chiucchiurlotto proefde ik online enkele van zijn wijnen en maakte daarbij onder meer kennis met het voor mij nieuwe, maar al lang in Umbrië voorkomende druivenras Gamay del Trasimeno.

Nicola is de tweede generatie wijnmakers van dit wijndomein dat ligt in Cimbano, gemeente Castiglione del Lago, in Umbrië, tegen de grens met Toscane. De DOC hier is ‘Colli del Trasimeno‘. Nicola’s grootvader kocht het bedrijf na WOII, maar verkocht zijn druiven aan de plaatselijks coöperatie. Een nieuw tijdperk brak aan toen Nicola in 2003 zelf wijn ging produceren onder den naam MADREVITE.

Madrevite _ press release Nicola wijnmaker druiven in vat

MADREVITE

De “madrevite” is een werktuig dat in het verleden door Umbrische wijnmakers werd gebruikt om de vaten vol wijn vast te zetten. Nicola Chiucchiurlotto, de oprichter van het landgoed MADREVITE, koos deze naam voor zijn wijndomein om een ​​link te leggen tussen verleden en tradities, gecombineerd met moderne landbouw- en wijnbereidingstechnieken, die de essentie van zijn wijnproductie vormen.

LOGO-MADREVITE

Vandaag de dag beslaat MADREVITE 60 hectare op drie beboste heuvels. Hiervan zijn 11 ha beplant met wijnstokken, 5 ha bestaan uit olijfgaarden en de rest is bos- en bouwland. De wijngaarden van MADREVITE zijn gemiddeld 20 jaar oud en bevinden zich op hoogtes variërend van 280 tot 350 meter boven de zeespiegel. Met de steun van wijnmaker Emiliano Falsini en agronoom Stefano Dini produceert Nicola ongeveer 35.000 flessen wijn per jaar.

Madrevite _ press release wijngaarden

Trasimeno’s microklimaat

In de heuvels die het Umbrische meer van Trasimeno en het Toscaanse meer van Chiusi omvatten heerst een microklimaat dat wijnbouw uitermate geschikt maakt. De winters zijn zacht, de zomers warm en winderig, wat zorgt dat schimmelziektes worden voorkomen. Temperatuurschommelingen tussen dag en nacht zorgen voor frisheid van de wijn. De bodem bestaat voor een belangrijk deel uit vulkanisch materiaal, wat de wijnen een flinty mineraliteit geeft. De klei-achtige bodems (zand- en klei vermengd met kiezel) geeft rijkdom en lengte aan de wijnen.

Nicola werkt biologisch, wat vanaf de oogst van 2022 op het label wordt vermeld. “Mijn grootvader is 92 geworden met het eten en drinken van dit land, dus je kunt nagaan dat dit zuivere producten zijn, ook zonder biologisch keurmerk”, laat Nicola ons lachend weten.

Gamay del Trasimeno

Gamay del Trasimeno is het belangrijkste druivenras in deze regio. Nicola heeft er 3 hectare van. Bij Gamay denk je snel aan de Beaujolais, maar daar heeft Gamay del Trasimeno niets mee te maken. Uit DNA onderzoek blijkt het dezelfde druif te zijn als de Cannonau de Sardinië, onderdeel van de grote familie die Grenache heet. Meer over Gamay de Trasimeno vind je op www.gamaydeltrasimeno.com. Naast de Gramay del Trasimeno vind je in de wijngaarden van Madrevite de rode druivenrassen Sangiovese, Montepulciano en Syrah. De witte zijn Trebbiano Spoletino and Grechetto.
De belangrijkste kenmerken van een wijn van Gamay del Trasimeno zijn de elegante stijl met zwarte en rode kersen en de altijd zachte tannines.  “We produce a wine for pleasure, the pleasure and happiness are important. Vervet style, balanced, for every day, a family dinner, an aperitif”, aldus de wijnmaker.

MADREVITE, de wijnen

Op advies van Nicola proeven we eerst de rosé, dan de twee rode wijnen, dan de pet nat en tot slot de witte.

MADREVITE de wijnen

La BISTETICA 2020, Umbria IGP Rosato

Nicola wilde een ongewone naam voor deze rosé van een ongewone druif: de Gamay del Trasimeno. Geïnspireerd door een voorstelling van een door het land trekkend theatergezelschap gaf hij de rosé de naam La Bisbetica, naar het theaterstuk van William Shakespeare ‘La Bisbetica Domana. De handgeplukte druiven ondergingen 6-8 uur koude schilinweking, waarna een zachte persing volgde. Na 4 maanden rijping in vaten van roestvrijstaal en cement en 3 maanden in de fles werd de rosé op de markt gebracht. “Deze rosé is mijn zoon” verklaart Nicola liefdevol.
De kleur is bleekroze. In de neus een medium intensiteit met aardbei, framboos, rode appel en kersenfruit. In de mond is hij droog, met ook hier het rode fruit, naast het frisse bittertje van rode grapefruit.

OPRA 2020, Trasimeno DOC

Ook deze wijn is van 100% Gamay del Trasimeno, handgeplukt. Na een schilinweking van een dag volgde een langzame fermentatie (spontane vergisting, dus door de gisten die van nature op de schil aanwezig zijn) en een rijping van 10 maanden in vaten van cement. Na 3 maanden in de fles is de wijn de verkoop in gegaan. Van de Opra maakt Nicola 4.000-5.000 flessen per jaar. Deze jaargang slechts 3.600.
De kleur is niet intens (licht robijnrood) wat typerend is voor dit druivenras. Fruitrijke, kruidige neus met donkere kersen en rood fruit. In de mond komt dat terug. Ronde, zachte tannines en een spicy finish met vers donker fruit.

C’OSA 2018, Trasimeno DOC Riserva

C’Osa wil zoveel zeggen als ‘wie durft’: wie durft een Gamay del Trasimeno op deze wijze te produceren, zo ‘straight to the fruit‘. Nicola wil zo sustainable mogelijk werken, van de wijngaard tot de fles. Dat neemt risico’s met zich mee en veel werk gedurende het gehele productieproces. De C’Osa is eveneens gemaakt van 100% Gamay del Trasimeno, maar die wordt later geoogst. Daardoor is de wijn complexer dan de Opra en heeft iets minder acidity. Een spontane fermentatie zonder het gebruik van toegevoegde gisten varieert naargelang het seizoen met 20% hele trossen. De wijn rijpte 6 maanden in vaten van cement gevolgd door 12 maanden in deels grote eikenhouten vaten (10h) en cement en tot slot 6 maanden in de fles. Van deze wijn zijn slechts 2.000 flessen gemaakt.
De kleur is robijnrood met iets meer intensiteit dan de OPRA. In de neus, ook iets intenser dan de OPRA, donker en rood fruit (bessen, aardbeien, kersen) naast wat florale tonen en een frisse kruidigheid. In de mond een medium intensiteit met rijpe, zachte tannines. Ook hier het donkere en rode verse fruit, zwarte kersen, aardbeien, cassis. Complex en krachtig, maar blijft heel fris, ook in de afdronk.

FUTURA 2020 Pet Nat, Vino Spumante di Qualità Brut Nature

Deze wijn is gemaakt volgens de ‘methode ancestrale‘. Daarbij vindt de tweede gisting, net als bij champagne, in de fles plaats, maar er wordt geen extra gist (noch suiker) toegevoegd. Om de gisting opnieuw op gang te brengen voegt Nicole sap toe van de oogst van de Il REMINDRE (de wijn die we hierna proeven) dat hij apart heeft gehouden en ingevroren bewaard. In september wordt die wijn geproduceerd waarvan Nicole 300-400 liter apart houdt. In februari, als de eerste fermentatie voor de FUTURA achter de rug is, wordt het sap ontdooid en bij de wijn in de fles gedaan. In de lente vindt dan in de fles, door de warmte, een spontane tweede vergisting plaats die zorgt voor de mousse. Na minimaal 6 maanden wordt de wijn in de markt gezet.
De kleur van de FUTURA is bleekgeel. In de neus wit fruit, peer, appel, citroen en een hint van gist (brooddeeg). In de mond een fijne, elegante mousse en tonen van citroen, brooddeeg, groene appel en grapefruit. Lange, fruitrijke en verfrissende afrdronk.

Il REMINORE 2020, Umbria IGP Bianco

Il Reminore betekent zoiets als ‘kleine koning’. Deze wijn is gemaakt van het druivenras Trebbiano Spoletino, een authentiek druivenras uit Umbrië. Hij gedraagt zich, volgend de wijnmaker, anders dan andere Trebbiano’s. De oogst is pas in oktober en hij is goed resistent tegen ziektes. Dat laatste maakt hem uitstekend geschikt voor de biologische wijnbouw, want spuiten is vrijwel niet nodig. Wijnen van deze druif zijn niet aromatisch maar hebben een ‘flinty’ mineraliteit en soms tropisch fruit. “Wild and authentic”, noemt Alessandra van Studio Cru, het organiserende persbureau, hem. We gaan proeven.
Licht stro-geel van kleur met in de neus een medium intensiteit en veel primair fruit: peer, meloen, gele appel, citroen en een frisse mineraliteit. In de mond steenfruit, perzik, mineraliteit (natte steen), grapefruit, groene appel. Lange, frisse, flinty afdronk.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Booking.com