Als je madeirawijn zegt, dan kennen veel mensen deze wijn van de sauzen waarin het is verwerkt. Of van de soep waar het doorheen gaat. Zonde! Want madeirawijn is zo veel meer dan een smaakmaker. En dat bewijst Jeroen Bronkhorst met zijn boek Madeira Wine Today. Op 25 november was de boekpresentatie en Silvia Natalia* was erbij voor ANNE-WIES.NL

Madeira Wine Today is een uitgebreid naslagwerk dat van begin tot einde boeit. Vol met historische feiten en verhalen. Over het (ontstaan van het) eiland zelf, het terroir en de mensen die er wonen. En ook over de druiven die er groeien, de wijnmakers en de wijnen die zij maken.  Op 25 november werd het eerste exemplaar van Madeira Wine Today door Jeroen uitgereikt aan de ambassadeur van Portugal op zijn prachtige residentie in Den Haag. We spraken Jeroen over het eiland Madeira, wat madeirawijn bijzonder maakt, de perfecte wijn en spijs combinaties en over de toekomst van Madeira.

Jeroen-Bronkhorst-ambassadeur etc.

Vlnr: Miguel Porfirio, directeur AICEP Portugal Global in Nederland – Susana Cardoso, directeur visit Portugal in Nederland en België – Jeroen Bronkhorst, auteur Madeira Wine Today – António Almeida Lima, ambassadeur van Portugal in Nederland – Tiago Miguel De Freitas, voorzitter Raad van Bestuur IVBAM – Rui Paulo Almas, directeur AICEP Benelux

Madeira: het eiland

Jeroen: “Het idee voor het boek is ontstaan tijdens een vakantie van Henriëtte en mij. We wilden in het voorjaar naar een warm oord waar ook wijn werd gemaakt. Madeira werd het. Ik had nog nooit een madeirawijn geproefd. Na het bezoeken van de wijnhuizen daar ontstond de passie.”

Madeira wine Today landschap

Madeira is een vulkanisch eiland middenin de Atlantische oceaan. Het eiland is 7 miljoen jaar geleden ontstaan vanuit erupties. We zien vandaag de dag maar 4% van het eiland, de rest ligt onder water.

Madeira oceaan

Foto: © Jeroen Bronkhorst

In 1419 werd Madeira officieel ontdekt en in 1425 werd het Portugees eigendom.  In 1445 besloot Hendrik de Zeevaarder dat er ook viticultuur moest komen op Madeira en hij liet de malvasiadruif aanplanten. Daar werd met name zoete wijn mee gemaakt en je vindt deze druif nog steeds op Madeira. Daarna was Madeira eeuwenlang de laatste tussenstop voor velen ontdekkingsreizigers zoals Vasco da Gama. Het werd in de 15e tot en met de 18e eeuw de plek om vers water en eten in te laden voordat de ontdekkingsreizigers en hun manschappen de woeste oceaan op ging richting Amerika, Afrika of India. Madeirawijn werd vervolgens het ideale product om mee te nemen want het bleek alleen maar beter te worden gedurende de reis.

Madeira: de wijn

Madeira barriques veel oud

Foto ©Jeroen Bronkhorst

Iedereen kent madeirawijn van naam maar er zijn maar weinig mensen die een top exemplaar hebben geproefd. Volgens Jeroen is een top madeirawijn rijk en vol en tegelijk verfijnd en complex. Jeroen: “De zuurgraad is gigantisch waardoor het samen met de zoetheid prachtig in balans is. De wijn is eigenlijk volkomen verpest. Hij is gekookt en geoxideerd. Op Madeira ben ik bij Henriques & Henriques

Madeira oude flessen

Foto ©Jeroen Bronkhorst

geweest en heb met eigen ogen gezien hoe de zon op de vaten schijnt. De deksels van de vaten zijn volledig vervormd door de hitte. En dan krijg je nog zo een pracht product die je jaren kunt bewaren. Zelfs na 150 jaar blijft deze wijn verbazen en wordt het alleen maar mooier. Dat kun je van geen enkele andere wijn zeggen.”

Madeira: spijs

Wat past nu perfect bij een madeirawijn? Jeroen: “Madeirawijn is altijd wat zoet. Maar door de hoge zuren is er ook balans. Je komt eigenlijk nooit in de problemen doordat de wijn zichzelf corrigeert bij bijna elk gerecht.” Tijdens de boekpresentatie proefden we vijf verschillende exemplaren. Een ervan was een tinta negra uit 1995 van Justino’s. Daarnaast proefden we een zachte verdelho met een zoute pastel de bacalhau, een sercial met romige garnalen, een boal uit 2006 met zachte kaas en Portugese croquettes en een zoete malvasia met een pastel de nata. Het was de proef op de som: je kunt werkelijk bij alles een madeirawijn serveren.

Madeira en hapjes

Madeira: de toekomst

Helaas heeft versterkte wijn het moeilijk. Je ziet dat aan de consumentencijfers van marsala en muscat en in iets mindere mate aan port. Hoe zit het met madeirawijn? Jeroen: “Madeirawijn is helaas nog steeds de onbekendste versterkte wijn ter wereld en moet eigenlijk nog ontdekt worden door een breder publiek. Qua klimaat is het eiland heel bevoorrecht en constant. Klimaatverandering heeft daar denk ik nog niet echt invloed op de wijnbouw. Grootste zorg is de hellingsgraad van de bergen en het feit dat druiven plukken heel lastig is. Hebben jonge mensen nog zin om dit over te nemen van hun ouders? Daarnaast valt er niet zo veel te verdienen aan de druiven. De meeste wijnmakers hebben geen eigen druiven, ze kopen in van de wijnboeren die vaak kleine wijngaarden hebben. Er zijn wijnboeren die maar 60 kg plukken per oogst. Velen doen dit er dan ook als ‘hobby’ bij en kunnen er dus niet van rond komen. Gelukkig blijven de prijzen van de betere madeirawijnen nog steeds stijgen. Het kopen van een mooi exemplaar is dus een goede investering. Als de vraag groot genoeg blijft dan kunnen we optimistisch zijn en madeirawijn nog tot in de lengte der dagen blijven drinken.”

Madeira geul

Foto: ©Jeroen Bronkhorst

De prijs van het prachtige boek Madeira Wine Today is €37,50 en koop je direct bij Madeirawine.nl

Madeira-Wine-Today-600x786

 

(Overige foto’s: constancekoningsberger.nl)

*Silvia is in het bezit van het WSET3 certificaat en heeft het wijnblog www.misswineanddine.nl. Samen met haar compagnon heeft zij VascoWijnimport.nl opgezet en importeert zij unieke wijnen en delicatessen uit Portugal. Lees hier de artikelen van Silvia.