Dit bezoek vond al even geleden plaats , maar de kaasjes zijn nog steeds erg lekker! Ken jij ze al? Machedoux, Machère, Macendré en de rest? Lees maar mee over een mooi bedrijfsbezoek in 2013, toen biologische geitenhouderij De Oude Streek van Hanneke Kuppens 25 jaar bestond. Dat vierde zij met een feestelijke open dag op haar bedrijf in Zevenhuizen, Groningen.

Rondleiding bij De Oude Streek

Hanne Kuppens De Oude Streek Machedoux

Hanneke Kuppens (links) vertelt alles over haar geitenboerderij

Op 15 september reizen wij* met alle medewerkers per trein af naar het hoge noorden om dat feestje mee te beleven. Helaas blijkt Jochem gestrand op het eiland Ameland, dus hij zal het moeten doen met de foto’s. Bij aankomst worden wij direct hartelijk ontvangen door Hanneke. Van alle kanten wordt zij gefeliciteerd en wordt haar aandacht gevraagd maar zij neemt de tijd ons persoonlijk rond te leiden en haar verhaal te vertellen.
Hanneke was altijd al enthousiast over het boerenleven en werkte in haar vrije tijd vrijwillig mee in een boerenbedrijf bij haar in de buurt. Tot zij besloot dat zij hier eigenlijk wel haar werk van wilde maken. Zij bood aan bij die boer te blijven werken, maar dan tegen betaling. In het andere geval zou ze voor zichzelf gaan beginnen. Het gevolg was dat zij 21 geiten meekreeg en een vervallen boerderijtje in Groningen overnam. Enthousiast begon ze met het fokken van de geiten en het maken van kaas. Iets te enthousiast, want 61 geiten bleek haar iets te veel van het goede. Ze bracht het aantal terug naar 40. Hanneke vertelt: ‘Met dit aantal is er een natuurlijke kringloop; de mest van de geiten maakt de 3 hectare grond vruchtbaar genoeg om het hele jaar door de geiten van hooi en gras te kunnen voorzien’. En ‘natuurlijk’ is een woord dat Hanneke hoog in haar vaandel heeft staan.

De Oude Streek, een open stal

In de stal blijkt geen enkel geitje aanwezig. Het is mooi weer, dus die staan allemaal lekker buiten in de wei.Machedoux Macheting Hanneke Kuppens De Oude Streek Naast gras eten de geiten voer van de eigen biologische boerderij aangevuld met door Hanneke zorgvuldig uitgezochte biologische brokken die vooral bestaan uit granen. De stal is doorgaans open en, zo vertelt Hanneke lachend, de geiten vluchten soms bij de eerste regendruppel al naar binnen. Ze worden twee keer per dag gemolken en geven dan maximaal 3 liter melk per keer. De ruimte waar Hanneke de kaasjes maakt is klein maar efficiënt ingericht. Ze maakt uitsluitend rauwmelkse kaasjes dus hygiënisch werken is extra belangrijk. Begonnen met de Machedoux (een type camembert), volgden al snel Machère (een geitenkaasrolletje), Macendré (Machedoux in houtskoolas), Machemat (een romige type brie) en Machedoux sec (een droog en pittig kaasje).
Vandaag beleven we de primeur: Machetin, een geitenkaasje van het type crottin, en ook die is heerlijk! (Als ik die later bestel blijken de Machedoux zo gewild dat er geen melk meer over was voor dit nieuwe kaasje. Een luxeprobleem!

Over lammetjes en geitjes

bokjeNiet het hele jaar maakt Hanneke haar kaasjes. Na de herfst laat ze de bok de geitjes dekken en in januari en februari worden de eerste lammetjes geboren. Dat is de periode dat er geen kaas wordt gemaakt. Ongeveer 2 lammetjes per geitje worden geboren. Een paar lammetjes kan Hanneke houden, en heeft ze ook nodig voor het voortbestaan van haar bedrijf, maar natuurlijk niet allemaal. Ze is erg begaan met de dieren en vindt het erg dat ze de lammetjes die ze niet kan houden weg moet doen. Hier in Nederland zijn wij wel gewend aan lamsvlees, maar niet van geiten terwijl dat een delicatesse kan zijn! Maarten van Caulil uit Amsterdam trok zich het vernietigen van zo’n mooi product aan en begon het geitenvlees in maart te verkopen. Zelf kochten wij ook een bokje bij hem en ik kan je verzekeren: het vlees is heerlijk. Voor inspiratie betreffende de bereiding die plaatsvond tijdens een bijzondere picknick in de bergen van Andalusië klik je hier !

Blij in de wei

We lopen door naar buiten waar we eerst de jongere geiten aantreffen samen met het bokje Lammert. Een stukje verder lopen de volwassen geiten. Daar is bok Abraham de enige man in het gezelschap. We zien ook iets wat niet lijkt op een geit: koe Lamberta mag haar laatste dagen vrolijk grazend slijten tussen haar vriendinnen de geiten. Als Hanneke fluit komen alle geiten vrolijk aangehuppeld en laten zich door ons graag aaien en knuffelen.

jos en bok De Oude Streek Machedoux Hanneke Kuppens

Genieten van Machedoux en meer!

Na deze rondleiding bedanken wij Hanneke hartelijk en wordt zij bestormd door andere enthousiaste bezoekers. Er staan veel leuke kraampjes op het terrein. We werden aan het begin al verwelkomd met een glaasje pure appelsap maar nu is het tijd voor een glaasje Italiaanse wijn van Il Casale. Bij de kraam van De Pasteibakkerij proeven wij de geweldige paté en rillette van Diny Schouten en de voortreffelijke bloedworst met appel gebakken door haar zakelijke partner Floris Brester. Collega Maarten van Caulil (die van de lammetjes) heeft heerlijke wijn openstaan uit de Languedoc en presenteert die, samen met de pure Remekerkaas op een wel heel bijzondere kaasplank! Tot slot kopen we nog wat eau de vie en calvados bij Martijn de Wal (van Pommedor.nl) en fruit bij Puurnoordnederland.nl en reizen weer terug naar de Randstad. We hebben weer veel gezien, geleerd en genoten vandaag!De Oude Streek Machedoux Hanneke Kuppens Anne-Wies en medewerkers kaasjes en wijn

 

*Anne-Wies van toen eigenaar van Gransjean Wijnen en Delicatessen in de Haagse Bankastraat. De winkel verkocht zij in 2014 aan haar bedrijflseider, Jochem van der Loos.

**Caulils is nu Bourgondisch Lifestyle Amsterdam

LINKS:

Welke wijn is lekker bij geitenkaasjes? Check deze tips!

Ga hier naar de website van De Oude Streek voor verkoopadressen en meer.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

(Eerder geplaatst 26 september 2013)