Als wijnprofessional word je soms uitgenodigd voor wijnproeverijen waar je absoluut geen nee tegen kunt zeggen. Dinsdag 5 juli was er zo een. Op uitnodiging van Michèle Lainé van Business France en Henk Maas van Le Vin en direct vonden, in aanwezigheid van de Franse Ambassadeur in Nederland M. Luis Vassy, in de Franse ambassade (Résidence de France) een bijzondere proeverij en lunch plaats voor een select gezelschap van wijnjournalisten waar nog lang over gepraat zal worden. Titia Boxma* was erbij voor Anne-Wies.NL

Ambassadeur M. Luis Vassy en Henk Maas

De Franse Ambassadeur in Nederland M. Luis Vas (l) en importeur Henk Maas (r). Foto: Eelco van Wieringen – Bureau Publieke Werken

Henk Maas: een man met een missie 

Henk Maas, eigenaar van Le Vin en direct, is al bijna drie decennia exclusief importeur van het prestigieuze wijnhuis Domaine de la Romanée-Conti. Henk heeft een grote liefde voor het Domaine en ziet het als zijn bijzondere missie om deze unieke wijnen ook daadwerkelijk bij de echte liefhebbers te krijgen.

Dit jaar mocht Le Vin en direct de eerste millésime van de Corton Charlemagne Grand Cru 2019 in ontvangst nemen. Daarnaast de schaarse (9de release sinds 1999) Vosne-Romanée 1er Cru Cuvée Duvault-Blochet 2019,  een assemblage uit jongere wijngaarden en de tweede pluk van de 6 Grands Crus.

Genieten van deze grootse wijnen in geselecteerde restaurants

Als eerbetoon aan de restaurateurs, die het de afgelopen twee jaar toch wel erg te verduren kregen, en teneinde de echte wijnfanaten in Nederland te bereiken, bedacht Henk Maas een exclusief initiatief waarbij deze twee wijnen bij de geselecteerde restaurants te nuttigen zijn. Omdat de oplage van de flessen zeer laag is, zijn ze te uitsluitend te reserveren in het restaurant met slechts 1 fles per gezelschap (min. 4 personen). Door deze wijnen exclusief aan de gastronomische ambassadeurs aan te bieden, wordt het doel bereikt, dat deze wijnen gemaakt zijn om gedronken te worden en niet op de vrije markt voor een waanzinnige prijs verhandeld worden.  Restaurants waar de wijnen gedronken kunnen worden kun je vinden op de afbeelding hieronder en op https://www.vin-direct.nl/

Map Nederland restaurants DRC

De unieke wijnen van Domaine de la Romanée-Conti (DRC)

Domaine de la Romanée-Conti, gevestigd in Vosne-Romanée, is één van de meest prestigieuze wijnhuizen ter wereld en produceert zeven rode en twee witte Grand Cru’s op ruim 29 hectare in de Bourgogne. Er is een aantal redenen waarom we hier met bijzondere wijnen te maken hebben:

  • Locatie, locatie, locatie! De grand cru zone profiteert van een perfect eco systeem van drainage, structuur en samenstelling van de bodem en microbiologische activiteit.
  • Een hoge densiteit van de wijnstokken (10.000 tot 14.000 wijnstokken per ha)
  • Een gemiddelde ouderdom van de wijnstokken van 40 jaar.
  • Lage opbrengsten en een latere pluk van de druiven.
  • Het gebruik van uniek plantmateriaal en het gebruik van compost.
Aubert de Villaine DRC

Aubert de Villaine. Foto: Titia Boxma

DRC kun je niet loskoppelen van Aubert de Villaine, die DRC al 48 jaar samen beheert. Dit jaar is hij teruggetreden en neemt zijn neef Bertrand de Villaine het stokje over. Toen Aubert de Villaine in 1965 bij Romanée-Conti kwam, werd zijn wijn nog niet voor duizenden euro’s verkocht. Een halve eeuw later, op 82-jarige leeftijd, worden zijn Grand Crus soms voor meer dan € 50.000 per stuk verkocht.¹


De twee bijzondere wijnen

Naast de negen Cru’s produceert DRC ook nog een aantal andere bijzondere wijnen en twee daarvan mag ik proeven voorafgaand aan een heerlijke lunch in de Franse Ambassade. Misschien zul je denken, maar twee wijnen? Maar dit zijn niet zomaar twee wijnen. Dit is waar iedere echte wijnliefhebber toch wel een beetje van droomt. Als je de wijn in het glas hebt, durf je er bijna niet aan te beginnen. Op de vrije markt wordt hier een waanzinnig bedrag voor betaald, en dat heb ik dan zo maar in mijn glas! 

DRC twee unieke wijnen

Foto: Titia Boxma

Vosne-Romanée 1er Cru Cuvée Duvault-Blochet 2019

Zoals het naar goed gebruik in Bourgogne gaat, proeven we eerst rood en daarna wit. Dit is vanwege de hogere zuren in de rode wijn. Deze rode wijn, uiteraard van pinot noir, is vernoemd naar de grondlegger van het Domaine in de 19e eeuw. Sinds 1999 is deze wijn slechts 9 keer gemaakt² en het is een assemblage uit jongere wijngaarden en de tweede pluk van de 6 Grands Crus. Er zijn slechts 5918 flessen van gemaakt.

Proefnotitie: Pinot Noir zoals het hoort te zijn. Robijnrode, doorzichtige wijn. In de neus voornamelijk primaire aroma’s zoals kersen en bosfruit. Ook wat aardse en kruidige tonen. In de smaak medium plus zuren en medium, rijpe tannines en opnieuw de primaire fruittonen met een hint vanille die tezamen een licht zoete indruk geven, ondanks dat de wijn droog is.  Een zeer verfijnd glas wijn met een lange afdronk dat eigenlijk nog veel te jong wordt gedronken maar door zijn sappige fruitaroma’s en rijpe tannines zeker een wijn om nu al te genieten bij een goed gerecht.

Corton-Charlemagne Grand Cru 2019 

Domaine de la Romanée-Conti huurt sinds 2018, 2.9 ha van buurman Domaine Bonneau du Martray. De wijn uit 2019 is de eerste millésime. Er werden maar 9110 flessen van gemaakt dus zeer uniek om deze wijn te proeven! Er is sprake van latere pluk en dat proef je terug in de kracht van de wijn.

Proefnotitie: In het glas zien we een licht goudgele wijn. De wijn is zeer aromatisch, met in de neus tonen van noten, rijpe meloen, perzik en citrus. In de smaak ook weer dat notige en tropisch fruit maar gebalanceerd door medium zuren. Het is een heerlijk glas wijn, waarbij de houttonen op dit moment nog iets te stevig aanwezig zijn maar door de combinatie met het rijpe fruit en de citrustonen, stoort dit niet. De afdronk is lang.

Keizer Karel de Grote (Charlemagne) dronk overigens zelf waarschijnlijk alleen witte wijn omdat rode wijn bij de gulzige dronk van de keizer zijn baard rood zou kleuren.

‘Kom eten’ klassiek modern

Na deze prachtige ervaring is het tijd voor de lunch. Wie moet je vragen om na deze exclusieve proeverij een mooie lunch te maken met gerechten die passen bij wederom drie bijzondere wijnen uit het assortiment van Le Vin en direct? Een goede keuze blijkt het restaurant Kom Eten uit Hoogmade. Een restaurant dat klassiek modern kookt met zoveel mogelijk lokale producten. Bij Kom Eten laat men de eigen moestuin, seizoenen en de beschikbaarheid van de ingrediënten bepalen wat er op tafel komt.

Lunch met pure gerechten en bijzondere wijnen

Als aperitief drinken we in de zonnige tuin van de Ambassade een mooi, toepasselijk  glas Roy Soleil Blancs de Blancs Grand Cru van het champagnehuis Philippe Gonet uit Mesnil sur Oger.

Romanee lunch Champagne

Foto: Eelco van Wieringen – Bureau Publieke Werken

Bij de lunch heeft Henk Maas gekozen voor een Chardonnay uit de Languedoc van een ander prestigieus wijnhuis en een rode Premier Cru uit de Bourgogne. Leuk dat dezelfde druivenrassen van de proeverij weer terugkomen bij de lunch!

Voorgerecht

Crudo van zeebaars met bovenop kruisbes, ui, komkommerbloem en Oost-Indische kers, daarbij een saus van limoen, bleekselderij en yuzu.

Wijn: Domaine de Baronarques 2017, Vignoble Baron Philippe de Rothschild
100 % chardonnay, waarvan 12 % een malolactische vergisting heeft ondergaan. Een rijping van 8 maanden 33% in nieuwe vaten, 33% in 1 jaar oude vaten en 33% in 2 jaar oude vaten.

De wijn en het gerecht zijn afzonderlijk heerlijk maar door de aanwezigheid van de zuren van de kruisbes en limoen in de dressing valt de wijn een beetje weg.

DRC voorgerecht en wijn

Foto: Eelco van Wieringen – Bureau Publieke Werken

Hoofdgerecht

Gegrild kalfsvlees gerold in bonenkruid, tartaar van kalfsvlees, doperwtjes en tuinbonen, gekarameliseerde ui, jus van kalf en bonenkruid.

Wijn: Domaine Rapet Beaune Clos du Roi Premier Cru 2015
100 % pinot noir met rijping op 20% nieuwe vaten.

Uitstekende combinatie met het gerecht. Ik zie een aantal mensen, waaronder ik, hun bordje met de overgebleven jus met een broodje dipten, omdat het zo lekker was!

DRC hoofdgerecht en de wijn

Foto links: Ingrid Larmoyeur @vinissima. Foto rechts: Eelco van Wierlingen – Bureau Publieke Werken

Dessert

Ravioli van rood fruit gevuld met vers fruit, saus van karnemelk, vanille en lavendel, olie van pistache, ijs van vlierbloesem en geitenyoghurt.

Wijn: Chateau Lafaurie- Peyraguey , 1’er Grand Cru Classée Sauternes 1997.
Sauternes gemaakt van sauvignon, sémillon en muscadelle.

Helaas wordt er steeds minder Sauternes gedronken in de wereld. Deze wijn is weer een bewijs dat Sauternes enorm kan ouderen en een geweldige combi kan vormen met desserts. Wat een wijn!  Amberkleurige wijn met veel gedroogd fruit zoals vijgen en mango. Zoet maar toch met lekkere zuren op de achtergrond. Heel mooie combinatie met het dessert.

DRC Dessert en Sauternes

Foto: Eelco van Wieringen – Bureau Publieke Werken

Na afloop verrast Henk Maas ons nog met een, door Aubert de Villaine gesigneerd, exemplaar van het door Gert Crum geschreven boek Le Domaine de la Romanée-Conti. Veel dank gaat uit naar Henk Maas van Vin en Direct die deze bijzondere middag allemaal mogelijk heeft gemaakt. Daarnaast Michèle Lainé van Business France voor de organisatie, de Franse ambassade voor de locatie en ontvangst en Eelco van Wieringen voor de mooie foto’s.

INFO:

Le Vin en direct: https://www.vin-direct.nl/

Business France: https://www.businessfrance.fr/en/home

Kom eten:  https://www.kometeninhoogmade.nl/

Bronnen:

  • ¹Winesearcher.com
  • ²Le Domaine de la Romanée-Conti, Gert Crum

*Titia Boxma is Registervinoloog®, wijndocent en dol op wijn/spijs! Zij verzorgt wijncursussen, proeverijen en workshops voor particulieren en horeca in Leiden en omgeving of op locatie. www.keytowine.nl
Lees hier de artikelen van Titia

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Titia