Al enige maanden hot op Facebook, Twitter, in kranten en tijdschriften: het 4e Food Film Festival (#FFF14) komt eraan. Maar wat is dat ook alweer precies? Ik lees het op de site  www.foodfilmfestival.nl.

Youth Food Movement

“Het Food Film Festival is een initiatief van de YFM (Youth Food Movement). De YFM is een netwerk van studenten, jonge consumenten en jonge food professionals, zoals boeren, tuinders, koks, vissers en producenten, die met elkaar veranderingen teweeg brengen op het gebied van voedselproductie en voedselconsumptie. YFM is onderdeel van het Slow Food Youth Network (SFYN) en de Nederlandse vereniging bestaat sinds juli 2009. De ideologie is gebaseerd op de principes van Slow Food: jongeren zetten zich in voor meer good, clean en fair voedsel”.

Food Film Festival: lunch op sterrenniveau

Kijk, daar houden wij van. Mooi dat steeds meer mensen zich inzetten voor goed, schoon en eerlijk voedsel. En dan met name ook steeds meer jongeren. Omdat het hele project aan elkaar hangt van vrijwilligers is er weinig budget en moet er geld komen voor een goede keuken. Door de verkoop van ‘gouden tickets’ voor deze lunch op het Food Film Festival lukt hen dat op korte termijn voor elkaar te krijgen. Met  zo’n ticket wordt je een heerlijke lunch op sterrenniveau beloofd in combinatie met een foodfilm. Ik steun dit initiatief van harte en vind al snel vier twitter- en facebookvriendinnen die er net zo over denken. Zaterdag 10 mei reizen we af naar Amsterdam voor de ‘Hollandse Nieuwe’ lunch. De film die we gaan zien gaat over de vangst van de Nieuwe Haring en hun vangers. De lunch wordt bereid door talentvolle Hollandse Nieuwe chefs. We hebben er zin in!

image        image

De kracht van Twitter

Een van de gebouwen van de Westergasfabriek is omgetoverd tot restaurant met achterin een professionele keuken waar een en al bedrijvigheid heerst. Er staan lange rijen vrolijk aangeklede tafels. Jongedames in zwarte Food Film Festival-t-shirts krijgen van hun ‘chef’ de laatste instructies. Dan is de zwarte brigade er klaar voor. We worden verwelkomd met een verfrissend glas  “La Première Bulle de Limoux” (mauzac, aangevuld met wat chenin en chardonnay) en naar onze tafel begeleid. Die bevindt zich tot onze spijt ver van de keuken. Maar na een (vriendelijk)  berichtje op Twitter staan binnen een minuut Joris Bijdendijk en Samuel Levie naast onze tafel en bieden ons een plek vlak naast de keuken aan. Service op sterrenniveau. We zijn blij!

Food Film Festival, de borden staan klaar   Food Film Festival Joris Bijdendijk, Jaimie van Heije en Niven Kunz

De witte brigade tijdens het Food Film Festival

We zien met plezier hoe de jonge top-chefs Joris Bijdendijk (restaurant Bridges, Amsterdam), Niven Kunz (restaurant Niven, Rijswijk), Jaimie van Heije (restaurant Jaimie van Heije, Ouderkerk a/d Amstel) en Jonathan Zandbergen (restaurant Het Veerhuys, Almere) samen met Samuel Levie (Brandt & Levie) een team van koks en andere vrijwilligers aansturen en samen met hen prachtige gerechten samenstellen. Bij de mousserende Limoux genieten we van wat charcuterie van Brandt en Levie (www.brandtenlevie.nl). Het voorgerecht is een creatie van Joris Bijdendijk en bestaat uit Noordzeekrab met Hollandse garnalen, artisjok en nagelhout, oftewel Naegelholt. Dat laatste is luchtgedroogd rundvlees, een specialiteit uit de Achterhoek en een product  uit van de Ark van de Smaak van Slow Food (www.slowfood.nl)  Traditioneel werd het vlees gerijpt, hangend aan een spijker: een nagel. Vandaar de naam Naegelholt. De wijn die erbij wordt geadviseerd is een Riesling 2012 van het huis Künstler uit Duitsland (www.Imperialwijnkoperij.nl) . Een mooi begin van de lunch!

image   Food Film Festival Samuel Levie

De lunch wordt steeds mooier!

Het tussengerecht is van de hand van Jonathan Zandbergen en bestaat uit een salade van Oosterscheldekreeft (een Slow Food Presidium www.slowfood.nl) met groene appel, dry-aged steak tartaar en vinaigrette van arganolie, een zeldzame olie uit Marokko. Dit gerechtje ziet er werkelijk fantastisch uit en de smaak is idem dito. Een feestje! De wijn bij dit feestje is “Sabbionare”Verdicchio dei Castelli di Jesi Superiore 2011, een mooie witte wijn uit Italië (www.verkerk-wijnimport.nl).

image  image

Structuren van bospeen, geweldig!

Ons hoofdgerecht komt van de hand van Niven Kunz: structuren van bospeen met langzaam gegaard buikspek. Wederom een plaatje om te zien en genot om te eten. De wijn erbij komt uit Friuli, Italië. Fosarin 2007  van Ronca dei Tassi. Deze rijke, houtgerijpte wijn van friulano, pinot bianco en malvasia past heel mooi! Wederom van Verkerk Wijnimport (www.verkerk-wijnimport.nl).

Food Film Festival structuren van bospeen Niven Kunz

Overheerlijk nagerecht van Jaimie van Heije 

Ik houd niet van ‘zoete toetjes’. En niet van ananas.  Noch van rijst. Maar dat is nu voorbij. Als ik ze elke dag zo krijg als deze: wáánzinnig! Van de hand van Jaimie van Heije: gekonfijte ananas met cheesecake, pandanrijst, limoen en steranijs. De verschillende smaken, structuren en temperaturen in dit gerecht: WOW! De wijn erbij paste ook weer perfect. Floc de Gascogne (een versterkte wijn van onvergist druivensap aangevuld met Armagnac) van Domaine Chiroulet via Bacchantes Wijnimport (www.bacchantes.nl).

Food Film Festival het nagerecht wordt gemaakt            Food Film Festival nagerecht

Diepe buiging voor alle medewerkers

Een diepe buiging voor de organisatie van dit evenement. Voor de chefs, de witte en zwarte brigade. Voor alle vrijwilligers. Voor de aandacht voor de dieetwensen van de gasten. En die gingen verder dan glutenvrij. Apart een compliment voor Monique die onze tafel onder haar hoede had. Met dieetwensen i.v.m. intoleranties en tot overmaat van ramp tot twee keer toe een fles wijn met ‘kurk’. Zonder blikken of blozen en met een vrolijk gezicht loste zij alles direct perfect op.

We hebben genoten. Op sterrenniveau. Top!

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏voor onze wekelijkse nieuwsbrief!