Wanneer er een uitnodiging binnenkomt van importeur Walraven Sax om diverse jaargangen van Champagne Louis Roederer te proeven, dan weet je al dat het een bijzondere middag gaat worden. Zeker als terloops vermeld wordt dat er ook Cristal op tafel zal verschijnen. En dat er als locatie voor het Amsterdamse Amstel Hotel gekozen is. Anne-Wies was tot haar spijt verhinderd, maar Monique van Kruining* wierp zich met veel plezier op als plaatsvervanger.

Louis Roederer, eigen wijngaarden

Het champagnehuis Louis Roederer werd opgericht in 1776 en kreeg zijn huidige naam in 1833, toen het geërfd werd door, jawel, Louis Roederer. Deze Louis pakte de zaken net even anders aan dan de meeste champagnehuizen destijds deden: in plaats van enkel druiven aan te kopen, besloot hij ook wijngaarden te kopen. En dan niet zomaar wijngaarden, maar strategisch gekozen, goede percelen die wijnen met een duidelijk eigen karakter opleverden. Daarbij ging hij voortvarend te werk: rond 1850 bedroeg het wijngaardbezit al zo’n 100 hectare. Zijn nazaten zetten deze strategie voort en tegenwoordig bezit het familiebedrijf, met inmiddels de 7e generatie aan het roer, ruim 240 hectare aan wijngaarden, verdeeld over 410 percelen. Deze wijngaarden worden met zoveel mogelijk respect voor de natuur (en deels biodynamisch) bewerkt en leveren 70% van de druiven voor Champagne Louis Roederer. De druiven voor de Vintage en Cristal zijn zelfs voor 100% afkomstig van eigen wijngaarden.

Ontvangst met Louis Roederer Brut Premier

We beginnen de middag in de stijlvolle A bar van het Amstel Hotel met een glas Louis Roederer Brut Premier: een blend van ongeveer 40% pinot noir, 40% chardonnay en 20% pinot meunier. De basiswijnen rijpen op eikenhouten vaten en na de tweede gisting rust de Brut Premier nog zo’n 3 jaar op de lie. Het resultaat is een aangenaam zachte, romige champagne met goede zuren en een fijne mousse. Hij is prettig mondvullend en tegelijkertijd lekker verfrissend. Een middag kan slechter starten.

In de aanloop naar de lunch worden we tijdens het proeven alvast verwend met twee smakelijke amuses: een klein glaasje erwtensoep met spekbokking en aardappelkaantjes en een heerlijk hapje van rode kool, bloedworst en kruidkoek. Na deze warming-up is het hoog tijd om plaats te nemen in de ‘Wine Room’ van restaurant La Rive voor de lunch.

Culinaire lunch in de Wine Room met Louis Roederer champagnes

Louis Roederer Vintage 2002 en 2012

Bij de eerste gang proeven we twee jaargangen Louis Roederer Vintage naast elkaar: 2002 en 2012. Om beide jaargangen optimaal tot hun recht te laten komen, heeft Maître de Restaurant Ronald Opten hierbij voor twee verschillende glazen gekozen. De Vintage 2002 wordt geschonken in een wat smaller wijnglas omdat deze wijn al expressief genoeg is. De nog jonge Vintage 2012 is strakker door zijn iets lagere dosage (9 gr/l versus 11 à 12 gr/l voor de 2002) en krijgt daarom juist een breder glas om zich wat meer te openen. Beide champagnes zijn een blend van zo’n 70% pinot noir en 30% chardonnay. Ongeveer 30% van de basiswijn krijgt houtopvoeding en de Vintage rijpt zo’n 4 jaar op de lie.

De Louis Roederer Vintage 2002 is wat rokerig en geurt naar o.a. toast, nectarine en een vleug hooi. Hij is erg mooi ontwikkeld, rijp, complex, breed maar elegant, met ragfijne zuren. De mousse is zeer zacht en de wijn is prachtig in balans.

De Louis Roederer Vintage 2012 komt wat intenser uit het (grotere) glas naar voren. In de neus volop brioche, rijpe gele appel, iets van nootjes en wat toast. In de mond is hij zeer levendig, met goede zuren, een mooi zachte mousse en een prettig bittertje.

Roederer vintages

Bij deze twee champagnes krijgen we een heerlijk gerecht geserveerd van zeetong met aardpeer, kappertjesblad en hazelnoot. De Vintage 2012 pakt hier net wat te nerveus bij uit, maar de Vintage 2002 smaakt er ronduit geweldig bij. Het rijpe, romige, ontwikkelde en iets rokerige karakter van de 2002 sluit zeer harmonieus aan bij de zachte, ronde smaken van het gerecht, terwijl de zuren van de champagne het geheel licht houden en bovendien passen bij het kappertjesblad. Genieten!

Louis Roederer Rosé Vintage 2002 en 2012

Bij de tweede gang mogen we weer de jaargangen 2002 en 2012 vergelijken, maar nu van de Rosé Vintage. Deze champagnes zijn een blend van ongeveer 65% pinot noir en 35% chardonnay, 20% van de wijn rijpt op hout en ook de Rosé Vintage krijgt gemiddeld 4 jaar rijping op de lie. Export Area Manager Stéphane Richer de Forges weet echter te melden dat de Vintage 2002 die hier nu geschonken wordt pas zo’n 2 jaar geleden gedégorgeerd is. Het glazenbeleid blijft hetzelfde als bij de vorige gang.

De Louis Roederer Rosé Vintage 2002 komt kort na het inschenken veel geuriger over dan de 2012 (dat verschil verdwijnt later). Hij smaakt zacht, rijp en fijn romig, met wat toast en overrijp bramenfruit. Zijn mousse is opvallend zacht en het romige karakter van de wijn wordt goed in balans gehouden door de aangename zuren. Mooi ontwikkeld met een prettige, lange afdronk.

De Louis Roederer Rosé Vintage 2012 is wat ‘springeriger’ met aardig wat rood fruit (framboos, aalbes, braam), brioche en wat florale tonen. Hij is in de mond net als de 2002 aangenaam romig, maar daarnaast komen de frisse zuren meer naar voren. Lekker sappig, mooie mousse.

Roederer rose

Het gerecht dat hierbij op tafel verschijnt is kalfszwezerik met zuurkool, paddenstoelen en zwarte knoflook. Alhoewel de Rosé Vintage 2012 erg mooi aansluit bij de zuren van de zuurkool, is de combinatie verder een tikje onrustig. De rijpe, ronde Rosé Vintage 2002 daarentegen voelt zich perfect op zijn gemak naast de vrij intense, aardse smaken van het gerecht en vormt er een zeer harmonieus geheel mee.

Louis Roederer Cristal Vintage 2002 en 2008

Tot besluit proeven we Cristal Vintage 2002 naast 2008. In dit geval dus niet de jaargang 2012, want die is nog niet op de markt: Cristal rijpt namelijk zo’n 6 jaar op de lie en rust na dégorgement ook nog zo’n 8 maanden. De blend voor deze champagne bestaat uit zo’n 60% pinot noir en 40% chardonnay, volledig afkomstig van eigen Grand Cru wijngaarden.

Cristal zag het levenslicht in 1876, toen Louis Roederer II (zoon van) deze bijzondere topcuvée creëerde ter ere van de Russische tsaar Alexander II. De opmerkelijke fles van deze champagne, van kleurloos glas en met een platte bodem, werd naar verluidt ontworpen op speciaal verzoek van de tsaar. Zo zou het namelijk onmogelijk zijn een explosief in de bodem te verstoppen en bovendien zou er geen gif in de wijn gedaan kunnen worden…..

Bij deze vergelijking geen verschil in glazen: beide champagnes krijgen een wat groter glas. De Louis Roederer Cristal Vintage 2002 is een opvallend complexe champagne. Aangenaam romig en rijp, zeer elegant en gelaagd. Hij heeft tonen van vers brood en marsepein, prettige zuren, een extreem zachte mousse en een zeer lange afdronk.

De Louis Roederer Cristal Vintage 2008 is zo mogelijk nog mooier. Deze wijn is krachtig en zacht tegelijk, romig, mild en elegant maar ook intens, top in balans. Hij heeft een zachte fruitigheid (rijpe appel, citrus), een vleug natte steen en iets van amandel. Zeer mooie zuren en een heerlijk zachte mousse. Spannende champagne!

Chef de Cuisine Rogér Rassin komt zelf het begeleidende gerecht toelichten: Bresse parelhoen met spitskool, hete bliksem en pistache. Een heerlijk gerecht met vrij zachte smaken en zeer malse parelhoen. Op zich sluit de Cristal Vintage 2002 naadloos aan bij deze zachte, ronde smaken. De combinatie met de Cristal 2008 is echter een stuk speelser en daardoor mooier: ook hierbij harmonie door het ronde karakter over en weer, maar het fruit van de champagne komt naast het gerecht mooier naar voren en dat sluit dan weer perfect aan bij de hete bliksem. Gave combinatie!

Als toetje worden we nog getrakteerd op een stukje Remeker Ryp, een kaas gemaakt van de melk van Jersey koeien. Hoewel ook hier beide Cristals prima bij smaken, is in dit geval voor mij de romige, ronde Cristal Vintage 2002 juist de winnaar. Een prachtige afsluiting van een prachtige middag.

LINKS:

*Dit artikel is geschreven door Registervinoloog® Monique van Kruining. Monique werkt als wijnadviseur, geeft wijnproeverijen en schrijft over wijn voor diverse websites. Meer van haar lezen? Neem dan eens een kijkje op haar website www.syrahetcetera.nl

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!