Deze zomer staat de ‘Grand Est’ (de nieuwe naam voor de Noord-Franse regio’s Lorraine en  Champagne & Ardenne) bol van de festiviteiten. Je hoeft je geen moment te vervelen met het grote aanbod aan festivals, geluid- & lichtshows, proeverijen en tentoonstellingen. De ‘Grand Est’ ligt op slechts een uurtje of 5 rijden vanuit Utrecht, dus, naast een leuke vakantiebestemming, is het gebied uitermate geschikt voor een weekendje of midweekje er tussenuit.

Grand Est Header_zomerfestivals in Champagne en Lorraine

Grand Est: Lorraine

1) Lux Animae, Metz 30 juni – 16 september

Van 30 juni – 16 september is de stad Metz het toneel van een nieuwe show geanimeerd door videomapping, met in de hoofdrol de kathedraal van de stad. ’s Avonds wordt de Cathédrale Saint-Etienne spectaculair verlicht tijdens Lux Animae, waarbij de meest gedetailleerde en kunstzinnige voorstellingen worden geprojecteerd. Daarnaast zijn er ook enkele futuristische sculpturen verlicht als onderdeel van Constellations de Metz waar ook de kathedraal onderdeel van uit maakt. Een adembenemend spektakel voor het hele gezin.

2) Mondial Air Ballons®, Chambley 21-30 juli

Het Mondial Air Ballons® is al 30 jaar hét festival voor luchtballonnen wereldwijd. Tijdens de kleurrijke 10-daagse show – dat om het jaar gehouden wordt, dit jaar van 21-30 juli – stijgen maar liefst 1000 luchtballonnen op vanuit het plaatsje Chambley. Een indrukwekkende en intensieve operatie dat ieder jaar 400.000 mensen trekt en waarvoor 30.000 m2 en 15.000 parkeerplekken nodig zijn. Door de hele regio kan het spektakel worden aanschouwd. Het evenement, onder de noemer #MAB2017 is een feest om te aanschouwen.

3) Fête de la Mirabelle, Metz 20 – 28 augustus

Ieder jaar vindt in augustus in de Lorraine het Mirabellen Festival plaats. Deze pruim is naast de Quiche Lorraine hét streekproduct van de regio, dat tijdens dit festival geëerd wordt met een speciale parade, shows, concerten, culinaire proeverijen en vuurwerk. Jaarlijks trekt het “Fête de la Mirabelle” festival zo’n 80.000 bezoekers en wordt de Mirabellen Koningin gekozen. Het Frans Verkeersbureau tipt dit festival in haar Top 5 van culinaire festivals in Frankrijk.

4) Nancy Jazz Pulsations, Nancy 11 – 21 oktober

Voor wie de zomer niet lang genoeg kan duren, is swingen en nazomeren bij het jazz festival Nancy Jazz Pulsations de uitgelezen kans. Bekende en onbekende artiesten en aanstormend talent bieden tijdens het festival dat plaatsvindt van 11-21 oktober op verschillende locaties in de stad – waaronder naast horecagelegenheden ook bijzondere locaties zoals gevangenissen, ziekenhuizen en scholen – een gevarieerd muzikaal programma. Jazz voert de boventoon, maar ook rock, pop, electro, blues, reggae en folk komen voorbij. Het festival wordt sinds 1973 georganiseerd en trekt jaarlijks 100.000 bezoekers.

Grand Est: Champagne

5) Hallebardiersfestival, Langres 27 juli – 19 augustus

Van 27 juli – 19 augustus vormt de historische vestingstad Langres het toneel van een bijzonder festival: L’Estival des Hallebardiers. Gekostumeerde ‘hallebardiers’ – een schermersgilde dat kan worden vergeleken met lakeien – banen gedurende 1,5 uur hun weg door de stad, waarbij onderweg toeschouwers bij de voorstelling worden betrokken en deel uitmaken van het verhaal. Verschillende voorstellingen vinden plaats op verscheidene openluchtlocaties in de stad.

6) Champagnefestival, Sacre Vallée 5 en 6 augustus

Tussen de zuidelijk gelegen wijngaarden van de Côte des Bar vindt op 5 en 6 augustus het festival La Route du Champagne en Fête plaats. 16 wijnmakers in onder andere Avirey-Ligney, Bagneux-la-Fosse en Blot-sur-Laignes openen de deuren van hun champagnehuizen. Bezoekers kunnen voor €25,- een festivalpakket kopen met daarin een champagne flûte, glashouder en routekaart dat hen toegang geeft tot proeverijen bij alle deelnemende champagnehuizen. Tijdens het festival kan er al fresco worden gedineerd en vinden er tal van optredens en tentoonstellingen plaats.

La Route du Champagne en Fête (foto credits: Trinité photo CDT AUBE)

Grand Est: Ardenne

7) Cabaret Vert, Charleville-Mézières, 24-27 augustus

Van 24-27 augustus is Cabaret Vert het terrein voor liefhebbers van eclectische eco-rock dat jaarlijks bijna 95.000 toeschouwers trekt. Het festival is hard op weg om een van de best bezochte festivals in Noord Europa te worden, met optredens van bekende artiesten als London Grammar, Franz Ferdinand en Korn maar ook nieuw talent. Tijdens het festival kunnen 20 bieren worden geproefd in recyclebare glazen. Vanwege haar toewijding een ecologisch festival te zijn, heeft Cabaret Vert de ‘Greener Festival’ prijs ontvangen.

8) Internationaal Marionnetenfestival, Charleville-Mézières, 16-24 september

Het Festival des Theatres de Marionnettes in Charleville-Mézières is het grootste festival ter wereld waarbij marionetten en poppenspelen centraal staan. Artiesten uit landen als Brazilië, Israël, Syrië, Canada en Ivoorkust  komen van 16-24 september naar de hoofdstad van de Franse Ardennen om deel te nemen aan dit spektakelstuk. Iedere editie trekt rond de 168.500 toeschouwers en biedt optredens van 250 kunstenaars op meer dan 50 verschillende locaties in de stad.

LINKS:

Meer info op www.champagne-ardennen-toerisme.nl en  www.tourisme-lorraine.fr/nl