De afgelopen 15 jaar heeft René Zanderink geheel West-Europa doorkruist op zoek naar producenten van ‘dat ene lekkere product’. Soms vond hij een bijzondere koolsoort, een andere keer een oergraan, een bijzonder koeienras of een speciaal kruid zoals gagel voor een bijzonder biertje.

Ark van de Smaak van Slow Food

Look reizen Ark van de SmaakDit alles onder meer door zijn functie als ‘erfgoedbewaker van onze culinaire monumenten’ in de Ark van de Smaak Commisie van de organisatie Slow Food. Enthousiast over zijn belevenissen  heeft hij ze gebundeld in een tweetal boeken. Het ene schreef hij samen met Annette van Ruitenburg in ‘Liever Lokaal’. Dat boek is verkozen tot het ‘beste en meest duurzame kookboek van 2015’.  Het andere boek schreef hij met Nel Schellekens in de hoofdrol: ‘Van kop tot kont‘, waarbij het gehele plaatje nog lokaler en intenser werd.

René’s deelt graag zijn geheime plekjes

Vervolgens concludeerde René dat het tijd werd om ook anderen mee naar toe te nemen naar zijn ‘geheime plekjes’.

“Jullie moeten het ook zien, voelen, ruiken en proeven, en dat kan alleen maar ter plekke, je moet de terroir ondergaan, niet in de keuken of aan de tafel, dat is niet voldoende, dan is het plaatje niet compleet”

Wil je weten wat de lekkerste aardappel is, dan moet je ook weten waar ie groeit, de Cisterciënzer monniken in de Bourgogne wisten dat al in de 12de eeuw over de wijndruif.

Look Reizen en Terroir: The next real thing

“In the search for terroir: more than nosings and tastings”. “Kortom, ga met me mee de komende maanden, ik organiseer dit jaar tezamen met mijn partner Carol Barenbrug drie geweldige reizen, respectievelijk begin juni naar The Godfathers of Slow Food (ja, er zijn nog meer Carlo Petrini’s) in Le Marche (Italië), eind juni naar het Werelderfgoed-onderdeel Texel (met drie items van de Ark van de Smaak, van de Texelse schapenkaas, zilte weide lam, Texelse lamsoorhoning en vanzelfsprekend oester rapen op het wad) en half september naar de Ardennen (naast ambachtelijke ham naar de Godfathers van het bierbrouwen, nee niet naar La Chouffe, maar naar Orval en Lupulus”).

Look reizen Rene Zanderink oester

Geniet en neem de blijvende ervaringen mee naar huis.

Op zaterdag 13 mei organiseert René samen met de Goede Vissers bij Terre Lente in Amsterdam een zaligmakende oestercursus…

Volg de Faceboopagina van Look Reizen, bekijk de vijf evenementen en meld je aan als follower. Of beter nog: ga met René mee, geniet en proef de terroirs!