-persbericht-

De Loirevallei is een heerlijke wijn- en vakantiestreek. Dat het leven ook daar niet altijd over roosjes gaat las ik in dit persbericht. Door de onverwacht late vorst in april zijn namelijk veel druiven in die Loirestreek verloren gegaan. In sommige gebieden daalde het kwik zelfs tot -6 C. Geschat wordt dat 20-30% van de oogst verloren is. Het zwaarst getroffen zijn Touraine, Nantais en Sarthe, waar sommige wijnboeren maar liefst 80% van hun oogst zijn verloren.

LoirePitchLogo

Reddingspoging

De AOC producerende wijnmakers in Frankrijk, georganiseerd in de interprofessionele organisatie InterLoire (Interprofession des Vins du Val de Loire) staken onlangs de koppen bij elkaar om te bekijken welke reddende maatregelen getroffen zouden kunnen worden. De organisatie vertegenwoordigt 270 wijnproducenten, 190 wijnhandelaren en 13 coöperaties in de wijngebieden Pays Nantais, Anjou, Saumur en Touraine in de Loire vallei. Een deel van het reddingsplan houdt in dat in 2016 een beroep wordt gedaan op de uitstekende 2015 oogst. In 2017 zullen de appellations die minder zwaar getroffen zijn in staat zijn om de vraag voldoende aan te vullen.

KaartLoire

Hulptroepen

Daarnaast hebben verschillende stichtingen en organisaties aangeboden hun kennis te delen om een dergelijke ramp in de toekomst te voorkomen. Zo hebben FranceAgriMer en de verschillende provincies aangeboden om onderzoek en verstrekking van beschermingsmiddelen tegen vorst te financieren. De bonden buigen zich over de personele problemen die door de kleine oogst kunnen gaan ontstaan. 

Geen prijsstijgingen 

Doordat de laatse jaren de oogst in de Loirestreek al niet zo hoog was, is de wijnvoorraad van het gebied op dit moment al historisch laag. Bernard Jacob, vicepresident van InterLoire, heeft echter verzekerd dat de prijzen als gevolg van dit alles niet zullen stijgen, waardoor de markt stabiel zal blijven.

MuscadetLidl

De Loirevallei als vakantieland

De wijnstreken in de Loirevallei blijven heel leuk om met de fiets of de auto te verkennen. En wat dacht je van een tochtje over de rivier waar bij je voorbijglijdt langs de meest mooie kastelen. Denk dan ook eens aan de wijnboeren die de heerlijke Loirewijnen voor ons maken. En aan de risico’s die wijnmakers lopen. Maar vooral: geniet van die wijnen! Veel informatie over wat er allemaal te doen is qua wijn en/of vakantie vindt je op de site van de Vins du Val de Loire .

ChateauDe Saumur

Het prachtige Château de Saumur (Foto: InterLoire)

Een mooi (Engelstalig) boek over Loirewijnen vind je bij Bol.com

winesloire