Het Riedel Veritas Riesling/Zindandel glas is tijdens een proeverij verkozen tot het perfecte glas voor Limburgse Auxerrois-wijn. De proeverij werd georganiseerd in het Maastrichtse restaurant Rantree door Résidence wijnen in samenwerking met Maurice Warnier, vinoloog en sommelier van het eveneens Maastrichtse restaurant Mes Amis.

Een glas voor Limburgse Auxerrois

Auxerrois, een druivenras dat oorspronkelijk uit de Elzas komt, maakt furore in Nederland. Auxerrois is onderdeel van de pinot-familie en laat zich het beste omschrijven als een zachte, fruitige versie van de pinot-blanc druif. In Limburg zijn er maar liefst elf wijnproducenten die een wijn van auxerrois maken. Niet gek, want deze wijn combineert fantastisch met hét streekgerecht van Limburg: witte asperges! Maar uit welk glas kan Auxerrois, oftewel Limburgs trots, het beste gedronken worden? Die vraag bleef tot op heden onbeantwoord.

Nederlands-Belgische jury

Deze proeverij bracht daar verandering in. Zes Limburgse wijnproducenten en twee regionaal bekende sommeliers waren aanwezig op de proeverij om te zoeken naar het perfecte Riedel-glas voor auxerrois:

  • Wijngoed Fromberg, Voerendaal
  • Wijngaard Raarberg, Meerssen
  • Wijndomein Thilesna, Stockem
  • Wijndomein Deelgaarderberg, Maria-Hoop
  • Wijndomein Riesenberg, Eijsden
  • Château Bon Baron, Dinant (België)
  • Petro Kools (Da Vinci, Maasbracht)
  • Mieke Lens (horeca-ondernemer uit St. Michielsgestel)

Riedel Veritas Riesling/Zinfandel

De jury proefde twee auxerrois, te weten Hoeve Nekum en Château Bon Baron, uit negen verschillende Riedelglazen. Uiteindelijk verkoos de jury Riedel Veritas Riesling / Zinfandel tot het beste glas voor auxerrois.

Riedel veritas voor auxerrois

Over Riedel

Riedel is een Oostenrijkse glasfabrikant met een geschiedenis die al bijna driehonderd jaar teruggaat. Het familiebedrijf is opgericht in 1756 en vandaag de dag in handen van de elfde generatie. Bij Riedel vinden ze dat de inhoud de vorm van het glas moet bepalen. De vorm van het glas bepaalt hoe de aroma’s ervan je neus bereiken én hoe de wijn op je tong belandt; twee aspecten die heel belangrijk zijn voor de beleving van een wijn.
Bron: persbericht Wijnkoperij De Gouden Ton
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!