Ken jij dat? Dat je in het buitenland een heerlijk drankje hebt gedronken, een fles meeneemt naar huis maar dat hij daar onaangeroerd blijft liggen? Zo’n fles heb ik. Jaren geleden meegenomen van een wijnreisje naar Bordeaux. En ineens zie ik op de sociale media het ene na het andere glas voorbijkomen. Meestal in een cocktail. De naam: LILLET. 

LILLET, wat is dat eigenlijk?

LILLET is al ontwikkeld in 1872 door de broers Raymond en Paul Lillet. Aanvankelijk onder de naam KINA LILLET  is het later bekend geworden onder het eenvoudigere LILLET. Het is een blend van 85% Bordeauxdruiven en 15% ambachtelijke fruitlikeuren waarvan het recept uiteraard streng geheim blijft. Aan de witte LILLET staat de druif sémillon aan de basis, voor de rode en rosé is dat merlot. Het zorgvuldig geselecteerde fruit voor de likeur weekt enkele weken in alcohol om de pure fruitsmaken te extraheren. Daarna wordt het fruit geperst en met de zo ontstane likeur wordt de stille wijn versterkt. Vervolgens rijpt de LILLET enkele maanden op eiken vaten om de blend goed te laten ‘huwen’.

Lillet affiche oud

 

LILLET rouge, blanc, rosé

Inmiddels maakt men in Potensac, op de plek waar de broers Lillet jaren geleden startten, verschillende ‘LILLETS’. De drie basis-LILLETS: Blanc, Rouge en Rosé, en drie premium reserves: Réserve Jean de Lillet Blanc, Réserve Jean de Lillet Rouge en de Magnum Réserve Jean de Lillet Blanc Cuvée 1996. De ‘Blanc’ is lekker fris met tonen van sinaasappel, rozijntjes, honing en exotisch fruit. De ‘Rouge’ is tanninerijker, met fris fruit van sinaasappel en rode bessen en een vleugje vanille. De ‘Rosé’ is lekker fris met oranjebloesem, lichte citrustonen en mild rood fruit.
Deze drie zijn bedoeld om jong van te genieten, de Réserve-Lillets daarentegen kunnen wel 15-20 worden bewaard. Ze zijn de overtreffende trap van de drie basis-LILLETS en worden, in tegenstelling tot de eerste drie, gemaakt van AOC-wijnen uit één oogstjaar en van één bepaalde winery. De laatste, de magnum wit uit 1996 is een speciale. Het was een lange, droge zomer waardoor de sémillon- en sauvignon blanc-druiven heel rijp geplukt konden worden. Na een kelderrijping van 15 jaar was hij pas klaar om gebotteld te worden.

Lillet BannerPernotRicard

Cocktailrecept: LILLET Vive!

LILLET is een heerlijk aperitief om zo, ‘on the rocks’, van te genieten. Maar er zijn legio cocktails mee te verzinnen. Ik deel er hier één met je.

Wat je nodig hebt:

  • 5 cl LILLET blanc
  • 10 cl tonic
  • flink wat ijsblokjes
  • een schijfje komkommer
  • halve aardbei
  • wat verse munt
  • groot wijnglas

Wat je gaat doen:

Vul een wijnglas met flink wat ijsblokjes. Schenk de LILLET over ijs in het glas. Voeg de tonic en een schijfje komkommer toe en garneer met de aardbei en wat munt.

LilletGlas

Santé! Geniet ervan!

Meer cocktails met Lillet: kijk op de website van Lillet 
Credits uitgelichte foto:  Susan Aretz
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!