Na de ‘Red and White Selection’ competitie van het Concours Mondial de Bruxelles in mei 2022 in het zuiden van Italië, Calabrië, vond een kort, maar zeer boeiend perstripje plaats. We bezoeken alle regio’s van Calabrië, maken kennis met de autochtone druivenrassen en genieten van lokale specialiteiten en nog veel meer. De eerste dag van de perstrip brengt ons naar het wijnhuis Librandi.

Map_Calabria Cosenza

Het bottelen van wijn begint voor Librandi in 1953 in een kleine winery in via Tirone, Cirò Marina in de Italiaanse provincie Crotone. De Gaglioppo en Greco Bianco druiven komen van kleine wijngaarden in de Cirò DOC regio. Nu, bijna 7 decennia later, telt het bedrijf 6 estates en bezit het in totaal 400 hectaren waaronder 232 hectaren aan wijngaarden, 80 hectaren aan olijfbomen en de rest bestaat uit bos. Klein of groot: hier wordt nog steeds wijn gemaakt met hetzelfde doel: kwaliteit.

Research in de Varietal Garden

Librandi Paolo en Nicodemo in wijngaardWe worden door Professor Nicodemo Libarandi en diens zoon Paolo ontvangen in de wijngaarden tegenover het Roseneti Estate. Met 250 hectare is dit het grootste perceel dat de familie bezit. Hier vind je de olijfgaarden en staan de meeste druiven aangeplant voor de Librandi wijnen. Ook wordt hier door de familie, samen met ‘historic oenologist’ Donato Lanati, onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor autochtone Calabrese druivenrassen. In deze ‘Varietal Garden’ staan niet minder dan 200 druivenrassen aangeplant, verzameld uit alle delen van Calabrië. Gelijke rassen staan aangeplant op verschillende hoogtes, met verschillende exposities tot de zon etc. om zo de ideale ‘terroir’ te vinden. Ook worden voortdurend stokken geënt om te zien wat daarvan het resultaat is. Voor dit project werkt de familie Librandi samen met onderzoekers van onder meer de universiteiten van Calabria, Milaan en Turijn. Van de 200 druivenrassen blijken er 80 uniek te zijn en sommige zijn inmiddels officieel geregistreerd.

Fingerprint from the area

Librandi Fingerprint Varietal GardenDe ‘varietal’ wijngaard is aangelegd in de vorm van een vingerafdruk, de ‘Fingerprint from the Area’. De 200 verschillende druivenrassen moeten een voorbeeld zijn van de diversiteit aan wijnen die hier in Calabrië geproduceerd kunnen worden. Naast de wijngaarden zijn ook de olijfboomgaarden van groot belang voor het bedrijf. Aanvankelijk is de aanleg ervan gestart om de arbeiders in de wijngaarden het hele jaar door werk te kunnen bieden. Zo kan men met vaste, ervaren medewerkers werken die hun vak verstaan.

Sustainability

Sustainability staat bij Librandi hoog in het vaandel. Duurzaamheid, altijd alert op de zorg voor het grondgebied en de bescherming van de biodiversiteit. De natuurlijke omgeving met wijngaarden, olijfbomen en bossen zijn daarvan een voorbeeld. Als ik om me heen kijk zie ik veel groen. Hoe kan dat in een omgeving als deze? Doordat Calabrië zich tussen twee zeeën bevindt (de Tyrreense Zee in het westen en de Ionische Zee in het oosten) waait er immers voortdurend een stevige wind. Tel daarbij op de vele zonnige dagen en weinig regen en je kunt je de droogte voorstellen waardoor irrigatie hier echt nodig is. “Om aan de waterbehoefte te kunnen voldoen hebben we 9 putten gegraven om het water dat in de winter valt, in de zomer te kunnen gebruiken”, legt Paolo Librandi uit.

Dans, muziek en wijn bij Librandi… een impressie

Na het bezoek aan de varietal wijngaard steken we de weg over naar het Roseneti Estate waar we met folkloristische muziek, dans en een mooie mousserende wijn opgewacht worden door enkele notabelen en Librandi familieleden. Hieronder een korte impressie.

Librandi wijnen

Tijdens dit bezoek proeven we slechts één mousserende wijn van Librandi. Het is een opwekkend, feestelijk glas dat heel goed past bij de gelegenheid. Andere wijnen van Librandi proeven we later én proefden we eerder deze reis. Wat mij betreft allemaal heel fijnen wijnen. Wijnen met body, een mooie zuurgraad en lekker fris fruit.

Librandi wijnen compilatie

Librandi leverantie aan restaurants in Scilla en enkele van de tijdens de reis geproefde wijnen van Librandi

Wordt vervolgd….

Meer over deze tour door Calabrië binnenkort op deze website.

🙋‍♀️Meer over deze perstrip in Calabrië? Over alle andere specialiteiten die je er kunt vinden🍊🍋🌶🧅🥔🧀🥓🍚🥂🍷? Schrijf je dan hier in voor mijn wekelijkse nieuwsbrief en/of volg me op instagram, LinkedIn of Facebook en je hoeft het vervolg niets over Calabrië en geen enkel ander culinair nieuwtje te missen!

#Calabrië