Waar kun je goed eten en krijgt ook de wijn de aandacht die hij verdient? Dat lees je in GROOTSPRAAK: dé wijnrestaurantgids 2020. Welke adressen mogen in 2020 de titel ‘Wijnrestaurant van het Jaar’, ‘Restaurant van het Jaar’, en ‘Wijnbar van het Jaar’ dragen…?
Lees hier meer over >>> GROOTSPRAAK 2020
BORRELTIJD
Susan Aretz (onder meer bekend van haar online platform Smulpaapje) heeft in haar boek BORRELTIJD meer dan 70 hapje onderverdeeld over 12 borrelplanken met verschillende thema’s. Dat kan een land zijn, een van haar favoriete steden of een gebruiksmoment. Zo zijn er een Berlijn-Plank en een Tel Aviv-Plank, maar ook een High Wine-Plank, een Familie-Plank, een BBQ-Plank en ga zo maar door. In het voorwoord moedigt Susan je aan vooral ook zelf te experimenteren door hapjes van de verschillende planken de combineren: “…want borrelen is niet aan regels gebonden, je ‘moet’ er vooral zo hard mogelijk van genieten”.
Lees hier meer over >>> BORRELTIJD
De Wijngids
De Wijngids: de 400 beste wijnen onder 25 euro. Een ‘anders dan andere’ wijngids. De drie Nederlandse Masters of Wine, Cees van Casteren, Frank Smulders en Job de Swart proefden blind niet minder dan 2211 wijnen. Zij gaven daarbij niet alleen rapportcijfers, maar ook hun persoonlijke waardeoordeel.
Lees hier meer over >>> De Wijngids
Smaak van de Sawa
Betty van Bokhoven-van Enst en Allard Sieburgh presenteerden tijdens de Tong Tong Fair in Den Haag hun eerste kookboek: Smaak van De Sawa. Voor Betty en Allard is de Indische keuken vooraleerst een wereld van heimwee, troost en verlangen. Maar de Indische keuken is ook een onuitputtelijke bron van inspiratie waarin zij, met respect voor de tradities, hun passie voor vernieuwing en innovatie uitleven. “Authentiek Indisch met een moderne twist” zo omschrijft het tweetal hun gerechten die altijd gepaard gaan met zorgvuldig gekozen wijnen.
Lees hier meer over >>> Smaak van de Sawa
De Mooiste Wijnwandelingen in Nederland
De Mooiste Wijnwandelingen in Nederland. Je hebt wandelgidsen en je hebt wandelgidsen. Dit is er een van het soort waar ik van houd: een WIJNwandelgids. Want wat is er fijner dan een wandeling door en langs wijngaarden te maken om daarna te genieten van een mooi glas wijn? Mariëlla Beukers en Wanda Catsman zochten een paar heerlijke wandelingen voor je uit.
Lees hier meer over >>> De Mooiste Wijnwandelingen in Nederland
Italië, mijn verhalen en recepten
In 17 hoofdstukken en meer dan 500 pagina’s neemt Onno Kleyn je mee op zijn culinaire reis door Italië. Zijn liefde voor dat land begint in 1985, als hij met het Koor van het Concertgebouworkest optreedt in Milaan, Modena en Florence. Ja ja, culinair schrijver en journalist Kleyn studeerde ‘in een vorig leven’ zang aan het conservatorium. Het boek leest als een roman. Beeldend en met pit schrijf Onno over zijn belevenissen. Hoe hij voor het eerst een eend ontleedt, over zijn zoektocht naar een woning, over de winkeltjes, ontmoetingen met de plaatselijke bevolking en nog veel meer. Intussen leer je veel.
Lees hier meer over >>> Italië, mijn verhalen en recepten
De grote wijnfamilies
In ‘De grote wijnfamilies’ neemt Master of Wine Fiona Morrison je in vier seizoenen mee op een reis langs 10 beroemde wijnfamilies. En niet alleen erlangs. Ze neemt je mee naar binnen om samen met haar de familieverhalen te beleven. Veel van de meest legendarische wijnfamilies zijn discreet en ontoegankelijk. Maar Fiona Morrison heeft wijnvrienden overal ter wereld en heeft zo de sleutels in handen om door te dringen tot de meest private wijngaarden en -kelders.
Lees hier meer over >>> De grote wijnfamilies
ROSÉ, understanding the pink wine revolution
Het zal je niet ontgaan zijn dat rosé de laatste jaren aan populariteit wint. Was er zo’n 25 jaar geleden niet veel meer te koop dan de Matheus rosé in de welbekende groene fles en de zoete Rosé d’Anjou, tegenwoordig is er een legio aan mooie rosé’s te vinden. In haar boek neemt Elizabeth Gabay je mee naar die andere kant van rosé en laat je ontdekken dat rosé niet onder doet voor haar keldermaatjes wit en rood.
Lees hier meer over ROSÉ, understanding the pink wine revolution
En nog meer boekentips…
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Geef een reactie