Lekker lezen tijdens de feestdagen

  • Boeken kerst

Lekker lezen tijdens de feestdagen

Heerlijk lezen en genieten van de leukste, lekkerste en leerzaamste boeken over wijn, wijn-spijs, cocktails en nog veel meer. Anne-Wies.NL zocht er een paar voor je uit. 

(iedereen kan) Proeven als een Pro

Proeven als een ProWijnproeven…. Waar let je op bij het proeven en hoe verwoord je nu op een bruikbare manier wat je zoal proeft? En wat zegt dat dan eigenlijk over de wijn? Klinkt dat herkenbaar? Dan ben je zeker niet de enige: zelfs Master of Wine Cees van Casteren stoeide met deze vragen. Daarom ontwikkelde hij zijn eigen systematische proefmethode, die hij nu uit de doeken doet in zijn nieuwe boek ‘Proeven als een Pro’. In ‘Proeven als een Pro’ leert Cees van Casteren je wijnproeven volgens de door hem ontwikkelde ‘karaatmethode’, waarmee hij zijn Master of Wine examen haalde.
Lees hier meer over >>> (iedereen kan) Proeven als een Pro

Burp – the other wine book

Burp the other wine bookEen wijnboek zoals je nog nooit gezien hebt:  Burp – the other wine book. Het uitgangspunt is nu een keer niet de verschillen tussen wijnstreken, druivenrassen, topproducenten of uitzonderlijk terroir, maar de mooie etiketten. In Burp – the other wine book ligt de focus op het design van en de bijzondere verhalen achter de labels. “Door wijn te bekijken vanuit het vertrekpunt van het etiket, krijg je ineens heel andere verhalen tijdens het openen van een mooie fles.”
Lees hier meer over >>> Burp – the other wine book

Wijn Festijn: zo combineer je wijn & eten

wijn festijnIn ‘Wijn Festijn: zo combineer je wijn & eten’ neemt Maarten van den Dries je na een paar korte hoofdstukken over SMAAK en PROEVEN al snel mee naar de wereld van WIJN & SPIJS. Om wijn en eten te combineren ontwikkelde hij een WIJN-SPIJS MATRIX. Daarbij worden steeds 5 smaken van een maaltijd gecombineerd met 5 kenmerken van een wijn. Niet alleen wordt rekening gehouden met het hoofdingrediënt, maar ook met de sauzen, kruiden, garnituren en de bereidingswijze. Heel belangrijk, want een rijke, vette saus bijvoorbeeld vraagt om een andere wijn dan een frisse kruidige.
Lees hier meer over >>> Wijn Festijn: zo combineer je wijn & eten

12 x wijn weekendje weg in Nederland

Wijn Weekendje WegRuim 7.000 kilometer legde Registervinoloog Peetra van der Knaap af door Nederland op zoek naar (h)eerlijke wijnen en verhalen van onze eigen Nederlandse wijnboeren- en boerinnen. Want als je denk dat er alleen in Limburg, Zeeland en Drenthe wijn wordt gemaakt zal je verrast worden door dit boek. Peetra ontdekte namelijk wijngaarden in elk van de 12 Nederlandse provincies! In haar boek “12x wijn weekendje weg in NL” neemt ze je mee op haar zoektocht naar de pareltjes van elke provincie. Elk hoofdstuk begint met een korte impressie van de betreffende provincie, gevolgd door een of meerdere wijngaarden die ze daar bezocht.
Lees hier meer over >>> 12 x wijn weekendje weg in Nederland

De Grote Hamersma Super Supermarktwijnen 2020

Hamersma_Supersupermarktwijnen2020 kopieWe zijn de afgelopen jaren minder wijn gaan drinken, maar wel betere. Die trend zie je terug in de wijnafdelingen van supermarkten en slijterijketens. Harold Hamersma en Esmee Langereis proefden voor hun supermarkt wijngids honderden supermarktwijnen. De mooiste kregen een plek in De Grote Hamersma Super Supermarktwijnen 2020. Bij elke wijn wordt het wijnhuis genoemd, de druif/druiven waarvan de wijn is gemaakt, het alcoholgehaltetype (licht, medium, vol) en de prijs. Dit alles uiteraard niet zonder de vaardig geschreven vaak jolige wijnomschrijvingen die we van Harold en Esmee gewend zijn.
Lees hier meer over >>> De Grote Hamersma Super Supermarktwijnen 2020

Wijn-Spijs Bijbel Victoria MooreDe Wijn-Spijs Bijbel

“Met deze ‘wijn-spijsbijbel’ van Victoria Moore vind je de ultieme wijn bij je gerecht en andersom”. De wijn-spijs bijbel van Victoria Moore kent bijna 500 pagina’s. Zij is geen onbekende in de wijnwereld. Al meer dan 20 jaar schrijft Victoria over wijn in toonaangevende Engelse dagbladen en tijdschriften. De wijn-spijs bijbel is een fijn boek om in huis te hebben. Voor als je even hulp nodig hebt om de juiste wijn bij je eten te kiezen of andersom. Of als je eens iets anders wilt dan de geijkte wijn-spijs adviezen. Maar ook om lekker in weg te duiken en inspiratie op te doen voor komende gelegenheden.
Lees hier meer over >>> De Wijn-Spijs Bijbel

Grootspraak 2020

GROOTSPRAAK 2020

Waar kun je goed eten en krijgt ook de wijn de aandacht die hij verdient? Dat lees je in GROOTSPRAAK:  dé wijnrestaurantgids 2020. Welke adressen mogen in 2020 de titel ‘Wijnrestaurant van het Jaar’, ‘Restaurant van het Jaar’, en ‘Wijnbar van het Jaar’ dragen…?
Lees hier meer over >>> GROOTSPRAAK 2020

Borreltijd Suzan Aretz boek

BORRELTIJD

Susan Aretz (onder meer bekend van haar online platform Smulpaapje) heeft in haar boek BORRELTIJD meer dan 70 hapje onderverdeeld over 12 borrelplanken met verschillende thema’s. Dat kan een land zijn, een van haar favoriete steden of een gebruiksmoment. Zo zijn er een Berlijn-Plank en een Tel Aviv-Plank, maar ook een High Wine-Plank, een Familie-Plank, een BBQ-Plank en ga zo maar door. In het voorwoord moedigt Susan je aan vooral ook zelf te experimenteren door hapjes van de verschillende planken de combineren: “…want borrelen is niet aan regels gebonden, je ‘moet’ er vooral zo hard mogelijk van genieten”.
Lees hier meer over >>> BORRELTIJD

De Wijngids - cover

De Wijngids

De Wijngids: de 400 beste wijnen onder 25 euro. Een ‘anders dan andere’ wijngids. De drie Nederlandse Masters of Wine, Cees van Casteren, Frank Smulders en Job de Swart proefden blind niet minder dan 2211 wijnen. Zij gaven daarbij niet alleen rapportcijfers, maar ook hun persoonlijke waardeoordeel.
Lees hier meer over >>> De Wijngids

Smaak van de Sawa coverSmaak van de Sawa

Betty van Bokhoven-van Enst en Allard Sieburgh presenteerden tijdens de Tong Tong Fair in Den Haag hun eerste kookboek: Smaak van De Sawa. Voor Betty en Allard is de Indische keuken vooraleerst een wereld van heimwee, troost en verlangen. Maar de Indische keuken is ook een onuitputtelijke bron van inspiratie waarin zij, met respect voor de tradities, hun passie voor vernieuwing en innovatie uitleven. “Authentiek Indisch met een moderne twist” zo omschrijft het tweetal hun gerechten die altijd gepaard gaan met zorgvuldig gekozen wijnen.
Lees hier meer over >>> Smaak van de Sawa

De mooiste wijnwandelingen in Nederland kaft

De Mooiste Wijnwandelingen in Nederland

De Mooiste Wijnwandelingen in Nederland. Je hebt wandelgidsen en je hebt wandelgidsen. Dit is er een van het soort waar ik van houd: een WIJNwandelgids. Want wat is er fijner dan een wandeling door en langs wijngaarden te maken om daarna te genieten van een mooi glas wijn? Mariëlla Beukers en Wanda Catsman zochten een paar heerlijke wandelingen voor je uit.
Lees hier meer over >>> De Mooiste Wijnwandelingen in Nederland

Italie Onno KleynItalië, mijn verhalen en recepten

In 17  hoofdstukken en meer dan 500 pagina’s neemt Onno Kleyn je mee op zijn culinaire reis door Italië. Zijn liefde voor dat land begint in 1985, als hij met het Koor van het Concertgebouworkest optreedt in Milaan, Modena en Florence. Ja ja, culinair schrijver en journalist Kleyn studeerde ‘in een vorig leven’ zang aan het conservatorium. Het boek leest als een roman. Beeldend en met pit schrijf Onno over zijn belevenissen. Hoe hij voor het eerst een eend ontleedt, over zijn zoektocht naar een woning, over de winkeltjes, ontmoetingen met de plaatselijke bevolking en nog veel meer. Intussen leer je veel.
Lees hier meer over >>> Italië, mijn verhalen en recepten

De grote wijnfamilies

De grote wijnfamiliesIn ‘De grote wijnfamilies’ neemt Master of Wine Fiona Morrison je in vier seizoenen mee op een reis langs 10 beroemde wijnfamilies. En niet alleen erlangs. Ze neemt je mee naar binnen om samen met haar de familieverhalen te beleven. Veel van de meest legendarische wijnfamilies zijn discreet en ontoegankelijk. Maar Fiona Morrison heeft wijnvrienden overal ter wereld en heeft zo de sleutels in handen om door te dringen tot de meest private wijngaarden en -kelders.
Lees hier meer over >>> De grote wijnfamilies

ROSÉ, understanding the pink wine revolution

Rose book Elizabeth Gabay 2Het zal je niet ontgaan zijn dat rosé de laatste jaren aan populariteit wint. Was er zo’n 25 jaar geleden niet veel meer te koop dan de Matheus rosé in de welbekende groene fles en de zoete Rosé d’Anjou, tegenwoordig is er een legio aan mooie rosé’s te vinden. In haar boek neemt Elizabeth Gabay je mee naar die andere kant van rosé en laat je ontdekken dat rosé niet onder doet voor haar keldermaatjes wit en rood.
Lees hier meer over ROSÉ, understanding the pink wine revolution

En nog meer boekentips…

Indorock cover   world Atlas of Wine  Amber revolution  Ik weet meer van wijn

Omfietswijnen 2020  Wine Folly masterclass  Sommeliers Atlas of Taste   The wines of Bulgaria Romania and Moldova Caroline Gilby MW

Masterclass cocktails   Wine Grapes Jancis Robinson omslag boek   Red Wine Mike & Jeff   Wijnroutes Lonely Planet

Janna Rijpma Wijngids alleen voor vrouwen kaft   Champagne Gert Crum  Gaultmillau 2020   150 restaurants you need to

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Door |20 december 2020|Categorieën: Divers, Reviews boeken|Tags: , |0 Reacties

Geef een reactie

Ga naar de bovenkant