Een proeverij met wijnen van The Leading Ladies of the Languedoc? Dat klinkt goed! Daar komen verrassende wijnen vandaan. De Languedoc wordt immers vaak de Nieuwe Wereld van Europa genoemd, met oneindig veel mogelijkheden qua klimaat, terroir en druivensoorten. Romke van Dijk (Romke’s Wijn en Spijs) haalde de dames naar Nederland!
Transparantie en elegantie
De proeverij vindt plaats in het Carlton Ambassador Hotel in Den Haag. Waarom alleen wijnen van vrouwelijke wijnmakers? Romke: “Op een gegeven moment realiseerde ik me dat ik eigenlijk alleen wijnen importeerde van vrouwelijke wijnmakers. Niet bewust gekozen omdat het vrouwen waren. Maar proeftechnisch bleek dat deze wijnen een grotere transparantie, elegantie en verteerbaarheid delen. Eben Sadie uit Zuid-Afrika, een van de beroemdste wijnmakers in de wereld van wijn, omschreef het heel mooi: “Goed wijn maken is als het zetten van thee en niet als het maken van espresso.” Dus bijvoorbeeld niet alles uit de druiven persen maar subtiel de kwaliteit van de druiven in laten weken. De Fransen noemen dat macerer. En nu blijkt dat deze vrouwen dat van nature doen. Dit in combinatie met een biologische benadering van het druiven telen en de optelsom is snel gemaakt!”
Succesvol Wijnmakersdiner
Op een zonnig maandag reis ik af naar het Haagse. Ik ben benieuwd! De dag ervoor was er ook al een proeverij met aansluitend een diner met de wijnmaaksters. “Dat was een groot succes”, glundert Romke als ik binnenkom. Sarah Frissant van Château Coupe-Roses (Minervois), Deborah Core van Mas Gabriel (Pézenas), en Katie Jones van Domaine Jones (Roussillon) presenteerden hun wijnen. Catherine Keohane-Wallace van Château de Combebelle (Saint-Chinian) was helaas al terug naar Frankrijk, maar haar wijnen had ze achter gelaten op de proeftafels. Ik heb ze allemaal geproefd en ik kan je verzekeren: dat was een feestje!
Sarah Frissant, Château Coupe-Roses, Minervois
Château Coupe-Roses is een familiebedrijf dat al 400 jaar bestaat. Sarah en haar broer Pascal zijn de laatste generatie. Sarah vertelt met enthousiasme over het bedrijf. De wijngaarden liggen op hoogte van 200-450 meter en verspreid over 2 ’terroirs’: het laagste deel is vooral heel droog en er groeien olijfbomen rond de wijngaarden. Op de hoger gelegen hellingen is het een stuk koeler en zijn de wijngaarden omringd door kastanjebomen. Er wordt vooral rode wijn gemaakt; de witte druivenstokken zijn pas geplant rond 1995 door de moeder van Sarah. Vanaf 2013 werkt de familie biologisch.
1) Champ du Roy 2017 – Uit het droge gebied met de olijfbomen. 60% grenache blanc, 30% muscat en 10% marsanne. Lekker fris en ongecompliceerd. Hint van muscat.
2) Viognier de Coupe-Roses 2017 – Geen IGP Minervois, omdat de appellatie 100% viognier niet toestaat. Droog, iets groen, kenmerkend bittertje.
3) Les Schistes 2016 – 100% roussanne van de hoger gelegen wijngaarden. Fermentatie voor 20% in nieuw Frans eiken. Neus niet heel uitgeproken, droog, roze grapefruit, hout mooi geïntegreerd. Spicy.
4) Frémillant 2017 – een rosé van 40% mourvèdre, 30% grenache, 20% cinsault en 10% syrah; allemaal van verschillende bodemsoorten. Geen maceratie, Sarah: “Onderweg van de pluk naar de pers vindt er al genoeg natuurlijke maceratie plaats”. Rond, sappig, rood fruit, iets toast.
5) Bastide 2016 – 50% carignan en 50% grenache met een klein beetje syrah. Opgevoed op RVS. Heel geurig, veel donker fruit .
6) Les Plots 2016 – 60% syrah, 20% carignan en 20% grenache noir. Opvoeding op RVS. Kruidige neus, sappig en rond met donker fruit, iets tabak en een wit pepertje. Dat laatste ook in de afdronk.
7) Granaxa 2014 – 90% grenache noir en 10% syrah. Fermentatie op RVS, rijping 1 jaar op Frans eiken van 5 jaar oud. Heel geurig, sappig, ronde tannines, ook hier iets tabak en witte peper.
8) Orience 2012 – 90% en 10% syrah, minimaal 1 jaar houtrijping.
9)Vertige 2013 – 50% syrah en 50% carignan. Donker fruit, iets aard, vlezigs en animaals.
Deborah Core, Mas Gabriel, Pézenas
Deborah en Peter gooiden het roer om: zegden hun baan in Engeland op om hun droom waar te maken. Na een verblijf van 18 maanden in Nieuw-Zeeland, een jaar in Bordeaux en allerlei wijnstudies verder landden ze in 2006 in de Languedoc, waar hun liefde lag. En nog ligt! Op slecht 6 ha produceren ze jaarlijks zo’n 20.000 flessen wijn.
1) Clos des Papillons 2016 – 70% carignan blanc (!), 30% rolle (vermentino). Bloemig, honing, aromatisch, droog, fris. Mooie wijn!
2) Champ des Bleuets 2015 – 60 % rolle, 40% grenache gris. Voor de grenache vond de fermentatie plaats in acaia-houten vaten. Na 3 maanden werd de blend gemaakt. De kleur van deze wijn is iets roze. Niet heel veel neus, in de mond sappig, rond en licht kruidig.
3) Les Trois Terrasses 2014 – Het beste van de 3 wijngaarden. 75% carignan aangevuld met syrah en grenache; 50-60 jaar oude stokken. Fermentatie in betonnen cuves. Deze traditionele vaten hebben een dikke wand waardoor de temperatuur van de inhoud gelijk blijft. Dure technische hulpmiddelen zijn dan niet nodig, aldus Deborah. De wijn is dik en heel sappig met een mooie, verfijnde kruidigheid.
4) Clos des Lièvres 2014 – 80% syrah en 20% grenache, 12 maanden gerijpt op grote (500 l) vaten. Dijk van een wijn met inkt, tabak, donker fruit en een frisse kruidigheid.
Katie Jones, Domaine Jones, Roussillon
Katie maakt jaarlijks zo’n 40.000 flessen wijn van druiven van 12 hectare wijngaard verdeeld over 20 (!) percelen. Ook zij heeft haar roots in Engeland, maar werkte lange tijd in de wijnbusiness voordat ze haar eerste wijngaarden kocht in 2008. Katie werd niet alleen verliefd op de Languedoc: later verloor ze ook haar hart aan collega-wijnmaker Jean Marc. Een mooi koppeltje!
1) Domaine Jones Blanc 2015 – Voornamelijk grenache gris en blanc; van oude stokken. fermentatie op RVS, voor 20% had deze wijn een jaar eiken na de blend. Sappig en fris. “Easy summer wine” volgens Katie. Ik ben het eens. Gewoon ongecompliceerd lekker. Laat de zomer maar komen!
2) Domaine Jones Grenache Gris 2015 – 100% grenache gris van oude wijnstokken. Een heel klein percentage heeft 6 maanden op hout gerijpt. Aromatisch, fris, droog, sappig, licht bittertje, tannines ietsje drogend. Lekker bij venkel, asperges etc. door het lichte bittertje.
3) Domaine Jones Rouge 2015 – 80% grenache, 15% carignan en 5% syrah. Opgevoed op RVS. Heel geurige neus. Sappig, iets boers, roze peperbessen, fris.
4) Domaine Jones Fitou 2014 – Van meer dan 100 jaar oude stokken! 40% Carignan, 30% grenache en 30% syrah. Alle druiven worden apart gevinificeerd. In mei na de oogst wordt er geproefd en, afhankelijk van de bevindingen, geblend. In de neus nog iets gesloten. Sappig en soepel in de mond. Iets vegetaal en rustiek maar toch elegant. Mooi!
Catherine Keohane-Wallace, Chateau de Combebelle, Saint-Chinian
Catherine was al ‘gevolgen’, dus veel over de wijnmaakster kwam ik niet te weten, maar de wijnen bevielen meer dan prima!
1) Cuvée Henri pur syrah vv 2015 – Een wijn van 100% syrah, 12 maanden op nieuw eiken vaten van 500l. In de neus blauw fruit, laurier en een fijne kruidigheid. Dat alles ook in de mond, naast iets van tabak. Fris, sappig en een tikje boers. Ik houd ervan!
2) Les Fleurs Sauvages 2012 – 70% syrah, 30% grenache, 2-3 jaar barrique. Heel geurig, rustiek, stevig. Fruit en aards. Mes-en-vork wijn.
3) Château de Combebelle 2010 – Een 8 jaar oude wijn op schroefdop! 70% syrah, 30% grenache. Heel sappig, medium body, pepertje, afdronk fris en kruidig.
LINKS:
Ga hier naar de website van Romke’s Wijn en Spijs
Romke is blij met wijnvriend Marcel van Baalen die de proeverijen mede organiseerde. Marcel emigreerde 5 jaar geleden naar de Minervois en bezoekt daar onder andere met wijnliefhebbers boeiende wijnbedrijven. En daar zit wel eens wat tussen dat voor Romke importeer-waardig is…!
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen?
Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Geef een reactie